Overzicht van je inkomsten en uitgaven met deze 8 tips

Bij de lente hoort een voorjaarsschoonmaak. Toch? Dat geldt niet alleen voor je huis, maar ook voor je geldzaken. Wil jij scherp krijgen of je geld kunt besparen en helemaal helder hebben hoeveel geld je opzij kunt zetten? Maak dan een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven en gebruik daarbij vooral onze 8 tips.
Gepubliceerd
1 april 2019
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 maart 2019
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Bij de lente hoort een voorjaarsschoonmaak. Toch? Dat geldt niet alleen voor je huis, maar ook voor je geldzaken. Wil jij scherp krijgen of je geld kunt besparen en helemaal helder hebben hoeveel geld je opzij kunt zetten? Maak dan een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven en gebruik daarbij vooral onze 8 tips.

Overzicht van inkomsten en uitgaven: deze man heeft het op een rijtje

1. Zet allereerst je inkomsten op een rij

Maak een lijst van al je inkomsten. Doe dit digitaal - bijvoorbeeld in Excel - zodat je het kunt opslaan en bewaren voor later. Je begint natuurlijk met het noteren van je loon, uitkering of pensioen. Toeslagen en regelingen zoals de kinderbijslag neem je eveneens in de lijst op. Krijg je vakantiegeld en een 13e maand? Ook dat zet je in je overzicht. Noteer er direct bij of het gaat om eenmalige of bijvoorbeeld maandelijkse inkomsten.

2. Breng vervolgens je vaste lasten in kaart

In hetzelfde bestand maak je een lijst aan met al je vaste lasten. Hieronder vallen alle terugkerende kosten waar je aan moet voldoen omdat je een contract bent aangegaan. Denk aan je huur of hypotheeklasten, de energierekening, verzekeringen, abonnementen en de gemeentelijke aanslag. Let erop dat vaste lasten niet per se allemaal maandelijks terugkeren. Noteer daarom hoe vaak je met deze uitgaven te maken hebt.

3. Deel je overige uitgaven op in categorieën

Naast de vaste lasten heb je te maken met dagelijkse of ‘huishoudelijke’ uitgaven. Schrijf op wat je hier precies aan hebt uitgegeven in de afgelopen maand en de maand ervoor. Denk hierbij aan de boodschappen, vervoer en de drogist. Het wordt misschien een erg lange lijst als je elke boodschap los noteert. Daarom is het handig om de lijst in categorieën op te delen en te noteren wat je aan elke categorie hebt uitgegeven.

Het Nibud maakt overigens onderscheid tussen huishoudelijke en reserveringsuitgaven. Reserveringsuitgaven komen niet per se maandelijks terug, maar wel regelmatig. Denk hierbij aan kleding, schoenen, meubels, elektrische apparaten en vakanties. Dit soort uitgaven schrijf je eveneens allemaal op in categorieën.

4. Maak je begroting voor de gemiddelde maand

We zeiden het al: sommige inkomsten en uitgaven komen maandelijks terug, andere ieder kwartaal of halfjaar. Daarom is het slim om een gemiddelde maandbegroting te maken. Je rekent dan alle inkomsten en uitgaven in een jaar om naar een gemiddeld bedrag per maand. Let er trouwens wel op dat je geen bedragen dubbel telt.

5. Kijk of je geld kunt besparen

Is je begroting klaar? Dan kun je kijken of en waar je ruimte hebt om iets te veranderen aan je uitgaven. Wellicht kun jij je vaste lasten verlagen door bijvoorbeeld abonnementen op te zeggen of goedkopere verzekeringen af te sluiten. Goed om dit minimaal eens in het half jaar onder de loep te nemen!

Check daarnaast waar je dagelijks geld aan uitgeeft. Voel je je daar goed bij of wil je liever op sommige uitgaven besparen? In dat laatste geval zijn onze 11 tips om geld te besparen wel wat voor jou.

6. Bepaal je spaardoelen

Houd je geld over als jij je uitgaven van je inkomsten afhaalt? Bepaal hoeveel je elke maand gaat sparen en - niet onbelangrijk - wat je spaardoelen zijn. Sparen gaat namelijk een stuk makkelijker als je precies weet waarvoor je het doet. Heb je nog geen potje voor onregelmatige uitgaven, start daar dan als eerst mee. Zo'n buffer zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je geld langere tijd niet nodig, overweeg dan eens alternatieven voor sparen zoals beleggen. Hiermee loop je wel risico, maar heb je ook kans om een hoger rendement te behalen.

7. Automatiseer met een online huishoudboekje

Als je net begint met het maken van een overzicht, kan het handmatig alles noteren je helpen in je bewustwording. Programma’s als Excel of Google Sheets zijn hier erg handig voor. Er bestaan echter ook genoeg online huishoudboekjes, die jou het werk uit handen nemen. Zo kun je het hele jaar precies zien wat je uitgeeft en waaraan, zonder alles op te moeten schrijven.

Heb jij een betaalrekening van Knab, dan heb je al automatisch een overzicht over al jouw inkomsten en uitgaven. Het Digitaal Kasboek is namelijk standaard aan jouw rekening gekoppeld. Je bij- en afschrijvingen bij andere banken voeg je eenvoudig toe via een upload. Zo krijg je echt een compleet gecategoriseerd overzicht van al je bankzaken.

8. Plan wat verder vooruit

Wil je - naast een overzicht van je inkomsten en uitgaven - ook grip krijgen op je geld voor later? Lees dan meer over de verschillende manieren waarop je kunt sparen voor je pensioen.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën