Belastingvrij schenken voor eigen woning: dit zijn de regels

Misschien heb je genoeg vermogen om je kind te helpen bij het kopen van een eigen woning. Of heb je zelf een woning op het oog en overweeg je om je ouders om financiële hulp te vragen. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor een eigen woning. De regels hiervoor wijzigen bijna jaarlijks, maar in dit artikel vind je de meest actuele situatie. 
Gepubliceerd
27 januari 2020
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 januari 2020
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je genoeg vermogen om je kind te helpen bij het kopen van een eigen woning. Of heb je zelf een woning op het oog en overweeg je om je ouders om financiële hulp te vragen. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor een eigen woning. De regels hiervoor wijzigen bijna jaarlijks, maar in dit artikel vind je de meest actuele situatie. 

Belastingvrij schenken

Wat is belastingvrij schenken? 

Als je geld van iemand ontvangt, zonder dat je het terug moet betalen, is het in principe al een schenking. Hierover betaal je - vanaf een bepaald bedrag - schenkbelasting, omdat het onderdeel wordt van jouw inkomen. En over je inkomen betaal je belasting, zo staat het vastgelegd in de wet. 

Uiterlijk vóór 1 maart in het jaar nadat je de schenking hebt ontvangen, moet je een speciale aangifte schenkbelasting opsturen. Er zijn echter situaties waarin je een vrijstelling krijgt voor het betalen van belasting. Een belastingvrije schenking dus. Overigens moet je wel altijd aangifte doen, zodat de Belastingdienst weet dat je dat geld hebt ontvangen. 

Belastingvrij schenken in 2022

Ouders mogen elk kind jaarlijks maximaal € 5.677 onbelast schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, ook als ze gescheiden zijn. Daarnaast mogen ouders elk kind eenmalig onbelast maximaal € 27.231 schenken. Dit zijn bedragen die ouders in principe ‘gewoon’ mogen geven. De kinderen hoeven dus geen specifieke bestemming te hebben voor voor dat geld.

Wil je geld schenken schenken voor een woning, dan heb je nog een andere mogelijkheid. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar oud mag namelijk eenmalig € 106.671 ontvangen als belastingvrije schenking. Dit geld moet dan wel specifiek gebruikt worden voor het kopen of verbouwen van het eigen huis of voor het (extra) aflossen van de hypotheek die op het huis zit. Deze schenking hoeft overigens niet per se naar een kind van de schenker te gaan. 

Hoe werkt de eenmalige belastingvrije schenking? 

Als je de eenmalige belastingvrije schenking hebt ontvangen, hoef je deze niet direct in één keer uit te geven. Uiteraard is wel het de bedoeling dat je het geld in je woning steekt en er niet stiekem alsnog een auto van koopt.

Je hebt een paar jaar om het geld uit te geven, maar er zit wel altijd een deadline aan. Voor 2022 geldt dat je tot 2024 de tijd hebt om de schenking in je huis te steken. Daarnaast mag je niet de jaarlijkse belastingvrije schenking van € 5.677 hebben ontvangen.

Voorwaarden van een belastingvrije schenking

Je mag de eenmalig schenking van € 106.671 alleen ontvangen als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent. Is de schenking voor jou én je partner? Dan moet diegene óók aan de leeftijdsgrens voldoen. Zoals gezegd hoeft de eenmalige belastingvrije schenking van € 106.671 niet per se van je ouders afkomstig te zijn. Ook je grootmoeder of een wildvreemde mag deze schenking doen.

Het is overigens wel een totaal bedrag dat je mag ontvangen, je kan dus niet van vijf verschillende mensen ruim een ton ontvangen. € 106.671 is het maximumbedrag dat je kunt belastingvrij krijgen.

Jubelton wordt in 2023 afgeschaft

Het kabinet heeft besloten om de zogenoemde jubelton per 1 januari 2024 af te schaffen. Voornaamste reden is dat deze regeling zorgt voor ongelijke kansen op woningmarkt. Kinderen met vermogende ouders hebben zo immers meer kans op een woning dan kinderen met ouders die minder geld hebben. 

Dat afschaffen gaat in stapjes. In aanloop naar die afschaffing kun je vanaf 1 januari 2023 nog 'maar' maximaal € 27.231 belastingvrij schenken. Een flink verschil met de € 106.671 die je in 2022 nog belastingvrij mocht schenken voor een huis.

Wel goed om te weten dat je schenking mag spreiden over twee jaar. Schenk je in 2022 nog minimaal € 1 aan je kind? Dan mag je dat bedrag in in 2023 nog wél aanvullen tot die € 106.671. Je kind moet wel vóór maart 2023 aangifte schenkbelasting doen.Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek