Geld besparen? Krijg financieel overzicht met een huishoudboekje!
Gepubliceerd
4 januari 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 2 januari 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten
In januari hebben veel Nederlanders goede voornemens gemaakt. Jij ook? Wilde je vaker gaan sporten of meer geld besparen? Als dat laatste nog niet gelukt is, kun je alsnog een nieuwe poging wagen. Met het maken van een huishoudboekje, bijvoorbeeld. Wat je daar precies in kunt zetten en hoe je dit het beste aanpakt, lees je in dit artikel.
Geld besparen met een huishoudboekje
Als je wilt besparen op je uitgaven, is het natuurlijk belangrijk om een goed overzicht te hebben van zowel je uitgaven als je inkomsten. Een huishoudboekje is dan ideaal. Zo zie je precies hoeveel geld er per maand binnenkomt op jouw rekening en waar je het allemaal aan uitgeeft.
Misschien is je telefoonrekening wel structureel hoger dan je dacht of heb je per ongeluk nog een abonnement op een loterij waar je niks vanaf wist. Daar kom je snel genoeg achter met zo’n overzicht en dat maakt het een stuk makkelijker om te besparen.
Welke uitgaven neem je mee in een huishoudboekje?
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld alleen je boodschappen op te nemen in het huishoudboekje, of juist alleen je vaste lasten. Maar als je echt geld wilt gaan besparen, is het aan te raden om een volledig overzicht van ál jouw inkomsten en uitgaven te maken.1. Vaste lasten
Laten we beginnen met de vaste lasten. Zodra je die op een rijtje hebt, weet je immers pas precies wat je iedere maand overhoudt voor variabele uitgaven. Onder vaste lasten verstaan we kosten die je standaard maandelijks betaalt. Je weet dus zeker dat je deze kosten hebt en je weet hoe hoog ze zijn. Hieronder vallen:
- Energiekosten
- Huur of hypotheek
- Tv en internet
- Kosten voor je bankrekening
- Telefoonabonnement
- Verzekeringen, zoals inboedel, zorg en overlijdensrisico
- Kosten voor een betaalrekening en/of creditcard
- Sportschool of -club
- Belastingen, zoals wegenbelasting of gemeentelijke belastingen
- Parkeervergunning
- Kosten voor openbaar vervoer
- Giften aan goede doelen
- Abonnementen, zoals loterijen of diensten als Spotify
- Zakgeld voor de kinderen
2. Huishoudelijke kosten
Als je de vaste lasten op een rij hebt gezet, ben je al een heel eind. Dit neemt waarschijnlijk het grootste gedeelte van je uitgaven in beslag. Maar we zijn er nog niet. Zeker als je jouw eigen huis hebt, zul je ook aardig wat huishoudelijke kosten hebben. Maar ook als je geen eigen woning hebt, maak je deze kosten. Boodschappen doen we als het goed is allemaal en ook uiterlijke verzorging zoals een kappersbezoek beschouwen we als huishoudelijke uitgave.
- Boodschappen
- Schoonmaakartikelen
- Kapper
- Drogisterij-uitgaven
- Huisdieren
- Cadeaus
3. Reserveringen
Een derde uitgavenpost zijn reserveringen. Hieronder verstaan we uitgaven die je niet maandelijks doet, maar wel regelmatig voorkomen of kunnen voorkomen. Door iedere maand een bepaald bedrag als back-up te houden, voorkom je dat je in de financiële problemen komt wanneer bijvoorbeeld die wasmachine kapot gaat of je ineens behoefte hebt aan een grotere koelkast.
- Ziektekosten die niet vergoed worden
- Kleding en schoenen
- Interieur
- Elektrische apparaten
- Vakanties
- Onderhoud van je huis en de tuin
Je geld direct opzijzetten?
Bij je Knab-rekening krijg je een onbeperkt aantal spaarrekeningen. Handig, want zo kun je het geld dat je bespaart direct opzijzetten.
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.