Alleen een huis kopen of huren: op huizenjacht als single

Ben jij single en woon je op jezelf? Dan ben je zeker niet de enige. Van de 7,6 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat maar liefst 2,8 miljoen uit één persoon. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zal dat aantal tegen 2060 toenemen met nog eens 1 miljoen. Met zoveel alleenstaanden is het niet gek dat de vraag naar single woningen stijgt. Maar kun je als single eigenlijk wel een goede hypotheek afsluiten, of ben je dan toch op de huurmarkt aangewezen? Alleen een huis kopen of toch huren, daar gaan we nu dieper op in.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
22 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 22 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij single en woon je op jezelf? Dan ben je zeker niet de enige. Van de 7,6 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat maar liefst 2,8 miljoen uit één persoon. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zal dat aantal tegen 2060 toenemen met nog eens 1 miljoen. Met zoveel alleenstaanden is het niet gek dat de vraag naar single woningen stijgt. Maar kun je als single eigenlijk wel een goede hypotheek afsluiten, of ben je dan toch op de huurmarkt aangewezen? Alleen een huis kopen of toch huren, daar gaan we nu dieper op in.

Huizenjacht single

Alleen een huis kopen of huren

Als jij twijfelt of je wil kopen of huren, dan ben je daarin niet alleen. Veel mensen zijn hierover in dubio. Aan zowel kopen als huren zitten voor- en nadelen. Wanneer jij single bent denk je misschien dat kopen sowieso niet aan jou is besteed. Met alleen jouw salaris kom je nooit in aanmerking voor een hypotheek die hoog genoeg is. Of wel? En is huren wel zo betaalbaar?

Sociale huurwoning een optie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een leuk en betaalbaar huurhuis ligt niet voor het oprapen. Een voordelige optie is om een sociale huurwoning te scoren. Deze woningen zijn met een maximale huur van € 737,14 per maand vriendelijk geprijsd. De gemiddelde wachttijd is alleen wel erg lang: al gauw minimaal 5 jaar. Daar komt bij dat je in 2020 niet meer dan € 39.055 mag verdienen.

Lees meer over de voorwaarden van een sociale huurwoning op de website van de Rijksoverheid.

Particuliere huurmarkt

Is jouw salaris hoger, dan ben je aangewezen op de particuliere huurmarkt. Het aanbod van particuliere huurhuizen is een stuk groter en daardoor kun je waarschijnlijk makkelijker en relatief snel een woning vinden. 

Daar staat tegenover dat de huurprijzen al snel oplopen naar meer dan € 1.000 per maand. Verhuurders stellen bovendien flinke eisen aan jouw inkomen, dat soms tot wel vijf keer de huurprijs moet bedragen. Vaak wordt er ook om een borg gevraagd ter hoogte van bijvoorbeeld twee maanden huur. 

Een huis kopen als alleenstaande

Het kan aantrekkelijk zijn om een huis te kopen. Als je je hypotheek volledig hebt afgelost, is je huis helemaal van jou. Een mooie investering van je geld dus. Daar staat wel tegenover dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de woning. Ook ben je niet zo vrij om te verhuizen, als wanneer je huurt.

Schaarste in koopwoningen

Maar belangrijker nog: kopen is simpelweg niet voor alle alleenstaanden weggelegd. Dat komt onder andere door de schaarste op de woningmarkt. In steden als Amsterdam en Utrecht bestaat zelfs meer dan de helft van het aantal huishoudens uit één persoon. Er is in zulke steden dus een grote vraag naar single woningen, maar het woningaanbod blijft achter.

Hypotheeklasten dragen met jouw inkomen

Om een huis te kunnen kopen, heb je een hypotheek nodig. Tenminste, ervan uitgaande dat jij geen tonnen op de bank hebt staan om in een koophuis te steken. Om een hypotheek af te sluiten, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Check vooral hoeveel je op basis van jouw inkomen maximaal kunt lenen. Tegenwoordig mag je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Je moet dus ook eigen geld kunnen inleggen om een huis te kopen.

Een huis kopen als eenverdiener met modaal inkomen

Heb je een modaal inkomen en ben je op zoek naar een koopwoning? Dan heb je helaas weinig keus, zo was onlangs in het nieuws. "Eenverdieners met een modaal inkomen kunnen in Nederland bijna nergens meer terecht voor een koopwoning", zo kopte Nu.nl. Het aandeel woningen tot € 150.000 euro is namelijk sterk geslonken. En laat dan nou het type woning zijn waar je met een modaal inkomen voor in aanmerking komt.

Starterslening kan een optie zijn

Als jij als alleenstaande een leuk eerste huisje spot, die qua prijs buiten jouw bereik ligt, hoef je dat niet meteen uit je hoofd te zetten. Misschien kom je wel in aanmerking voor een Starterslening, als je gemeente dit aanbiedt. Deze lening wordt afgesloten als een tweede hypotheek. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over de Starterslening. Daarna wel, tenzij je dat nog niet kunt betalen.

Met een Starterslening wordt je droomhuis dus misschien toch bereikbaar. En de doorstroming op de woningmarkt komt weer op gang. Hou wel rekening met een aanvraagtijd van ongeveer zes weken. Daarnaast biedt niet elke gemeente de Starterslening aan. Check via de website van de Starterslening waar je terecht kunt.


Lees ook deze artikelenJade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek