Betalen met je creditcard in het buitenland: 5 tips

Ga jij binnenkort op vakantie en ben je van plan om te gaan betalen met je creditcard? Goed dat jij je alvast afvraagt hoe dat precies zit. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je goed op moet letten. Lees snel onze 5 tips & tricks voor betalen in het buitenland zodat jij straks onbezorgd op vakantie kunt. Let op: Sinds 2023 vervangen de Nederlandse banken stapsgewijs alle Maestro-betaalpassen voor Debit Mastercards. Met die nieuwe betaalpas kun je veel eenvoudiger in het buitenland betalen. Daar heb je vanaf dan de creditcard dus niet meer voor nodig.
Gepubliceerd
19 juni 2018
Laatst geüpdatet
1 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 juni 2018
- Laatst geüpdate: 1 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Ga jij binnenkort op vakantie en ben je van plan om te gaan betalen met je creditcard? Goed dat jij je alvast afvraagt hoe dat precies zit. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je goed op moet letten. Lees snel onze 5 tips & tricks voor betalen in het buitenland zodat jij straks onbezorgd op vakantie kunt.

Let op: Sinds 2023 vervangen de Nederlandse banken stapsgewijs alle Maestro-betaalpassen voor Debit Mastercards. Met die nieuwe betaalpas kun je veel eenvoudiger in het buitenland betalen. Daar heb je vanaf dan de creditcard dus niet meer voor nodig. 

Let goed op bij betalen met je creditcard in het buitenland

1. Check de kosten van pinnen en betalen met je creditcard

Betalen met je creditcard is in het buitenland niet altijd gratis. Het grote verschil zit hem tussen het gebruik van je kaart binnen en buiten Europa. 

Binnen Europa

Blijf jij binnen Europa? In Eurolanden kun je zonder bijkomende kosten met je creditcard betalen bij bijvoorbeeld winkels en restaurants. Wil je echter met je creditcard geld opnemen bij een pinautomaat? Dan betaal je transactiekosten. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per aanbieder en het type creditcard dat je hebt. Je kunt binnen Europa beter pinnen met je betaalpas, dit is goedkoper en bij Knab zelfs gratis.

Buiten Europa

Pin je buiten de Eurozone met je creditcard, dan zijn de transactiekosten meestal hoger dan binnen Europa. Bovendien krijg je te maken met een wisselkoersopslag, die gemiddeld per transactie tussen de 1,5 en 2,5% van het opgenomen bedrag ligt. Ook als je buiten Europa wilt betalen met je creditcard betaal je transactiekosten en een wisselkoersopslag.

2. Pin vooral niet op het vliegveld

Het klinkt logisch en makkelijk: meteen bij aankomst op het vliegveld een groot bedrag pinnen zodat je de eerste dagen vooruit kunt. Veel mensen doen dit dan ook. Toch is dit niet altijd verstandig, want vaak liggen de wisselkoersen op vliegvelden hoger dan elders. Wacht dus liever met geld pinnen tot je op je eindbestemming bent.

3. Pin altijd de lokale munteenheid

Ga jij op vakantie naar een land waar ze niet met de euro betalen? Dan krijg je bij het pinnen altijd de keuze om de transactie te laten doen in lokale valuta of in euro’s. Kies dan altijd voor de lokale valuta (dit is de optie ‘without conversion’), dan betaal je de wisselkoersen van jouw eigen bank. Kies je echter voor euro’s, dan gaat de lokale bank het bedrag voor jou omrekenen naar euro’s. En meestal hanteren zij een minder gunstige wisselkoers dan jouw eigen bank.

Onderzoek: Pinnen in buitenland onnodig duur voor 21% van Nederlanders.

4. Ga zorgvuldig om met je creditcard

Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar je kunt veel problemen voorkomen door goed op je creditcard en betaalpas te letten. Hier wat eenvoudige tips:

Berg je creditcard goed op

Stop hem niet los je in broekzak of overhemd. De kans is groter dat je hem kwijtraakt of dat hij per ongeluk uit je zak valt. Bewaar ook niet al je passen bij elkaar. Mocht bijvoorbeeld je portemonnee gestolen worden, dan zou je direct alles kwijt zijn. Een goede optie is de kluis van je hotel of appartement. Of als je samen bent, verdeel jullie creditcards en betaalpassen onder elkaar.

Meld fraude direct

Creditcardfraude met betaalautomaten en pinautomaten komt nu eenmaal voor. Realiseer je dus dat die kans altijd aanwezig is en wees op je hoede. Zeker wanneer je in landen komt waar je nog steeds je handtekening op een carbonpapiertje moet zetten. Skimmen komt helaas ook geregeld voor. Gebruik daarom geen pinautomaten die er afwijkend uitzien. 

Controleer je afschriften

Soms heb je het gewoon niet door dat je creditcard geskimd is, of dat er op een andere manier fraude is gepleegd. Controleer daarom altijd goed je bankafschriften. Dit kun je eenvoudig doen in de app van bank. Zie je afschrijvingen die niet kloppen of die je niet herkent? Neem dan meteen contact op met je bank en laat zo nodig je pas blokkeren.

5. Check de vervaldatum van je creditcard

Je creditcard is niet oneindig geldig. Meestal krijg je binnen een maand of een paar weken voor het verstrijken van je kaart een nieuwe toegestuurd. Ga jij echter langer dan een paar weken op vakantie, dan loop je het risico dat je vervaldatum precies tijdens jouw vakantie valt. Vraag daarom vooraf al je nieuwe creditcard aan en neem hem mee op vakantie. Hou er wel rekening mee dat tussen de aanvraag en de ontvangst een paar weken kunnen zitten.

Een creditcard zonder extra kosten bij Knab

Zo, met deze tips kun jij in ieder geval met een gerust hart op vakantie. Wist jij trouwens al dat je bij een Knab-rekening eenvoudig een creditcard kunt aanvragen? Check de Knab Creditcard (Mastercard) en ontdek of de kaart bij jouw uitgavenpatroon past.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Vraag de Knab Creditcard aan bij je betaalpakket  Meer info

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën