Alleen een huis kopen of huren: op huizenjacht als single

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 9 mei 2019
  • 2 minuten

Ben jij single en woon je op jezelf? Dan ben je zeker niet de enige. Van de 7,6 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat maar liefst 2,8 miljoen uit één persoon. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zal dat aantal tegen 2060 toenemen met nog eens 1 miljoen. Met zoveel alleenstaanden is het niet gek dat de vraag naar single woningen stijgt. Maar kun je als single eigenlijk wel een goede hypotheek afsluiten, of ben je dan toch op de huurmarkt aangewezen? Alleen een huis kopen of toch huren, daar gaan we nu dieper op in.

Huizenjacht single

Alleen een huis kopen of huren

Als jij twijfelt of je wil kopen of huren, dan ben je daarin niet alleen. Veel mensen zijn hierover in dubio. Aan zowel kopen als huren zitten voor- en nadelen. Wanneer jij single bent denk je misschien dat kopen sowieso niet aan jou is besteed. Met alleen jouw salaris kom je nooit in aanmerking voor een hypotheek die hoog genoeg is. Of wel? En is huren wel zo betaalbaar?

Huren
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een leuk en betaalbaar huurhuis ligt niet voor het oprapen. Ook niet voor singles. Een voordelige optie is om een sociale huurwoning te scoren. Deze woningen zijn met een maximale huur van € 699,48 per maand vriendelijk geprijsd. De gemiddelde wachttijd is alleen wel erg lang: ruim acht jaar! Daar komt bij dat je niet meer dan € 34.678 mag verdienen.

Is jouw salaris hoger, dan ben je aangewezen op de particuliere huurmarkt. De huurprijzen lopen dan al snel op naar meer dan € 1000 per maand. Verhuurders stellen bovendien flinke eisen aan jouw inkomen, dat soms tot wel vijf keer de huurprijs moet bedragen. Vaak wordt er ook om een borg gevraagd ter hoogte van wel twee maanden huur. Dat moet je toch maar zien op te hoesten. Het grote voordeel is wel dat je nergens aan vast zit.

Kopen
Kopen is ook niet altijd makkelijk voor alleenstaanden. Dat heeft onder andere te maken met het woningaanbod, dat vaak maar beperkt is voor singles. Veel van de jongere singles wonen het liefst in de Randstad, waar het meeste werk is en hun sociale leven zich afspeelt.

In steden als Amsterdam en Utrecht bestaat zelfs meer dan de helft van het aantal huishoudens uit één persoon. Er is in zulke steden dus een grote vraag naar single woningen, maar het woningaanbod bestaat nog steeds vooral uit (te) grote en dure eengezinswoningen in buitenwijken.

Initiatieven voor singles

Er zijn diverse projectontwikkelaars inspringen op de veranderende vraag in de huizenmarkt. Vooral in onze hoofdstad zijn al wat initiatieven te vinden die zich speciaal op singles richten. Twee voorbeelden van zulke recente initiatieven voor singles zijn:

  • De Studio van projectontwikkelaar AM. De Studio richt zich op jonge singles en biedt, zoals de naam van het project al doet vermoeden, studio’s aan. Deze zijn redelijk geprijsd (rond de € 100.000) en variëren in grootte van 28 tot 47 m².
  • Heijmans ONE van het Brabantse bouwbedrijf Heijmans. Heijmans ONE is nog in testfase en bestaat uit mobiele woningen voor eenpersoonshuishoudens. Het project speelt in op het tekort aan betaalbare huurhuizen voor jonge, stedelijke starters en leegstaande gebieden. 

Singles en hypotheken

Alleenstaanden moeten op basis van één salaris een hypotheek afsluiten. Het kan zijn dat het verzamelinkomen van een single daardoor stukken lager is dan dat van tweeverdieners. Maar dat hoeft niet.

Wel weer een voordeel: je mag als single een groter deel van je inkomen gebruiken voor woonlasten. Daardoor krijg je op basis van hetzelfde totaal inkomen een hogere hypotheek dan een stel zou krijgen. 

Hogere hypotheeklasten
Doordat singles een groter deel van hun inkomen mogen gebruiken voor de hypotheeklasten, is het niet gek dat singles met een eigen woning relatief meer betalen aan hypotheeklasten dan tweeverdieners. Uit een onderzoek voor de Volkskrant blijkt dat 13% van de Amsterdamse singles meer dan een derde van het inkomen kwijt is aan hypotheeklasten. Onder de Amsterdamse tweeverdieners is dat veel minder gebruikelijk: van hen is 6% zo’n groot deel van het inkomen kwijt aan hypotheeklasten.

Onder alleenstaande ouders is het een bekender probleem. Van hen is één op de vijf meer dan 35% kwijt aan hypotheek, tegenover één op de tien tweeverdieners met kinderen. Bedenk dus als alleenstaande niet alleen wat je kunt lenen, maar ook wat je wilt lenen. Jij wil vast leuke dingen doen, maar dat kan natuurlijk minder vaak als jouw inkomen wordt opgesnoept door je hypotheeklasten.

Onbetaalbaar
Overigens blijkt alsnog dat jonge alleenstaanden met de huidige hypotheekregels voor maar 3% van het huidige Amsterdamse koopaanbod in aanmerking komen. Sinds 2018 mag je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Je moet dus steeds meer eigen geld inbrengen dan voorheen. Dat is zo slecht nog niet, want zo voorkom je dat je een te hoge hypotheek afsluit die je eigenlijk niet kunt betalen. 

Starterslening 

Als jij als alleenstaande een leuk eerste huisje spot, die qua prijs net buiten jouw bereik ligt, hoef je dat niet meteen uit je hoofd te zetten. Misschien kom je wel in aanmerking voor een Starterslening. Deze lening wordt afgesloten als een tweede hypotheek. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over de Starterslening. Daarna wel, tenzij je dat nog niet kunt betalen.

Met een Starterslening wordt je droomhuis dus misschien toch bereikbaar. En de doorstroming op de woningmarkt komt weer op gang. Hou wel rekening met een aanvraagtijd van ongeveer zes weken. 

Hypotheekadvies

Als single heb je geen partner die kan meedenken over allerlei moeilijke keuzes omtrent een hypotheek. Dat is misschien een gemis, maar kun je makkelijk compenseren door een hypotheekadviseur in te schakelen die met je mee denkt. Bij Knab breng je gemakkelijk en gratis zelf jouw mogelijkheden in kaart met de Hypotheek Checker. Dan weet je meteen hoeveel je kunt lenen.Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Wat wordt de hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek