De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de bouw

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan interessant zijn. Vooral als je zzp’er bent in de bouw. Je loopt in deze branche immers meer risico dan in andere branches. Maar welke risico’s zijn dit en hoe kun je ze beperken? En wat moet je weten als je een AOV wilt afsluiten als zzp’er in de bouw?
Gepubliceerd
7 februari 2020
Laatst geüpdatet
4 september 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 6 februari 2020
- Laatst geüpdate: 4 september 2023
- Leestijd: 5 minuten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan interessant zijn. Vooral als je zzp’er bent in de bouw. Je loopt in deze branche immers meer risico dan in andere branches. Maar welke risico’s zijn dit en hoe kun je ze beperken? En wat moet je weten als je een AOV wilt afsluiten als zzp’er in de bouw?

Zzp'er in de bouw blij met de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gezondheidsrisico’s in de bouw

Als je in de bouw werkt, doe je vooral fysiek zwaar werk. Veel ongevallen in de bouw zijn dan ook het gevolg van zware belasting zoals te veel tillen, duwen en trekken. Daarnaast zijn er nog andere risico’s waar je mogelijk mee te maken krijgt. Werken op grote hoogte bijvoorbeeld, of werken met zware machines of gereedschappen.

Hoe kun je het risico op arbeidsongeschiktheid verkleinen?

Een ongeluk – klein of groot – leidt soms tot ziek thuis zitten en kan flink wat kosten. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Gelukkig kun je verschillende maatregelen treffen om te zorgen dat je zo veilig mogelijk te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van gereedschappen en materiaal en het dragen van veilige werkkleding. Daarnaast kan het ook geen kwaad om machines regelmatig van een onderhoudsbeurt te voorzien.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de bouw

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, krijg je een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval. Dat geeft je zekerheid als je (tijdelijk) niet meer kunt werken.

Vaak helpen verzekeraars je ook met de herintreding als je arbeidsongeschikt bent geweest. Bijvoorbeeld met coaching en tips om fit te blijven en arbeidsongeschiktheid in het vervolg te voorkomen. 

Meer weten? In dit artikel lees je wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering is en waarom je 'm zou afsluiten.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel zzp’ers in de bouw vinden de arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur. De hoogte van je premie hangt namelijk onder andere af van je beroep. Omdat je in de bouw meer risico loopt dan bijvoorbeeld bij een baan waarbij je veel op kantoor zit, betaal je vaak een hogere premie.

Maar er zijn - naast je beroep - nog meer factoren die invloed hebben op de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de duur van de uitkering of de hoogte van het verzekerde bedrag. Lees ook ons artikel over het vergelijken van AOV’s, zodat je weet hoe je kunt besparen op de premie.

"De kosten voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn bedrijfskosten die je kan verwerken in je uurtarief. Met deze rekentool bereken je gemakkelijk het uurtarief dat je nodig hebt om je kosten te dekken en winst te maken." 
- Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab.

Aangifte Inkomstenbelasting

Ook goed om te weten: de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Je kunt dus een deel van de kosten terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Je leest er meer over in ons artikel over AOV en belasting.

Alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Kan of wil je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar wil je wel de risico’s afdekken die in jouw branche veel voorkomen? Dan zijn er nog genoeg alternatieven. Wij hebben er vijf op een rij gezet.

Sparen
Veel zzp’ers kiezen ervoor om zelf een reserve op te bouwen voor mindere tijden. Je kunt op deze manier altijd bij je geld en je beslist zelf wat je ermee doet. Let wel op: uit de praktijk blijkt dat het soms lang kan duren voordat je genoeg geld bij elkaar hebt gespaard om een langere periode van te leven.

Broodfonds
Een ander alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is het broodfonds*. Het is een soort collectief met ondernemers die elkaar bij ziekte financieel ondersteunen. Meer weten? Lees over de voor- en nadelen van het Broodfonds.

*Broodfonds is een product van de BroodfondsMakers.

Vrijwillige verzekering UWV
Werkte je in loondienst en ben je toen zzp’er geworden? Dan kun je je bij het UWV vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet en WIA. Dit moet wel binnen 13 weken nadat je voor jezelf begonnen bent. Als je de verzekering hebt verlengd, ontvang je maximaal twee jaar een uitkering van de Ziektewet. De WIA-verzekering keert vervolgens uit als je langer dan twee jaar ziek bent.

Bijstandverlening zelfstandigen
In sommige gevallen kun je als je als zzp’er in de financiële problemen komt, een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt dan in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of bedrijfskapitaal. Dit kan voor maximaal 12 maanden.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je leest er meer over op de website van Rijksoverheid. De bijstandsverlening zelfstandigen is wel een lening. De gemeente kijkt achteraf of je bedrijf winstgevend is en bepaalt aan de hand daarvan of je de lening helemaal of gedeeltelijk moet terugbetalen.

De vangnetverzekering
Kun jij om medische redenen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Dan kun je onder voorwaarden binnen 15 maanden nadat je je eigen bedrijf hebt gestart een vangnetverzekering aanvragen. Dit kan bij de verzekeraar die jouw aanvraag heeft afgewezen. Een vangnetverzekering geeft na een jaar arbeidsongeschiktheid recht op 70% van het minimumloon.

Wel of geen AOV in de bouw?

Of je wel of niet een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten, hangt af van jouw situatie. Bereken eerst eens voor jezelf wat er met je inkomen gebeurd als je arbeidsongeschikt raakt en hoe lang je deze periode kan overbruggen met bijvoorbeeld spaargeld.

Daarnaast kan het slim zijn om een verzekeringsadviseur mee te laten kijken. Hij of zij brengt alle risico’s in kaart en geeft op basis daarvan een gedegen advies over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Knab AOV voor zzp'ers in de bouw

De Knab AOV is er ook voor zzp'ers in de bouw. Open een zakelijke rekening, bereken je premie en sluit je verzekering eenvoudig af vanuit de app!

Ontdek de Knab AOV



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Knab AOV: een van de laagste premies in de markt!  Ontdek alle voordelen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers