Is je AOV aftrekbaar? En zo ja, wanneer?

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, of overweeg je om er binnenkort een af te sluiten? Dan vraag je je vast af of je AOV aftrekbaar is in je aangifte inkomstenbelasting. Het korte antwoord is ja. In dit artikel lees je wat je verder moet weten over AOV en belasting.
Gepubliceerd
12 juni 2019
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 11 juni 2019
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, of overweeg je om er binnenkort een af te sluiten? Dan vraag je je vast af of je AOV aftrekbaar is in je aangifte inkomstenbelasting. Het korte antwoord is ja. In dit artikel lees je wat je verder moet weten over AOV en belasting.

De aov is aftrekbaar van de inkomstenbelasting

Ja, de AOV is aftrekbaar

Wanneer je premie betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je hiervan een deel terugkrijgen via je inkomstenbelasting. De AOV is namelijk aftrekbaar in Box 1: ‘inkomen uit werk en woning’. Veel ondernemers weten dit niet, waardoor ze onnodig geld mislopen. 

Voor wie is de AOV aftrekbaar?

De premie voor je AOV is fiscaal aftrekbaar wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) bent. Dit is het geval bij zzp’ers, eigenaren van een eenmanszaak of firmanten in een vof of cv. 

Een rekenvoorbeeld

Stel je hebt een inkomen van € 50.000 per jaar en je AOV-premie bedraagt € 250 per maand (€ 3.000 per jaar). Je betaalt dan in 2023 over je inkomen 36,93% inkomstenbelasting. Je mag in dit geval je premie van € 3.000 per jaar aftrekken van je inkomen in box 1. Over deze € 3.000 betaal je dus geen inkomstenbelasting, wat je per jaar € 1.108 scheelt. Als je deze besparing uitsmeert over het hele jaar betaal je maandelijks een AOV-premie van € 158 in plaats van € 250.

Betaal je belasting over een AOV-uitkering?

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, ontvang je via je AOV een uitkering. Deze uitkering wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen, waardoor je er belasting over betaalt. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent, is dus een brutobedrag. Als we de € 50.000 nemen uit bovenstaand voorbeeld, betaal je hier in 2023 dus nog 36,93% belasting over.

Is een AOV verplicht voor zzp’ers?

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht voor zzp’ers. Maar dit verandert mogelijk wel in de toekomst. Dit omdat veel zelfstandigen niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en de overheid - en veel zzp'ers - dit als een sociaal probleem zien. 

Er zijn trouwens veel verschillende verzekeringen voor zzp'ers die je niet allemaal nodig hebt. Wil je weten tegen welke risico's het belangrijk kan zijn om je te verzekeren? Je leest het in onze handige verzekeringsgids.

Ontdek het alternatief voor de AOV

Zoek je een vangnet voor wanneer je arbeidsongeschikt raakt, maar vind je een AOV te duur? Dan is Knab Crowdsurance misschien iets voor jou. Hierbij voorzien Knab-ondernemers elkaar van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt een AOV en Knab Crowdsurance ook prima combineren.

Ontdek Knab Crowdsurance Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Knab Crowdsurance: voordelig alternatief voor de AOV   Ontdek crowdsurance

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers