Direct geld besparen met deze 11 tips

Houd jij aan het eind van je salaris ook altijd een stukje maand over? Krijg je altijd net even meer rekeningen op de mat dan je kunt betalen? Of heb je een spaardoel waar je net even wat meer geld voor over moet houden dan je nu doet? Dan wordt het misschien tijd om naar je uitgavenpatroon te kijken. Met deze 11 tips kun je direct geld besparen. Wel zo fijn.
Gepubliceerd
9 april 2018
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 6 april 2018
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten

Houd jij aan het eind van je salaris ook altijd een stukje maand over? Krijg je altijd net even meer rekeningen op de mat dan je kunt betalen? Of heb je een spaardoel waar je net even wat meer geld voor over moet houden dan je nu doet? Dan wordt het misschien tijd om naar je uitgavenpatroon te kijken. Met deze 11 tips kun je direct geld besparen. Wel zo fijn.

Geld besparen tips-381291-edited

1. Geld besparen door je hypotheek aan te passen

Heb je al een tijdje een koophuis? Dan zou het goed kunnen dat de maandlasten van je hypotheek omlaag kunnen. Bijvoorbeeld door het oversluiten van je hypotheek of het verlagen van de risico-opslag. 

  • Hypotheek oversluiten
    Je kunt je hypotheek te allen tijde oversluiten naar een andere partij om te profiteren van een flink lagere rente. Maar let op: als je jouw hypotheek wilt oversluiten, maak je ook een aantal kosten. Voor het hypotheekadvies, de taxatie en de notaris bijvoorbeeld. Daarnaast betaal je vaak een boeterente.

    Loopt je rentevaste periode binnenkort af? Dan betaal je deze boete niet en kan het extra aantrekkelijk te zijn om de aanbiedingen van andere hypotheekverstrekkers te bekijken. 

  • Risico-opslag verlagen
    Een risico-opslag betaal je wanneer je een hypotheek zonder NHG hebt. Hoe meer jij leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe hoger de rente. Je raadt het al: als jouw woning meer waard is geworden, leen je in verhouding minder geld en kan de rente omlaag. Dit geldt uiteraard ook als je al zodanig hebt afgelost dat je in een andere rentestaffel valt.

2. Roodstand opheffen

Kun jij rood staan op je betaalrekening en gebeurt dit ook regelmatig? Bijvoorbeeld omdat die ene rekening net iets hoger was dan verwacht of er aan het eind van de maand nog een automatische incasso om de hoek komt kijken? Dan kan dit flink wat geld kosten.

Bij de meeste banken betaal je over het bedrag dat je rood staat namelijk 8 tot 14% rente. Probeer dit dus altijd te voorkomen. 

3. Sneller overboeken naar je spaarrekening

Ook in het kader van besparen op je financiën: boek overtollig saldo sneller over naar je spaarrekening. Daarop krijg je immers meer rente. Hoog is die spaarrente tegenwoordig niet, maar alle beetjes helpen, toch? 

4. Besparen op de boodschappen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op je boodschappen. Door te kiezen voor twee verschillende supermarkten bijvoorbeeld: de budget-variant en die ene waarvan je zeker weet dat ze hebben wat je zoekt.

Houd daarnaast altijd de aanbiedingen in de gaten, koop producten van het seizoen en doe wekelijks boodschappen in plaats van dagelijks. Zo kun je veel beter plannen wat je koopt. O, en vergeet niet een boodschappenlijstje te maken, zodat je niet per ongeluk veel te veel haalt. 

5. Verlaag de autokosten per maand

Er zijn verschillende manieren waarop je maandelijks kunt besparen op je autokosten. Check bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning en laat op tijd een APK doen om schade te voorkomen. Tank liever ergens bij een onbemand pompstation in de middle of nowhere dan langs de snelweg, dat is namelijk goedkoper. En heb je wel eens gecheckt of jouw autoverzekering goedkoper kan? 

6. Vaste lasten verlagen

Over verzekeringen gesproken. Check ook regelmatig of je overige verzekeringen ergens anders niet goedkoper zijn. Je inboedel- bijvoorbeeld of je reisverzekering. En vergeet je zorgverzekering aan het einde van het jaar niet. Kan je zo een paar tientjes per maand schelen.

Claim je eigenlijk nooit de kleine schade bij je verzekeraar? Dan kun je kiezen om je eigen risico te verhogen van je woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering. Zo kan je premie misschien flink omlaag. Er zijn ook verzekeraars die standaard een hoger eigen risico aanbieden in ruil voor een lagere premie. 

Besparen op energiekosten

Ditzelfde geldt trouwens voor jouw energieleverancier - je krijgt vaak een overstapbonus - en het tv-abonnement dat je al een tijdje geleden hebt afgesloten. Weet je zeker dat je ergens anders niet goedkoper uit bent?

7. Abonnementen opzeggen

Ook handig om regelmatig tegen het licht te houden: je abonnementen. Denk hierbij aan voor de hand liggende dingen zoals de krant of een tijdschrift. Maar vergeet ook loterijen niet. Voor je het weet wordt er jarenlang maandelijks een flink bedrag van je rekening afgeschreven en win je alleen maar af en toe een chocoladereep.

8. Besparen dankzij je belastingaangifte

Heb jij je belastingaangifte al gedaan dit jaar? Nee? Mooi zo! Wij hebben namelijk nog wel wat tips waarmee je kunt besparen. Is jouw WOZ-waarde bijvoorbeeld niet te hoog? Of heb je giften gedaan die je kunt aftrekken? Heb je een huis gekocht en mag je daarvan nog kosten aftrekken? Deze en andere handige tips geeft financieel expert Oskar je in dit artikel met belastingtips.

9. Koop tweedehands

Het zal je verbazen hoeveel pareltjes je bij de kringloop vindt. Een antieke kaptafel, die mooie ouderwetse stoel of vintage jas? Voor slechts een paar tientjes zijn ze van jou. Zelf verkopen kan natuurlijk ook. Kleding die je niet meer draagt of eetkamerstoelen die al jaren in de berging staan bijvoorbeeld. Wie weet wat de gek ervoor geeft.

10. Gebruik kortingscodes

Toch liever nieuw kopen? Stort je dan eerst even in het wereldwijde web voor je de volle mep betaalt. Er bestaan verschillende websites die lopende kortingscodes van webshops verzamelen. Verschillende webshops vergelijken kan ook behoorlijk lonen trouwens. Omdat de prijs bij een ander lager is of omdat de een geen verzendkosten rekent en de ander wel.

11. Stoppen met roken

We sluiten af met een tip die je misschien liever niet te horen krijgt. Stop met roken. Dit kan je flink wat geld besparen. Niet alleen vanwege de prijs van een pakje sigaretten, maar bijvoorbeeld ook door de inboedel die vaker vervangen moet worden of de flink hogere verzekeringspremie die je betaalt. 

Extra voordelig: een betaalrekening bij Knab

Wil je op lange termijn geld besparen? Denk dan eens na over een bankrekening bij Knab. Voor een vaste prijs per maand krijg je tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wil.


Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën