De zzp administratie: zelf doen, uitbesteden of hybride?

Als zzp'er is er geen ontkomen aan: de administratie. Er zijn verschillende manieren om je zzp administratie te doen. Welke manieren zijn er? Hoe kies je de manier die bij jou past? Met welke software moet je gaan werken? Om je wegwijs te maken, zetten ik in dit artikel de mogelijkheden voor jou op een rij.
Gepubliceerd
2 oktober 2017
Laatst geüpdatet
26 april 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 26 april 2019
- Leestijd: 2 minuten

Als zzp'er is er geen ontkomen aan: de administratie. Er zijn verschillende manieren om je zzp administratie te doen. Welke manieren zijn er? Hoe kies je de manier die bij jou past? Met welke software moet je gaan werken? Om je wegwijs te maken, zetten ik in dit artikel de mogelijkheden voor jou op een rij.

Manieren om je zzp administratie te doen

3 MANIEREN OM JE zzp ADMINISTRATIE TE DOEN

 1. Zelf doen - Veel zzp’ers kiezen ervoor om hun administratie volledig zelf te doen. Met een eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening op te laten stellen. Deze groep heeft geen boekhouder en houdt de administratie geheel zelfstandig bij.
 2. Volledig uitbesteden - Een ander deel van de zzp’ers vindt zijn of haar tijd te kostbaar of wil met de financiën zo weinig mogelijk te maken hebben. Zij besteden de administratie liever uit aan de boekhouder of accountant. Alleen de facturen maken ze zelf, en de bonnen scannen ze in. De rest besteden ze volledig uit.
 3. Hybride; een beetje van beiden - De laatste twee á drie jaar zien we een nieuwe trend ontstaan: de hybride variant. Het grootste gedeelte van de administratie doe je zelf met behulp van een online boekhoudprogramma. Daarnaast geef je je boekhouder toegang tot je administratie. De boekhouder kijkt mee en helpt waar nodig. Zo ben je zelf in controle, zonder dat je volledig op jezelf bent aangewezen.

WELKE OPLOSSING PAST BIJ JOU?

Bepaal eerst voor jezelf welke van de bovenstaande varianten het beste bij je past. De keuze die je maakt, bepaalt voor een groot gedeelte op welke manier je het beste je administratie kunt bijhouden. Op hoofdlijnen zijn er twee soorten oplossingen: 'offline' en 'online'.

OFFLINE OPLOSSINGEn

1. Excel
Uit onderzoek van de ZZP Barometer blijkt dat maar liefst 48% van de zzp'ers de administratie doet in Excel. Dit percentage wordt wel snel minder.

Afhankelijk van de omvang en complexiteit van je administratie kan dat een prima oplossing zijn. In mijn column bij ZZP Barometer: ‘Slimme ZZP’ers boekhouden niet in Excel’ heb ik uiteengezet waarom ik denk dat boekhouden in Excel niet écht een aanrader is.

2. Offline boekhoudsoftware
Vóór de opkomst van het internet kon je je boekhouding alleen offline doen. Een offline boekhoudprogramma installeer je op je computer. Het is een wat oubollige manier om je administratie te doen. De laatste jaren zien we een nieuwe ontwikkeling in de markt waarbij boekhouden in ‘Excel’ en ‘Offline' plaats maakt voor ‘Online boekhouden'.

ONLINE OPLOSSINGEN

Steeds meer zzp’ers zijn overtuigd van de voordelen van ‘online’ ten opzichte van 'offline'. Het is niet voor niets dat online oplossingen de afgelopen jaren onder zzp'ers enorm aan populariteit hebben gewonnen. 

De online oplossingen zijn simpelweg op te delen in twee smaken:

1. Online boekhouden met boekhoudservice
Bij deze optie gaat het met name om de term ‘met boekhoudservice’. Deze softwareleveranciers leveren niet alleen de software maar een full-service-concept. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de software maar ook een gedeelte voor boekhoudkundige en fiscale ondersteuning. Denk hierbij aan fiscaal advies, controlewerkzaamheden, het verzorgen van je aangifte Inkomstenbelasting en het maken van je jaarrekening. Deze vorm is een combinatie van een boekhoudprogramma en een boekhouder/accountant in één.

Ideaal voor: 
Zzp'ers die zo min mogelijk met de financiën te maken willen hebben en geen behoefte hebben aan zicht en grip op hun financiële voortgang.

Voordelen

 • Je krijgt één totaaloplossing waarbij je volledig wordt ontzorgd.
 • Je hebt één aanspreekpunt voor al je vragen.

Nadelen
 • De prijs begint vaak pas vanaf € 50 á € 60,- per maand en is afhankelijk van de grootte van je administratie.
 • De software en ‘boekhoudservice’ zijn vaak uitsluitend gecombineerd af te nemen. Ben je niet tevreden over de service, maar wel over het product, of andersom? Dan kan je niet makkelijk wisselen.
 • Je hebt minder zicht en grip op je financiën omdat de boekhoudservice alles voor je doet.


2. Online boekhouden zonder boekhoudservice
Bij deze variant kies je een boekhoudprogramma die goed bij jouw situatie past. Het grote voordeel hiervan is dat je flexibel bent. Je kiest zelf het programma dat jij prettig vindt, en die de functies heeft die je nodig hebt voor je bedrijf.

Bij deze optie ben je vrij of je samenwerkt met een boekhouder of dat je liever alles zelf doet. Heb je hulp nodig? Dan kun je zelf je eigen boekhouder of accountant kiezen.

Voordelen

 • Goedkoper om mee te starten, vaak al vanaf € 15,- tot € 25,- per maand.
 • Je kunt je boekhouder/accountant eenvoudig uitnodigen zodat die met je mee kan kijken.
 • Kies zelf je eigen boekhouder of accountant.

Nadelen
 • Je hebt niet automatisch de volledige ondersteuning zoals bij de boekhoudservice; je moet zelf een boekhouder zoeken waar je prettig mee kunt samenwerken.
 • Niet alle boekhouders werken met alle online boekhoudprogramma's. Zoek een boekhouder die overweg kan met het programma dat aansluit bij jouw wensen.

Wat doe jij?

Bepaal eerst hoe je het liefst je administratie wil doen: zelf doen, uitbesteden of de hybride? Het is verstandig om hier goed over na te denken. Vooral wisselen van alles uitbesteden naar (deels) zelf doen kost veel tijd en moeite.

Wil jij weten wat er naast de administratie nog meer komt kijken bij het starten van een onderneming? Bekijk dan eens onze checklist voor zzp'ers. Kost je helemaal niets! 

Zakelijke rekening met boekhoudkoppeling

Zit jij niet te wachten op handmatig boekhoudwerk? Bekijk eens de mogelijkheden van de zakelijke rekening van Knab. Niet alleen koppel je deze eenvoudig aan een boekhoudkoppeling, hij is ook al drie keer op jaar verkozen tot de voordeligste rekening voor zzp'ers. Probeer het nu 1 jaar gratis!Jasper Horstink
Jasper Horstink is oprichter van MoneyMonk en gelooft dat je door de juiste software plezier kunt hebben aan het bijhouden van je administratie.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland