Creditcardfraude: hoe voorkom je het en hoe los je het op?
Gepubliceerd
10 april 2018
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 april 2018
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten
Hartstikke handig, betalen met een creditcard. Je shopt er wat op los online. Met een dikke rekening als gevolg. Maar wacht even, zoveel had je nou ook weer niet gespendeerd toch? Je bent slachtoffer geworden van creditcardfraude. Wat nu? En - niet onbelangrijk - wat kun je doen om dit in vervolg te voorkomen?
Wat is creditcardfraude?
Online betalen met je creditcard is net zo veilig als bijvoorbeeld internetbankieren. Maar dat neemt niet weg dat de kans bestaat dat je slachtoffer bent geworden van fraude. Er zijn verschillende vormen van creditcardfraude.
- Iemand betaalt met jouw kaart
Als je jouw kaart bent kwijtgeraakt of hij is gestolen, dan kan iemand anders er vrij gemakkelijk mee betalen. Je hebt in restaurants en winkels namelijk vaak geen pincode nodig. - Iemand gebruikt jouw gegevens
Hier kun je lastiger achter komen. Iemand heeft op wat voor manier dan ook jouw creditcardgegevens achterhaald en gebruikt deze om online aankopen mee te doen.
Welke straf staat er op creditcardfraude?
Iemand die zich schuldig maakt aan fraude met een creditcard of andere betaalpas kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen en een geldboete van de vijfde categorie. Zo staat in artikel 232 van het Wetboek van Strafrecht. De vijfde categorie betekent dat je maximaal € 82.000 moet betalen. Een flinke straf dus.Hoe kan ik creditcardfraude voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Heb je een creditcard, check dan regelmatig de rekeningen. Ook al gebruik je hem nooit. Zie je iets geks of ben je niet zeker van de bedragen die erop vermeld staan? Neem dan direct contact op met je bank.
Dit geldt ook wanneer je jouw creditcard kwijt bent of deze gestolen is. En onthoud: de bank of financiële instelling die jou de creditcard heeft verstrekt, zal nooit om persoonlijke (inlog)gegevens vragen. Niet per e-mail, maar ook niet per telefoon. Verstrek deze gegevens dus nooit aan iemand anders.
Wat doen de creditcardmaatschappijen zelf?
Ook creditcardmaatschappijen zelf nemen steeds meer maatregelen om fraude tegen te gaan. Denk hierbij aan de introductie van 3D Secure. Dit is een extra verificatiemethode bij online betalingen die je doet met je creditcard, een extra stap in het betaalproces als het waren.
Daarnaast is het ook steeds gebruikelijker om een pincode in te moeten voeren wanneer je betaalt met een creditcard. Zelfs als het om kleine aankopen gaat. En natuurlijk wanneer je geld pint met je creditcard.
Ben ik er tegen verzekerd?
Hoe voorzichtig je ook bent, je kunt altijd slachtoffer van fraude worden. In dat geval gaat de creditcardmaatschappij op onderzoek uit. Als fraude bewezen wordt, ben je hiervoor verzekerd. Je ontvangt dan het onrechtmatig afgeschreven bedrag gewoon weer op je rekening. Wel rekenen sommige creditcardmaatschappijen een eigen risico, dit bedrag wordt er dan vanaf getrokken.
Let op: bij de meeste maatschappijen moet je binnen dertig dagen aangeven dat je fraude vermoed op je creditcard. Ook daarom geldt dat het belangrijk is om regelmatig je rekening te checken.
Een creditcard bij je betaalpakket
Het klinkt nu misschien een beetje eng, maar creditcards zijn uiteindelijk net zo veilig als je normale bankpas. En hartstikke handig, want betalen in het buitenland en online bestellen is zo een stuk makkelijker.
Lijkt het je wel wat? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar een betaalpakket bij Knab. Daarbij kan je voor € 24 per jaar de Knab Creditcard aanvragen.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.