Wanneer ben je arbeidsongeschikt als zzp'er?

Het is de nachtmerrie van iedere zzp’er: arbeidsongeschikt worden. Iemand in loondienst krijgt gewoon doorbetaald als hij of zij niet meer kan werken, maar jij draait zelf op voor de gevolgen. En dat kan je duur komen te staan! Maar wanneer ben je arbeidsongeschikt als zzp’er? En wat zijn de gevolgen?
Gepubliceerd
30 juli 2019
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 juli 2019
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 2 minuten

Het is de nachtmerrie van iedere zzp’er: arbeidsongeschikt worden. Iemand in loondienst krijgt gewoon doorbetaald als hij of zij niet meer kan werken, maar jij draait zelf op voor de gevolgen. En dat kan je duur komen te staan! Maar wanneer ben je arbeidsongeschikt als zzp’er? En wat zijn de gevolgen?

Zzp'er zoekt op: wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt als je (een deel van) de werkzaamheden die horen bij je beroep niet meer kunt uitvoeren. Dit wordt vastgesteld door een arts. De oorzaak kan zowel fysiek als psychisch van aard zijn. Denk aan een ongeval, langdurige ziekte of een depressie.

De mate van arbeidsongeschiktheid

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen volledige en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Volledig

Raak je volledig arbeidsongeschikt, dan kun je jouw werkzaamheden niet meer uitvoeren. Je spreekt hier bijvoorbeeld van als een arts beoordeelt dat je 80% van je werk niet meer kunt doen.

Dat wil overigens niet zeggen dat je dan helemaal niets meer kunt en in bed moet blijven liggen. De mate waarin je arbeidsongeschikt bent, is namelijk afhankelijk van je beroep. Ben je bijvoorbeeld pianist van beroep? Dan ben je volledig arbeidsongeschikt als je bijvoorbeeld een ziekte krijgt waardoor je je vingers niet meer kunt gebruiken.

Gedeeltelijk

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Je bent dan nog in staat om een deel van je werk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een eigenaar van een bouwbedrijf die geen fysiek werk meer kan doen, maar zich nog wel kan richten op het binnenhalen van klanten.

Tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt?

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, kun je in het ergste geval nooit meer normaal je werk doen. Dat kan flinke invloed hebben op jouw inkomsten. Maar je kunt ook arbeidsongeschikt worden verklaard met het vooruitzicht dat je over een aantal jaar weer (volledig) aan de slag kunt. Dit noem je tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Impact op je bedrijf

Voor je bedrijf heeft het natuurlijk enorme impact als je niet meer kunt werken. Vooral als dit voor een langere periode is. Geen werk betekent immers ook geen inkomsten. Red jij dat financieel?

Misschien heb je meer dan genoeg spaargeld en kun je het verlies van inkomsten makkelijk opvangen. Of heb je een partner die genoeg verdient voor jullie beiden. Heb je dat niet? Dan kun je ook overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Vaak krijg je in dat geval een uitkering wanneer je meer dan 25% arbeidsongeschikt wordt verklaard.

Crowdsurance

Een andere optie is crowdsurance. Dit is een soort collectief met meerdere ondernemers die elkaar een financieel steuntje in de rug bieden bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt een AOV en crowdsurance ook heel goed combineren.

Alles over verzekeringen voor zzp'ers en ondernemers

Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen voor ondernemers en zzp'ers. Welke voor jou verstandig zijn om af te sluiten, hangt er helemaal vanaf wat voor werk jij doet en welke risico's daarbij horen. Uiteraard is het ook niet altijd nodig om je tegen alle risico's te verzekeren. Hierover lees je meer in onze handige verzekeringsgids.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Knab Crowdsurance: voordelig alternatief voor de AOV   Ontdek crowdsurance

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers