Overstappen van bank: hoe lastig is dat?

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is elk jaar weer een groot thema, maar het overstappen naar een andere bank gebeurt veel minder regelmatig. Terwijl veel mensen er wel over nadenken, wisselt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken per jaar slechts ongeveer 0,4% van de Nederlandse rekeninghouders van bank. Waarom zo weinig? Te veel gedoe, horen we vaak. Maar is dat wel zo? Wij helpen je graag op weg.
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is elk jaar weer een groot thema, maar het overstappen naar een andere bank gebeurt veel minder regelmatig. Terwijl veel mensen er wel over nadenken, wisselt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken per jaar slechts ongeveer 0,4% van de Nederlandse rekeninghouders van bank. Waarom zo weinig? Te veel gedoe, horen we vaak. Maar is dat wel zo? Wij helpen je graag op weg.

Overstappen bank? Makkie met de overstapservice van Knab 

Waarom overstappen van bank?

Overstappen van een bank doe je wanneer de voorwaarden bij een andere bank gunstiger zijn voor jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat de rente hoger is, de maandelijkse bankkosten lager uitvallen of de hypotheekrente gunstiger is. Andere redenen voor overstappen hebben vaak te maken met ontevredenheid over het beleid van de bank. Denk aan te hoge topsalarissen en witwaspraktijken.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een andere bank dan je huidige. Het is dan ook zonde dat maar zo weinig mensen daadwerkelijk kiezen voor een overstap. Terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Overstapservice

Goed, het belangrijkste dat je moet weten is dat Nederlandse banken tegenwoordig een gezamenlijke overstapservice aanbieden. Dit betekent dat al jouw incasso’s dertien maanden lang automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe rekening én - helemaal handig - instellingen en bedrijven een seintje krijgen dat jij een nieuw rekeningnummer hebt. Gedurende die dertien maanden worden ook alle andere bijschrijvingen automatisch doorgestuurd naar je nieuwe rekening.

Tip: je kunt je oude rekening twee weken na de ingangsdatum van de overstapservice opzeggen. Dat voorkomt dat je betaalt voor twee rekeningen, terwijl je er maar één gebruikt. Overigens moet je dit zelf doen, jouw nieuwe bank is niet gemachtigd dit voor jou te regelen.

Zelf regelen

De overstapservice geldt alleen voor automatische incasso’s. Je zult je nieuwe rekeningnummer dus nog wel door moeten geven aan bijvoorbeeld je werkgever, uitkeringsinstanties, de Belastingdienst, gemeente en natuurlijk familie en vrienden. Let er ook op dat je alle automatische overboekingen die je via je oude bank hebt ingesteld, overhevelt naar de nieuwe.

Tip: maak zodra je van plan bent over te stappen een lijstje van bedragen die je maandelijks of per kwartaal betaalt. Zo heb je straks een handig overzicht van iedereen die je op de hoogte moet stellen van je nieuwe rekeningnummer.

Denk aan de afschriften

Het is daarnaast slim om de bij- en afschrijvingen die de laatste maanden op je oude rekening zijn bijgeschreven, uit te printen of op te slaan. Puur voor je eigen administratie. Zodra je over bent gestapt, heb je hier immers niet direct meer toegang toe. Overigens zijn banken wel verplicht om klantgegevens tot 15 maanden na het sluiten van de rekening te bewaren dus je kunt het eventueel nog wel opvragen.

Overstappen met behoud rekeningnummer

Het grootste struikelblok omtrent het overstappen van bank is een nieuw rekeningnummer. Logisch, want je moet het overal aanpassen. Van je werkgever tot (zorg)verzekering en je vrienden en familie. Dan zou het toch ideaal zijn om hetzelfde rekeningnummer te houden, net zoals dat kan bij je mobiele telefoon. Helaas ligt dit bij je bankrekening wat lastiger.

Allereerst natuurlijk omdat het IBAN-stukje van je rekeningnummer automatisch verandert wanneer je van bank wisselt, van INGB naar KNAB bijvoorbeeld. Daarnaast is ieder rekeningnummer opgebouwd op basis van de elfproef. Dit betekent dat aan ieder rekeningnummer te zien is van welke bank deze afkomstig is. Daarom kun je het nummer dus niet meenemen naar een nieuwe bank

Overstapservice aanvragen

Klinkt handig, die overstapservice. Maar hoe regel je dat? Heel simpel: bij je nieuwe bank. Vaak krijg je al direct die optie aangeboden zodra je klant wordt, maar je kunt er natuurlijk altijd om vragen. Of het regelen via een onafhankelijke partij, zoals overstapservice.nl.

Overstappen naar Knab? Kom van je bank af!

Tijd voor een nieuwe bank? Met de gratis overstapservice van Knab is overstappen heel eenvoudig. Bovendien krijg je bij Knab voor een vast, laag maandbedrag alles wat je nodig hebt om je bankzaken makkelijk en snel te regelen.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Zorgeloos overstappen met de Overstapservice  Stap nu over

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën