Broodfonds: de voor- en nadelen op een rij

Steeds minder zzp’ers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Veel genoemde redenen zijn de kosten, zware acceptatiecriteria of de angst dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uitkeert. Het is natuurlijk een groot risico om je als zzp’er niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar gelukkig zijn er ook alternatieven.
Gepubliceerd
11 september 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 september 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Steeds minder zzp’ers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Veel genoemde redenen zijn de kosten, zware acceptatiecriteria of de angst dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uitkeert. Het is natuurlijk een groot risico om je als zzp’er niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar gelukkig zijn er ook alternatieven.  

Een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is bijvoorbeeld het broodfonds. Maar wat is het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? We zetten ze voor je op een rij.

broodfonds de voor- en nadelen

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds bestaat uit ongeveer 20 tot 50 ondernemers die op basis van vertrouwen elkaar bij ziekte financieel ondersteunen. Als iemand uit de groep voor een langere periode ziek wordt, ontvangt deze persoon van de andere leden een van tevoren afgesproken bedrag per maand.  

Hoe werkt het broodfonds?

Alle deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een vast afgesproken bedrag opzij op een aparte broodfondsrekening die ze zelf openen. De hoogte van het maandelijkse inlegbedrag (schenkingsniveau) kiest de deelnemer zelf. Hoe hoger de inleg, hoe hoger het schenkingsbedrag als je zelf gebruik moet maken van het fonds. Een deelnemer die langdurig ziek wordt krijgt maandelijks schenkingen van de andere leden tot maximaal twee jaar. De eerste maand is voor je eigen risico.

Voorwaarden broodfonds

Om deel te kunnen nemen aan een broodfonds moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je bent arbeidsgeschikt op het moment dat je lid wordt.
  • Je bent minimaal één jaar ondernemer.
  • Je netto winst is minimaal € 750 per maand.

De voordelen van een broodfonds

Een van de grote voordelen van een broodfonds tegenover een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat het vaak een stuk lager in kosten is. Bovendien is het geld dat je op je broodfondsrekening stort weer van jezelf, mocht je met het broodfonds willen stoppen. Ook zijn de toelatingseisen voor een broodfonds minder streng dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering en is het systeem door samen gemaakte afspraken een stuk transparanter.  

Fiscaal aftrekbaar of niet?

Een belangrijk voordeel van het broodfonds is dat je over schenkingen geen belasting hoeft te betalen. Op de schenking is het schenkrecht van toepassing tot het maximum dat de Belastingdienst stelt. Let er wel op dat het geld dat je inlegt op je broodfondsrekening niet belastingvrij is! Het geld dat je opzij zet is nog steeds van jou en is ook niet fiscaal aftrekbaar.  

De nadelen

Een belangrijk nadeel van een broodfonds is natuurlijk de looptijd. Als je langdurig ziek bent, kun je maximaal twee jaar schenkingen ontvangen van de andere leden. Mocht je permanent arbeidsongeschikt blijven, dan zul je bijstand moeten aanvragen. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je tot je pensioen verzekerd.

Een ander nadeel kan zijn dat het hele systeem is gebaseerd op vertrouwen. Je moet dus heel open zijn over je gezondheidstoestand en dat delen met de andere leden. Bovendien bestaat er altijd de kans dat iemand misbruik van het systeem maakt.

Kies wat bij jou past

Waar je ook voor kiest, zorg dat je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt en dat je jezelf goed laat informeren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het broodfonds of er binnenkort in jouw buurt een informatieavond wordt georganiseerd. Dan ben je echt goed op de hoogte voor je een beslissing maakt.

Open zoveel betaal- en spaarrekeningen als je wilt!

Met Knab Zakelijk kun je voor € 7 per maand zoveel betaal- en spaarrekeningen openen als je wilt. Handig om potjes te maken voor bijvoorbeeld je btw of inkomstenbelasting.  

Let op: Dit artikel is bedoeld als achtergrond over het broodfonds. Het is bij Knab niet mogelijk een rekening te openen ten behoeve van een broodfonds.



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers