Boekhoudprogramma vergelijken: welke past bij jouw bedrijf?
Je administratie bijhouden hoort erbij als je een eigen bedrijf hebt. Niet alleen omdat je moet voldoen aan de wettelijke bewaarplicht, maar ook om financieel inzicht te krijgen in je bedrijf. Daarom wil je misschien een boekhoudprogramma aanschaffen. Maar welke moet je kiezen? En waarop moet je letten als je boekhoudprogramma’s wilt vergelijken?
Gepubliceerd
20 augustus 2019
Laatst geüpdatet
20 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 20 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten
Je administratie bijhouden hoort erbij als je een eigen bedrijf hebt. Niet alleen omdat je moet voldoen aan de wettelijke bewaarplicht, maar ook om financieel inzicht te krijgen in je bedrijf. Daarom wil je misschien een boekhoudprogramma aanschaffen. Maar welke moet je kiezen? En waarop moet je letten als je boekhoudprogramma’s wilt vergelijken?
Waarom boekhoudprogramma’s vergelijken?
Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding handmatig bij te houden in een Excel of Google Spreadsheet. Een andere optie is een boekhoudprogramma, waarmee je het bijwerken van je administratie een stuk eenvoudiger maakt.Let op de volgende punten als je boekhoudprogramma's gaat vergelijken:
- het type boekhoudprogramma: offline of online;
- de functionaliteiten die je nodig hebt;
- het gebruiksgemak;
- de prijs;
- of er een (automatische) koppeling is met je zakelijke rekening.
Online of offline boekhoudprogramma
In grote lijnen zijn er twee soorten boekhoudprogramma’s: offline en online. Een offline boekhoudprogramma installeer je op je computer en kun je vervolgens - afhankelijk van de licentie - onbeperkt gebruiken. Daar heb je verder geen internet voor nodig. Met een online boekhoudprogramma worden je gegevens niet op je computer opgeslagen, maar in de cloud. Om toegang tot de cloud te krijgen, heb je uiteraard internet nodig.Online boekhoudprogramma’s zijn de laatste jaren erg in opkomst, maar dat wil niet per se zeggen dat dat ook de beste optie is voor jou. Zowel de online als de offline variant hebben voor- en nadelen. Bepaal voor jezelf op welke manier jij het liefst de administratie wilt doen.
De functionaliteiten die je nodig hebt
Boekhoudprogramma’s heb je in alle soorten en maten. Er is heel eenvoudige software, waarmee je bijvoorbeeld alleen facturen kunt maken. Maar er zijn ook geavanceerdere administratiepakketten die je btw-aangifte doen en alle benodigde gegevens automatisch doorsturen naar je boekhouder.Om het juiste boekhoudprogramma te kiezen, is het goed om te bedenken wat je handig vindt en wat je nodig hebt voor jouw bedrijf. Wil je een alles-in-één oplossing die de efficiëntie van je boekhouding helpt vergroten? Of volstaat een basispakket waarmee je je boekhouding simpelweg alleen bijhoudt? Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kun je op een eerlijke manier vergelijken.
Eenvoudig te gebruiken
Kies een programma waar je goed mee mee overweg kunt, zonder functionaliteiten die alleen geschikt zijn voor boekhouders of accountants. Check bijvoorbeeld de reviews op beoordelingssites, zoals Trustpilot. Zo kom je erachter hoe andere mensen de software ervaren.De prijs van het boekhoudprogramma
Prijs is altijd een belangrijke factor bij het vergelijken. Want of het nu gaat om een telefoonabonnement of een boekhoudprogramma: niemand wil het idee hebben te veel te betalen.De prijs van een boekhoudprogramma is grotendeels afhankelijk van de eisen die je hebt. Voor een offline boekhoudprogramma betaal je bijvoorbeeld meestal eenmalig een vast bedrag. Dat is uiteindelijk vaak goedkoper dan online software. Ook de functionaliteiten spelen een rol. Het basispakket is vanzelfsprekend minder prijzig dan een boekhoudprogramma die jouw je volledige administratie uit handen neemt.
Koppeling met je zakelijke rekening
Vergeet niet om te checken of het mogelijk is om je boekhoudprogramma te koppelen met je zakelijke rekening. Met een automatische bankkoppeling worden de af- en bijschrijvingen automatisch verwerkt in het programma. Zo bespaar je tijd en verklein je de kans op fouten.Vind je een automatische koppeling niet nodig? Vaak kun je je af- en bijschrijvingen ook handmatig koppelen aan je boekhoudpakket. Dit is meestal gratis. Bekijk wat de mogelijkheden zijn bij de bank waar jij je zakelijke rekening hebt geopend.
Automatische koppeling via Knab
Knab heeft een automatische koppeling met maar liefst 12 boekhoudpakketten. Van Moneymonk tot Exact Online. Heb je een boekhoudprogramma gekozen en ben je benieuwd of we daarmee een koppeling hebben? Bekijk de mogelijkheden van de Knab Boekhoudkoppeling.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.