Financiële tegemoetkomingen voor alleenstaande ouders

Als ouder maak je veel kosten voor je kind. Wanneer je alleenstaand bent, kun je deze niet altijd delen met een partner. Rondkomen is voor veel alleenstaande ouders daarom elke maand weer een lastige opgave. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en financiële tegemoetkomingen waar je als alleenstaande vader of moeder gebruik van kunt maken. Knab zet de belangrijkste op een rijtje.
Gepubliceerd
23 november 2020
Laatst geüpdatet
31 december 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2020
- Laatst geüpdate: 31 december 2021
- Leestijd: 4 minuten

Als ouder maak je veel kosten voor je kind. Wanneer je alleenstaand bent, kun je deze niet altijd delen met een partner. Rondkomen is voor veel alleenstaande ouders daarom elke maand weer een lastige opgave. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en financiële tegemoetkomingen waar je als alleenstaande vader of moeder gebruik van kunt maken. Knab zet de belangrijkste op een rijtje.

financiele tegemoetkomingen alleenstaande ouders

1. De kinderbijslag (AKW)

De kinderbijslag is een tegemoetkoming van de overheid voor het opvoeden en verzorgen van kinderen. Als (alleenstaande) ouder kun je kinderbijslag aanvragen voor je eigen kinderen, maar ook voor adoptie-, stief-, en pleegkinderen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van het kind en niet van jouw inkomen. Heb je meerdere kinderen? Dan worden de bedragen bij elkaar opgeteld. De kinderbijslag wordt elk kwartaal uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Je vraagt de kinderbijslag aan e via de website van de SVB.

2. Kindgebonden budget (kgb)

In aanvulling op de kinderbijslag kun je als (alleenstaande) vader of moeder ook een kindgebonden budget aanvragen. Deze toeslag is wél inkomensafhankelijk: niet iedereen heeft hier dus recht op. Hoe hoger je inkomen, hoe lager het bedrag zal zijn. Het kindgebonden budget is ook afhankelijk van het aantal kinderen in het gezin en hun leeftijd.

Heb je recht op een kindgebonden budget? Dan krijg je meestal vanzelf bericht van de Belastingdienst Toeslagen. Heb je geen bericht gekregen, maar denk je wel recht te hebben op deze toeslag? Dan kun je deze ook zelf aanvragen via Mijn Toeslagen.

3. Kinderopvangtoeslag (Wet kinderopvang)

Om te kunnen werken, brengen alleenstaande ouders hun kinderen vaak naar de kinderopvang en dat is niet goedkoop. Gelukkig kun je hier als ouder een inkomensafhankelijke tegemoetkoming voor aanvragen: de kinderopvangtoeslag.

Hoeveel opvangtoeslag je precies ontvangt hangt van verschillende factoren af: de hoogte van je inkomen, het aantal kinderen en het soort opvang. Per kind heb je recht op kinderopvangstoeslag voor het aantal uur dat je werkt (voor maximaal 230 uur per maand) Let op: Als ouder betaal je wel altijd een verplichte eigen bijdrage.

Kabinet Rutte IV heeft zich voorgenomen om de kinderopvang grotendeels gratis voor ouders te maken. Dat betekent dat de kinderopvangtoeslag in z'n huidige vorm gaat verdwijnen. Wanneer en hoe dit gebeurt is nog niet bekend. 

Meer informatie over (het aanvragen van) de kinderopvangtoeslag vind je op de website van de Rijksoverheid.

4. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingkorting die in het leven is geroepen voor onder andere werkende alleenstaande ouders van jonge kinderen. Je kunt de korting aanvragen als je alleenstaand bent of minder dan zes maanden een fiscale partner hebt. Wel moet het kind jonger zijn dan twaalf jaar en ingeschreven zijn op jouw adres.

Wanneer de zorg voor een kind ongeveer gelijk verdeeld is, kun je ook als minst-verdienende co-ouder aanspraak maken op deze belastingvermindering. Het kind hoeft in dat geval niet op jouw adres te staan ingeschreven.

Meer informatie over de hoogte, de overige voorwaarden en het aanvragen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting vind je op de website van de Belastingdienst.

5. Vrijstelling arbeidsplicht

Ben je een bijstandsgerechtigde alleenstaande ouder van een of meerdere jonge kinderen? Dan kan je vrijgesteld worden van de arbeidsplicht zodat je de volledige zorg voor het kind op je kunt nemen. Voor deze vrijstelling dien je een verzoek in bij de gemeente waar je woont.

Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen voordat je aanspraak kunt maken op de vrijstelling van de arbeids- en sollicitatieplicht. Zo moet je als ouder de volledige zorg dragen voor één of meer kinderen tot vijf jaar oud.

6. Voorzieningen voor studerende alleenstaande ouders

Ook wanneer je als alleenstaande vader of moeder studeert, heb je recht op verschillende tegemoetkomingen.

Zo kan je - als je jonger bent dan 30 jaar - bij DUO naast de reguliere studiefinanciering ook een eenoudertoeslag aanvragen. Wel moet het kind dat je verzorgt jonger zijn dan achttien jaar en ingeschreven staan op jouw adres. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de eenoudertoeslag vind je op de website van DUO.

Alleenstaande ouders die studeren kunnen ook aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor werkende ouders. Zo is wel altijd sprake van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

7. Kinderalimentatie na scheiding

Ben je gescheiden en zorg je volledig (of het grootste deel van de tijd) voor de kinderen? Dan heb je in veel gevallen recht op kinderalimentatie van de minst-verzorgende ouder. De hoogte van deze financiële tegemoetkoming spreek je onderling af en is afhankelijk van verschillende factoren.

8. Pleegvergoeding

Wanneer je een (alleenstaande) pleegouder bent, kun je een pleegvergoeding aanvragen. Deze vergoeding krijg je van - en regel je via - de organisatie die het pleegkind plaatst. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd en de zorgbehoefte van het kind. De pleegvergoeding wordt niet gezien als inkomen: het is dus een belastingvrije vergoeding.

Let wel op: Als je deze vergoeding ontvangt, kom je niet meer in aanmerking voor kinderbijslag voor het pleegkind.

9. Overige tegemoetkomingen via fondsen

Heb je als alleenstaande ouder minder te besteden? Dan kun je vaak ook aanvullende ondersteuning krijgen vanuit verschillende fondsen.

Zo kan het Jeugdfonds Sport en Cultuur helpen bij het betalen van contributie voor sportclubs. Ook het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt met grote, maar ook kleine dingen waardoor je kind gewoon mee kan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dagje uit, een nieuwe fiets, een opleiding, maar ook een leesboek, warme winterjas of een cadeautje tijdens de feestdagen.

Je kunt tegemoetkomingen via deze bovenstaande fondsen niet zelf aanvragen als ouder. Dit gebeurt namelijk altijd via een intermediair, bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, een schuldhulpverlener of een sociaal wijkteam.

Ten slotte kan Stichting Leergeld - afhankelijk van je financiële situatie - helpen bij het opvangen van hoge schoolkosten. Je kunt bijvoorbeeld een tegemoetkoming aanvragen voor de ouderbijdrage, een schoolreisje, schoolkamp, computer(s) of vervoer naar school.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën