Wat zijn je rechten bij minuren?

Word je per uur betaald en stuurt je leidinggevende je een uurtje (of twee) eerder naar huis. Dan vind je dat de eerste keer waarschijnlijk niet erg. Maar gebeurt het vaker? Dan is het een ander verhaal. In sommige branches - zoals de horeca en de zorg - krijgen werknemers vaak te maken met minuren. Wat zijn jouw rechten bij minuren?
Gepubliceerd
16 juni 2020
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 16 juni 2020
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 6 minuten

Word je per uur betaald en stuurt je leidinggevende je een uurtje (of twee) eerder naar huis. Dan vind je dat de eerste keer waarschijnlijk niet erg. Maar gebeurt het vaker? Dan is het een ander verhaal. In sommige branches - zoals de horeca en de zorg - krijgen werknemers vaak te maken met minuren. Wat zijn jouw rechten bij minuren? 

Vrouw is benieuwd naar rechten bij minuren

Wat zijn minuren?

Minuren zijn de uren die je minder werkt dan het vastgelegde aantal uur in je arbeidscontract. Je noemt ze ook wel leegloopuren. Minuren ontstaan bijvoorbeeld als je werkgever niet genoeg werk voor je heeft in een bepaalde loonperiode, of als je zelf niet aan je uren kunt voldoen.

Overuren compenseren met minuren

Werk je juist meer dan dat je contractueel hebt afgesproken? Dan spreek je van plusuren. In de volksmond worden dit vaak overuren genoemd. Openstaande plus- en minuren mag je met elkaar verrekenen.

Voorbeeld minuren

Stel: Je hebt een contract van twintig uur per week, maar er valt een feestdag op een van de dagen waarop je moet werken. Je werkgever besluit de tent daarom te sluiten. Hierdoor ben je slechts vijftien uur ingeroosterd en bouw je dus vijf minuren op.

Twee vormen van minuren

In de praktijk zijn er grofweg twee vormen van minuren.

Minuren op roosterbasis
Een goed werkrooster maken is vaak een hele klus. Je werkgever (of een planner) moet namelijk niet alleen rekening houden met de uren die jij in een bepaalde periode moet werken; hij of zij kijkt ook naar de wensen van je collega’s. Het lukt daarom niet altijd om iedereen tevreden te houden.

Staat je naam minder vaak op het rooster dan eigenlijk zou moeten? Dan spreek je van minuren op basis van je rooster. Deze uren worden vaak in een volgend rooster weer gecompenseerd. Zo kom je op jaarbasis dus gewoon aan je uren.

Minuren op jaarbasis
Er zijn bedrijven waarbij je netto uren niet per week of per maand, maar per jaar worden ingeroosterd. In de cao van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) is dit bijvoorbeeld standaard sinds 1 januari 2020. Je werkgever moet in dat geval zorgen voor voldoende werk, zodat jij aan je uren kunt voldoen. Lukt dat niet? Dan ontstaan er minuren.

Wat zijn je rechten bij minuren?

‘Geen arbeid, geen loon’, denk je misschien. Maar die regel gaat niet altijd op. Dit zijn je rechten (en plichten) bij minuren.

Minuren kwijtschelden

Als je minuren hebt opgebouwd op jaarbasis, mag je deze binnen de daaropvolgende zes maanden inhalen. Maar dat is geen harde eis. Als het niet lukt, vervallen ze en komen ze voor rekening van je werkgever. Dit geldt ook voor minuren die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis.

Let op: Heb jij een aantal keer geweigerd om te komen werken of heb je meer verlof gehad dan waar je recht op hebt? Dan kan dit gezien worden als werkweigering. Je werkgever kan op basis hiervan besluiten om je minuren in rekening te brengen, of om de uren te verrekenen met vakantiedagen.

Minuren verrekenen met vakantiedagen of loon

Je werkgever mag je minuren in principe niet verrekenen met je verlofuren of je loon. Er gelden wel een paar uitzonderingen op deze regel. Je werkgever mag dit wel doen als:

-Hij of zij er alles aan heeft gedaan om je in te roosteren, maar dit niet kon door jouw situatie. Hierbij is (langdurige) ziekte - zoals arbeidsongeschiktheid - uitgesloten;
-In je arbeidscontract staat dat je werkgever het recht heeft om minuren te verrekenen en jij je handtekening hebt gezet;
-In de cao van je branche staat dat het is toegestaan.

Hoe werken minuren bij ontslag?

Stel, je wil je dienstverband beëindigen. Wat gebeurt er dan met eventuele minuren? Hiervoor gelden dezelfde regels. De minuren zijn voor rekening van degene waardoor de minuren zijn ontstaan, tenzij je iets anders hebt afgesproken met je werkgever. Jouw werkgever is verplicht om je in te roosteren en werk aan te bieden tot de einddatum van je contract.

Beslagvrije voet

Je werkgever mag niet in een keer al je loon inhouden bij het verrekenen van de minuren. Hij of zij moet rekening houden met de beslagvrije voet. Dit is het minimumbedrag dat je uitbetaald moet krijgen om in levensonderhoud te voorzien. De beslagvrije voet is doorgaans 95% van de bijstandsnorm, maar dit verschilt per situatie.

Is de beslagvrije voet hoger dan je huidige inkomen? Dan kan je werkgever niets verrekenen.

Minuren terugbetalen met eindafrekening

Verrekent je baas je minuren met je salaris of vakantiedagen? Dan heb je twee maanden na het eind van je dienstverband de tijd om je schuld terug te betalen.

Vraag in dat geval altijd om een eindafrekening en check deze zorgvuldig. Klopt de eindafrekening niet, dan kun je dit telefonisch of per e-mail aangeven bij je oude werkgever. Het Juridisch Loket heeft hier een handige voorbeeldbrief voor gemaakt die je gratis kunt downloaden.

Hoe werkt het tijdens de coronacrisis?

Nederland krabbelt langzaam maar zeker weer op, maar de lockdown heeft zijn sporen achtergelaten. Zeker in de horecasector. De coronacrisis verandert gelukkig niets aan het regels omtrent plus- en minuren.

Heb je de afgelopen maanden minuren opgebouwd, omdat je simpelweg niet kon werken? Dan worden deze waarschijnlijk kwijtgescholden. Maar alleen als je écht niet kon werken. Kom je - zonder geldige reden - niet opdagen op je werk, dan moet je de uren op een later moment inhalen.

Vakantiedagen opnemen tijdens corona?

Vraagt je werkgever of je je verlof wil inwisselen, omdat er niet veel werk is tijdens de coronacrisis? Dat mag, maar je bent niet verplicht om hieraan mee te werken. Ook heb je nog steeds recht op je vakantiegeld.

Wat kun jij doen tegen minuren?

Het is belangrijk dat je zelf goed weet wat je hebt afgesproken. Spit dus nog eens goed de kleine lettertjes van je cao en arbeidsovereenkomst door. Houd daarnaast de status van je minuren bij, zodat er geen verwarring kan ontstaan. Het helpt soms om je werkgever te vragen om eens per kwartaal een overzicht te sturen.

Vind je dat je te weinig wordt ingeroosterd en bouw je te veel minuren op? Geef dit dan zo snel mogelijk én bij voorkeur schriftelijk aan bij je werkgever. Zo heb je meteen zwart-op-wit dat je bereid bent om te werken. Gaat je werkgever hier niet op in? Dan mag hij je minuren in principe niet verrekenen.

Als je er niet uitkomt met je werkgever, kun je overwegen een jurist in te schakelen via je rechtsbijstandverzekering.

De voordelen van een rekening Knab

Ken je de voordelen van Knab al? Voor een vaste prijs per maand (€ 6) krijg je:

✔︎ Zoveel spaarrekeningen als je maar wil
✔︎ Maximaal vijf betaalrekeningen mét betaalpas
✔︎ Betalen via Apple Pay of Google Pay
✔︎ Een hele fijne Knab App

Ontdek Knab Plus 

 
Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Onbeperkt aantal spaarrekeningen bij Knab  Slim sparen met potjes

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën