Betaalrekening openen: hoe kies je de beste?

Je zit al jaren bij dezelfde bank, maar ineens denk je: misschien moet ik eens overstappen. Omdat je ergens anders goedkoper uit bent bijvoorbeeld of het niet eens bent met het beleid van je bank. Tijd om eens te oriënteren dus, maar waar moet je op letten als je een nieuwe betaalrekening gaat openen?
Gepubliceerd
3 april 2018
Laatst geüpdatet
26 februari 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 27 maart 2018
- Laatst geüpdate: 26 februari 2021
- Leestijd: 4 minuten

Je zit al jaren bij dezelfde bank, maar ineens denk je: misschien moet ik eens overstappen. Omdat je ergens anders goedkoper uit bent bijvoorbeeld of het niet eens bent met het beleid van je bank. Tijd om eens te oriënteren dus, maar waar moet je op letten als je een nieuwe betaalrekening gaat openen?

Betaalrekening openen-582662-edited

Kosten betaalrekening openen

Geld besparen willen we natuurlijk allemaal. Daarom spelen de kosten van een betaalrekening vaak een grote rol in het kiezen van een bank. Logisch. Check daarom van tevoren goed wat je betaalt bij de banken die je op het oog hebt. Maar let op: de kosten van die betaalrekening zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt.

Meerdere (spaar)rekeningen openen

Misschien wil je om wat voor reden dan ook meerdere betaalrekeningen openen. Inclusief betaalpas. O, en als je toch bezig bent, doe er dan ook maar een aantal spaarrekeningen bij. Wel zo fijn voor het overzicht. Maar eh, hoeveel kost dat dan? Bij sommige banken betaal je extra bij per rekening - zeker als je er ook een pas bij wilt - maar bij enkele banken betaal je hier niets voor. 

Pinnen in het buitenland

Denk bij extra kosten ook aan betalen en in het bijzonder pinnen in het buitenland. Binnen eurolanden kost dit niets extra’s, maar daarbuiten betaal je een koersopslag. Dit is een percentage van het bedrag dat bovenop de wisselkoers komt. Hoe hoog deze opslag is, verschilt per bank.

Daarnaast betaal je soms ook nog een extra bedrag om te pinnen, meestal tussen de € 2 en € 3. Bij Knab betaal je dit extra bedrag overigens niet.

Betalen met creditcard

In het kader van extra kosten, is het slim om te kijken hoeveel je betaalt voor een creditcard bij de verschillende banken. Mocht je die willen natuurlijk. Is dat het geval, dan kan het zeker lonen om dit uit te zoeken. Zo zijn er banken - zoals Knab - waarbij je een gratis creditcard bij je betaalrekening krijgt. Maar er zijn ook banken waar je € 15 en € 50 per jaar bijbetaalt voor een creditcard. 

Rente op de betaalrekening

Goed om te weten: bij enkele banken krijg je naast rente op je spaarrekening, ook rente op je betaalrekening. Dat is toch een fijn extraatje, zeker als je flink wat saldo op die rekening hebt staan.

Kosten rood staan

Misschien heb je het niet nodig, dat zou fijn zijn. Maar mocht je regelmatig rood staan, dan is het zeker belangrijk om te achterhalen hoeveel het kost bij jouw potentiële nieuwe bank. Hier zit namelijk behoorlijk wat verschil in. En let op, rood staan is van invloed op jouw maximale hypotheek

Gezamenlijke rekening openen

Heb je een partner of woon je samen met huisgenoten? Dan is een gezamenlijke rekening wel zo handig. Deze kun je vaak goedkoper afsluiten als je al een rekening hebt bij de betreffende bank. Voor een paar euro extra per maand, maar soms zelfs helemaal gratis. Scheelt ook weer in de maandelijkse kosten. 

Mobiel bankieren

Geld besparen is natuurlijk niet de enige reden om over te stappen van bank. Het kan ook goed zijn dat ze bij de ene bank meer handige opties aanbieden dan bij de ander. Denk bijvoorbeeld aan een app waarin je niet alleen het saldo van je betaal- en spaarrekeningen, maar ook dat van je creditcard ziet. Of de mogelijkheid om een betaalverzoek te sturen via Whatsapp of sms. Enne, kun je wel mobiel bankieren

Online betalen

Ook goed om te checken: ondersteunt jouw bank alle online betaalmethoden? Het zou vervelend zijn als je net je winkelmandje hebt volgegooid, maar vervolgens niet kunt afrekenen omdat iDEAL niet werkt bij de door jou gekozen bank. 

Financieel overzicht

Als je van plan bent geld te besparen door over te stappen van bank, dan is het goed om je eens te verdiepen in wat jouw potentiële bank aanbiedt op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht in de app van jouw inkomsten en uitgaven. Of een gratis huishoudboekje

Overstappen van bank

Ben je eruit en wil je overstappen van bank omdat je ergens anders goedkoper uit bent? Ook dan kun je nog een extraatje binnenhalen. Banken hebben namelijk regelmatig overstapacties. Dan krijg je bijvoorbeeld € 50 korting als je overstapt of betaal je de eerste drie maanden helemaal niks. Scheelt weer! 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën