Stormschade: hoe is je woning hiervoor verzekerd?

Een paar keer per jaar trekt er een over het land: een flinke storm. En elke storm brengt behoorlijk wat schade met zich mee. Bijvoorbeeld de storm van februari 2020: treinen reden niet meer, vluchten werden geannuleerd en verzekeraars hielden rekening met miljoenen euro’s aan schadeclaims. Het kan zomaar gebeuren dat jouw huis schade oploopt bij de volgende storm. Gelukkig valt stormschade onder je opstalverzekering. Maar hoe werkt dit precies?
Gepubliceerd
17 april 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 april 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Een paar keer per jaar trekt er een over het land: een flinke storm. En elke storm brengt behoorlijk wat schade met zich mee. Bijvoorbeeld de storm van februari 2020: treinen reden niet meer, vluchten werden geannuleerd en verzekeraars hielden rekening met miljoenen euro’s aan schadeclaims. Het kan zomaar gebeuren dat jouw huis schade oploopt bij de volgende storm. Gelukkig valt stormschade onder je opstalverzekering. Maar hoe werkt dit precies?

stormschade

Stormschade valt onder je opstalverzekering

Storm kan voor allerlei schade zorgen. Bomen die bovenop je huis vallen, dakpannen die rondvliegen of waterschade die ontstaat door lekkage na de storm. Als het goed is, heb je als huisbezitter een opstalverzekering. Bij schade door storm kun je aanspraak maken op deze verzekering, ook met de meest beperkte dekking.

Wanneer stormt het? 

Zodra je schade door storm meldt bij je verzekeraar, controleert deze eerst of er inderdaad sprake was van storm. Je verzekeraar wil namelijk altijd zeker weten dat je schade inderdaad onder de dekking valt. Gelukkig gaan verzekeraars hier - voor hun doen - redelijk coulant mee om. Het KNMI spreekt van storm bij windkracht 9 of hoger, maar verzekeraars gaan al uit van storm bij windkracht 7. Hiervoor vragen ze wel vaak de officiële weermetingen van het KNMI op.

Stormschade, wat nu? 

Verzamel bewijs

Maak foto’s van de schade zodra je deze ontdekt. Van dichtbij en van veraf. Zo heb je bewijs van de schade en hoe het eruitziet. Als je noodreparaties moet uitvoeren voordat de expert langskomt, is het zonder foto’s lastiger om de precieze schade aan te tonen. Je kunt op een later moment eventueel ook nog getuigenverklaringen verzamelen, van bijvoorbeeld de buren.

Neem noodmaatregelen

Bij een gat in je dak door een omgevallen boom of afgewaaide dakpannen is het belangrijk om noodreparaties uit te voeren. Je bent verplicht om maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Bijvoorbeeld door een zeil over het gat te spannen. Let op: het gaat enkel om eerste noodmaatregelen. Ga niet zelf de stormschade fixen. De kans is groot dat de verzekeraar je dan niets meer vergoedt.

Neem contact op met je verzekeraar

Meld de schade zo snel je kunt bij je verzekeraar. De verzekeraar beoordeelt aan de hand van je melding of er verdere maatregelen nodig zijn óf dat je de schade zo moet laten. De schade moet eigenlijk nog zo ‘puur’ mogelijk zijn, zodat de expert een goede beoordeling kan doen.

Schadevergoeding in natura

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid aan om schade te vergoeden in natura. Dit betekent dat zij zelf deskundigen langsturen om de schade vakkundig te repareren. Best handig, want na een storm zijn de meeste vakmensen druk met alle schade. Daarnaast stuurt de reparateur z’n factuur direct naar de verzekeraar. Heb jij er geen omkijken meer naar.

Bewaar de facturen

Kun jij eerder dan een de verzekeraar een deskundige langs laten komen om de schade te repareren? Overleg dit eerst altijd met je verzekeraar. Straks accepteert deze de reparateur niet en krijg je geen schadevergoeding meer. Als je verzekeraar akkoord gaat, kun je de schade laten repareren en bewaar je de factuur. Deze kun je vervolgens indienen bij je verzekeraar.

Eigen risico bij stormschade

Voor veel schades binnen de opstalverzekering kun je zelf het eigen risico instellen. Door het bijvoorbeeld te verhogen (lagere premie, hogere eigen risico bij schade) of hem juist op € 0 te zetten (hogere premie, geen eigen risico bij schade). Maar bijna elke verzekeraar hanteert een minimaal eigen risico voor stormschade. Hier kun je vaak niet omheen.

Bij schade door storm betaal je als eigen bijdrage bij de meeste verzekeraars twee duizendste van het bedrag waar jij je huis voor hebt verzekerd. Meestal ligt dit bedrag ergens tussen de € 200 en € 500, uitzonderingen daargelaten.

Stormschade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Weet je dat er storm aankomt? Dan kun je zelf maatregelen nemen om schade door storm te voorkomen.

  • Sluit ramen en deuren goed af. De wind kan deze dan niet lostrekken, waardoor er geen regen of sneeuw binnenkomt.
  • Heb je losse spullen in je tuin of op je balkon? Leg ze dan binnen of zorg dat ze goed vastzitten. Zo kunnen ze niet wegwaaien.
  • Check of je schutting goed vast staat.
  • Controleer je dak. Of je nou dakpannen, riet of een plat dak hebt: het moet stevig vastzitten.
  • Boom in je tuin of de directe omgeving van je huis? Losse takken kunnen een risico vormen. Haal deze weg of laat dit doen door een derde partij. Deze kosten kun je soms vergoed krijgen van je verzekeraar onder de noemer ‘bereddingskosten’.

Stormschade aan je andere bezittingen

Heb je door een lekkage schade ook aan je inboedel? Of zijn je tuinspullen kapot gewaaid? Dan valt dit waarschijnlijk onder je inboedelverzekering.

Als je jouw inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar hebt afgesloten, kun je waarschijnlijk de schade in één keer melden. Anders moet je met de verschillende verzekeraars contact opnemen.

Zorg dat je de juiste verzekeringen afsluit

Als huisbezitter ben je meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Echter zijn er meer verzekeringen handig om te hebben bij een koophuis. Wij hebben ze in dit handige e-book 'Verzekeringen' voor je op een rijtje gezet. Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën