Eigen risico verhogen van je woonverzekeringen, kan dat?

Je kent het waarschijnlijk wel van je zorgverzekering: de mogelijkheid om vrijwillig je eigen risico te verhogen. Met een hoger eigen risico ontvang je van de verzekeraar vaak korting op de premie. Die korting kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Maar is het ook mogelijk om het eigen risico te verhogen van andere verzekeringen, zoals je woonverzekeringen?
Gepubliceerd
5 maart 2020
Laatst geüpdatet
12 maart 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 maart 2020
- Laatst geüpdate: 12 maart 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je kent het waarschijnlijk wel van je zorgverzekering: de mogelijkheid om vrijwillig je eigen risico te verhogen. Met een hoger eigen risico ontvang je van de verzekeraar vaak korting op de premie. Die korting kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Maar is het ook mogelijk om het eigen risico te verhogen van andere verzekeringen, zoals je woonverzekeringen?

Mannen praten over eigen risico verhogen bij je woonverzekeringen

Wat is het eigen risico bij je woonverzekering?

Het eigen risico is het deel van de kosten waar je zelf voor opdraait bij schade. Het wordt dus afgetrokken van de schadevergoeding die je krijgt van de verzekeraar. Het bedrag geldt vaak per schadegebeurtenis. Heb je bijvoorbeeld € 500 aan schade opgelopen en een eigen risico van € 200? Dan vergoedt de verzekeraar € 300.

Het eigen risico is in het leven geroepen om te voorkomen dat men elk wissewasje claimt. Het kost verzekeraars relatief veel tijd en geld om al deze meldingen af te handelen. Daarnaast gaan ze ervan uit dat je voorzichtiger met je spullen omgaat als je zelf ook een deel moet betalen bij schade.

Standaard een hoog eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is, verschilt per verzekeraar en zelfs per verzekering. Bij je inboedel- en opstalverzekering speelt ook de waarde van je spullen een rol. Bij duurdere spullen is het eigen risico vaak hoger dan bij minder waardevolle spullen, tenzij je bewust kies voor een lager eigen risico en hogere premie.

Sommige verzekeraars hanteren standaard een hoger eigen risico voor specifieke gevallen - bijvoorbeeld voor stormschade of schade aan (nieuwe) elektronica. Ook je woonplaats heeft invloed. Als je in een gebied woont waar de kans op bijvoorbeeld inbraak of diefstal groter is, bestaat een grote kans dat je een hoger eigen risico krijgt.

Eigen risico verhogen

Bij de meeste verzekeraars kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen (of verlagen). Daarbij geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie en andersom.

Besparen op je premie

Met een hoger eigen risico kan je bij de meeste verzekeraars besparen op de premie. Dat is voordelig als je bijna nooit schade hebt of de kleine schades - zoals een kapotte telefoon - niet direct claimt.

Een hoger eigen risico betekent echter wel dat je - als je eenmaal schade hebt - zelf een hoger bedrag moet betalen voor de reparatie of vervanging van je spullen. Heb je bijvoorbeeld lekkage waardoor je volledige inboedel vernieuwd moet worden? Dan moet je zelf een hoger bedrag bijleggen.

Maak een afweging

Het is lastig te voorspellen of je schade krijgt binnen een jaar en wat het bijbehorende schadebedrag wordt. Of een hoog eigen risico slim is of niet, hangt dus af van jouw situatie. Als je het eigen risico van je woonverzekeringen verhoogt, is het daarom verstandig om een financiële buffer achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Sluit je woonverzekeringen af met een hoog eigen risico

Onze partner Deck is zo’n verzekeraar waarbij je een lagere premie krijgt voor je woonverzekeringen in ruil voor een hoger eigen risico. Je kunt kiezen tussen € 500, € 750 of € 1.000 per gebeurtenis. Zo krijg jij een lagere premie. Bekijk de voordelen en bereken of en hoeveel jij kan besparen op je premie.


Geschreven door:

Arlette Cernëus

Auteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verzeker alleen de grote pech en bespaar op je premie  Bekijk onze partner Deck

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën