Overstappen bank: zo zorg je dat alles goed geregeld is

  • 3 minuten
  • 3 april 2018

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is elk jaar weer een groot thema, maar het overstappen naar een andere bank gebeurt veel minder regelmatig. Terwijl veel mensen er wel over nadenken, wisselt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken per jaar slechts ongeveer 0,4% van de Nederlandse rekeninghouders van bank. Waarom zo weinig? Te veel gedoe, horen we vaak. Maar is dat wel zo? Wij helpen je graag op weg.

Overstappen bank? Makkie met de overstapservice van Knab 

Overstappen bank: waarom?

Misschien ben je het niet eens met het salaris van de top bij jouw bank, kun je ergens anders een betere rente krijgen of moet je overstappen van bank om een lagere hypotheekrente te kunnen krijgen. Er zijn verschillende goede redenen om te kiezen voor een andere bank dan je huidige. Het is dan ook zonde dat maar zo weinig mensen daadwerkelijk kiezen voor een overstap. Terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Daarom leggen we je graag uit hoe het zit, want naast bovenstaande redenen, kan overstappen van bank je ook nog eens geld opleveren. Doordat je €50 cadeau krijgt bijvoorbeeld of de pakketkosten een stuk lager zijn ergens anders. Check onze banken vergelijker maar eens. 

Overstapservice

Goed, het belangrijkste dat je moet weten is dat Nederlandse banken tegenwoordig een gezamenlijke handige overstapservice aanbieden. Dit betekent dat al jouw incasso’s dertien maanden lang automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe rekening én - helemaal handig - instellingen en bedrijven een seintje krijgen dat jij een nieuw rekeningnummer hebt. Gedurende die dertien maanden worden ook alle andere bijschrijvingen automatisch doorgestuurd naar je nieuwe rekening.

Tip: je kunt je oude rekening twee weken na de ingangsdatum van de overstapservice opzeggen. Dat voorkomt dat je betaalt voor twee rekeningen, terwijl je er maar één gebruikt. Overigens moet je dit zelf doen, jouw nieuwe bank is niet gemachtigd dit voor jou te regelen.

Zelf regelen

De overstapservice geldt alleen voor automatische incasso’s. Je zult je nieuwe rekeningnummer dus nog wel door moeten geven aan bijvoorbeeld je werkgever, uitkeringsinstanties, de Belastingdienst, gemeente en natuurlijk familie en vrienden. Let er ook op dat je alle automatische overboekingen die je via je oude bank hebt ingesteld, overhevelt naar de nieuwe. Tip: maak zodra je van plan bent over te stappen een lijstje van bedragen die je maandelijks of per kwartaal betaalt. Zo heb je straks een handig overzicht van iedereen die je op de hoogte moet stellen van je nieuwe rekeningnummer.

Het is daarnaast slim om de bij- en afschrijvingen die de laatste maanden op je oude rekening zijn bijgeschreven, uit te printen. Puur voor je eigen administratie. Zodra je over bent gestapt, heb je hier immers niet direct meer toegang tot. Tenzij je de gewone papieren afschriften hebt ontvangen natuurlijk. Overigens zijn banken wel verplicht om klantgegevens tot 15 maanden na het sluiten van de rekening te bewaren dus je kunt het eventueel nog wel opvragen.

Overstappen met behoud rekeningnummer

Het grootste struikelblok omtrent het overstappen van bank is een nieuw rekeningnummer. Logisch, want je moet het overal aanpassen. Van je werkgever tot (zorg)verzekering en je vrienden en familie. Dan zou het toch ideaal zijn om hetzelfde rekeningnummer te houden, net zoals dat kan bij je mobiele telefoon. Helaas ligt dit bij je bankrekening wat lastiger. Allereerst natuurlijk omdat het IBAN-stukje van je rekeningnummer automatisch verandert wanneer je van bank wisselt, van INGB naar KNAB bijvoorbeeld.

Daarnaast is ieder rekeningnummer opgebouwd op basis van de elfproef. Om een ingewikkeld verhaal kort te houden: dit betekent dat aan ieder rekeningnummer te zien is van welke bank deze afkomstig is. Daarom kun je het nummer dus niet meenemen naar een nieuwe bank. Goed nieuws: in de nabije toekomst gaat dit veranderen en zul je dus wel je rekeningnummer kunnen behouden wanneer je overstapt naar een andere bank, afgezien van de IBAN-code uiteraard.

Overstapservice aanvragen

Klinkt handig, die overstapservice. Maar hoe regel je dat? Heel simpel: bij je nieuwe bank. Vaak krijg je al direct die optie aangeboden zodra je klant wordt, maar je kunt er natuurlijk altijd om vragen. Of het regelen via een onafhankelijke partij, zoals overstapservice.nl.

Overstappen naar Knab?

Dat zouden we natuurlijk hartstikke leuk vinden. En jij zelf misschien ook wel. Want naast meerdere betaalrekeningen - inclusief pasjes - en een optionele creditcard, krijg je een spaarrekening met de hoogste rente van Nederland en tijdelijk €50 cadeau. Dat is snel verdiend! Maak gebruik van onze handige overstapservice en wij regelen het meeste voor jou.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.


Xandra Boersma
Xandra werkt bij Knab, het platform waar je al je financiële zaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Bij welke bank ben jij het voordeligst uit?  Vergelijk banken

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën