Belastingvrij schenken voor eigen woning: dit zijn de regels

Misschien heb je genoeg vermogen om je kind te helpen bij het kopen van een eigen woning. Of heb je zelf een woning op het oog en overweeg je om je ouders om financiële hulp te vragen. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor een eigen woning. De regels hiervoor wijzigen bijna jaarlijks en in dit artikel vind je de meest actuele situatie. 
Gepubliceerd
27 januari 2020
Laatst geüpdatet
30 december 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 januari 2020
- Laatst geüpdate: 30 december 2021
- Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je genoeg vermogen om je kind te helpen bij het kopen van een eigen woning. Of heb je zelf een woning op het oog en overweeg je om je ouders om financiële hulp te vragen. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor een eigen woning. De regels hiervoor wijzigen bijna jaarlijks en in dit artikel vind je de meest actuele situatie. 

Belastingvrij schenken

Wat is belastingvrij schenken? 

Als je geld van iemand ontvangt, zonder dat je het terug moet betalen, is het in principe al een schenking. Hierover betaal je schenkbelasting, omdat het onderdeel wordt van jouw inkomen. En over je inkomen betaal je belasting, zo staat het vastgelegd in de wet. 

Uiterlijk vóór 1 maart in het jaar nadat je de schenking hebt ontvangen, dien je een speciale aangifte schenkbelasting te doen. Er zijn echter situaties waarin je een vrijstelling krijgt voor het betalen van belasting. Een belastingvrije schenking dus. Overigens moet je wel altijd aangifte doen, zodat de Belastingdienst weet dat je dat geld hebt ontvangen. 

Belastingvrij schenken in 2022

Ouders mogen hun kind jaarlijks maximaal € 5.677 onbelast schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, ook als ze gescheiden zijn. Daarnaast mogen ouders hun kind eenmalig onbelast maximaal € 27.231 schenken. Dit zijn bedragen die ouders in principe ‘gewoon’ mogen geven, er hoeft dus geen specifieke reden voor te zijn.

Als je ouders geld willen schenken voor een woning, hebben ze nog een andere mogelijkheid. Je mag namelijk eenmalig € 106.671 ontvangen als belastingvrije schenking. Dit geld moet dan wel specifiek gebruikt worden voor het kopen, verbouwen of aflossen van je huis..

Hoe werkt de eenmalige belastingvrije schenking? 

Als je de eenmalige belastingvrije schenking hebt ontvangen, hoef je deze niet direct in één keer uit te geven. Uiteraard is wel het de bedoeling dat je het geld in je woning steekt en er niet stiekem alsnog een auto van koopt.

Je hebt een paar jaar om het geld uit te geven, maar er zit wel altijd een deadline aan. Voor 2022 geldt dat je tot 2024 de tijd hebt om de schenking in je huis te steken. Daarnaast mag je niet de jaarlijkse belastingvrije schenking van € 5.677 hebben ontvangen.

Voorwaarden van een belastingvrije schenking

Je mag de eenmalig schenking van € 106.671 alleen ontvangen als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent. Is de schenking voor jou én je partner? Dan moet die ook aan de leeftijdsgrens voldoen. Daarnaast hoeft de eenmalige belastingvrije schenking van € 106.671 niet per se van je ouders afkomstig te zijn. Ook je grootouders mogen bijvoorbeeld deze schenking doen.

Het is overigens wel een totaal bedrag dat je mag ontvangen, je kan dus niet van vijf verschillende mensen ruim een ton ontvangen. € 106.671 is het maximumbedrag dat je kunt krijgen.

Meer over huis kopen met een schenking

Wil je meer weten over het kopen van een huis met een schenking? Download dan de gratis checklist van Knab ‘Huis kopen met een schenking’. Hierin vind je onder andere: 

  • wat een schenking is;
  • hoe je een belastingvrije schenking kunt krijgen;
  • waarvoor je een schenking mag gebruiken.


Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek