Pinnen in het buitenland: waar moet je op letten?

Heb jij een leuke vakantie op de planning? Wat een heerlijk vooruitzicht! Het is goed om vast vooruit te blikken op een aantal belangrijke zaken die je voor je vakantie moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen of inentingen. Maar denk je ook aan de instellingen van je betaalpas? Ook zijn er kosten waar je rekening mee moet houden. Want voor pinnen in het buitenland betaal je soms meer dan in Nederland. Lees het hier!
Gepubliceerd
21 november 2017
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 november 2017
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Heb jij een leuke vakantie op de planning? Wat een heerlijk vooruitzicht! Het is goed om vast vooruit te blikken op een aantal belangrijke zaken die je voor je vakantie moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen of inentingen. Maar denk je ook aan de instellingen van je betaalpas? Ook zijn er kosten waar je rekening mee moet houden. Want voor pinnen in het buitenland betaal je soms meer dan in Nederland. Lees het hier!

Betalen in het buitenland

Kun je overal pinnen in het buitenland?

Je kunt in het buitenland betalen met je betaalpas als de betaalautomaat Maestro accepteert. In de meeste winkels, restaurants en betaalautomaten over de hele wereld wordt Maestro geaccepteerd. Je herkent deze winkels, restaurants en betaalautomaten aan het Maestro-logo bij de deur of op de betaalautomaat. In zogenaamde sanctielanden is Mastercard - en dus ook Maestro - niet actief. Daarom kun je nu in Rusland, Iran, Noord-Korea, Syrië en Sudan de bankpas niet gebruiken.

Dekking van je betaalpas

Check altijd voordat je op reis gaat wat de dekking is van je betaalpas. Bij veel banken staat deze standaard op Europa ingesteld. Als je buiten Europa op reis gaat en dus werelddekking nodig hebt, moet je dat even wijzigen. Bij Knab staat je betaalpas overigens juist al standaard op werelddekking ingesteld. 

Pinnen in het buitenland kost meer dan je denkt

Helaas is reizen en vakantie vieren niet gratis. Dat weten we. Maar waar niet iedereen even goed op voorbereid is, is dat er ook veel kosten zijn die je maakt als je eenmaal op je vakantiebestemming bent. En dan hebben we het niet over de gezellige dinertjes in het restaurant of een drankje op het strand, maar de ‘verstopte’ kosten die je hoe dan ook maakt zodra je in het buitenland bent.

Kosten geld opnemen in het buitenland

Binnen de eurolanden - zie onderaan dit artikel een tabel met alle eurolanden - kunnen buitenlandse banken extra kosten rekenen voor het pinnen. En ook buiten de eurolanden betaal je extra om geld op te nemen - naast de koersopslag die je eigen bank standaard rekent. Hoeveel je aan extra kosten betaalt, verschilt per bank. Het is daarom goed om dit van tevoren uit te zoeken. Zo betaal je bij de grootbanken een paar euro per opname. Bij Knab is dit gratis!

Pinnen in een winkel in het buitenland

Ook voor betalen in een winkel buiten de eurolanden moet je rekening houden met extra kosten. Deze kosten verschillen ook weer per bank. Sommige banken, waaronder ABN Amro, Knab en ING, hanteren een koersopslag. Dit is een percentage van 1% (bij Knab) tot 1,2% (bij de meeste andere banken) dat bovenop de wisselkoers komt. Ook zijn er banken die geen koersopslag rekenen, maar € 0,15 per betaling vragen. Goed om even te checken dus.

Pinnen 'with conversion' is onnodig duur

Wie buiten de eurozone pint, heeft tijdens het opnemen van cash geld waarschijnlijk wel eens de vraag gezien of je 'with conversion' of 'without conversion' wilt pinnen. Gemiddeld kiest maar liefst 21% van de Nederlanders voor de omrekenservice 'with conversion', zo bleek vorig jaar uit ons eigen onderzoek op basis van bijna 85.000 transacties. Zonde, want je draait op deze manier op voor extra kosten die nergens voor nodig zijn. Het gaat hierbij ook niet om hele kleine bedragen: die extra kosten bleken op te lopen tot wel 12% van het pinbedrag.

Betalen met je creditcard in het buitenland

In sommige landen is het handig om te betalen met een creditcard, omdat je betaalpas niet overal geaccepteerd wordt. Let er alleen wel op dat je standaard extra transactiekosten betaalt als je contant geld opneemt met je creditcard. Niet altijd gunstig, dus. Binnen Europa is het daarom vaak voordeliger om je betaalpas boven de creditcard te verkiezen.

Voordelig betalen in het buitenland

Met Knab betaal je geen extra kosten voor pinnen binnen de eurozone en betaal je een voordelige koersopslag van 1% per betaling! Bij Knab bespaar je op je bankkosten ook gewoon in Nederland. Zo krijg je rente op je betaalrekening en open je kosteloos zoveel betaal- en spaarrekeningen als je wilt. 

Tabel 1. Lijst met eurolanden

     
België Ierland Nederland
Cyprus Italië Oostenrijk
Duitsland Kroatië Portugal
Estland Letland Slovenïe
Finland Litouwen Slowakije
Frankrijk Luxemburg Spanje
Griekenland Malta  

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.Deel via:
Bij welke bank ben jij het voordeligst uit?  Vergelijk banken

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën