Pinnen in het buitenland: waar moet je op letten?

  • 2 minuten
  • 21 september 2018

Heb jij een leuke vakantie op de planning? Wat een heerlijk vooruitzicht! Het is goed om vast vooruit te blikken op een aantal belangrijke zaken die je voor je vakantie moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen of inentingen. Maar ook als je eenmaal ter plaatse bent, zijn er kosten waar je rekening mee moet houden. Want zelfs voor pinnen in het buitenland, betaal je meer. 

Betalen in het buitenland

Pinnen in het buitenland: meer kosten dan je denkt

Wie geniet er niet van: af en toe een leuk tripje naar het buitenland. Lekker even opladen voordat je weer aan het werk gaat! Helaas is reizen en vakantie vieren niet gratis. Dat weten we.

Maar waar niet iedereen even goed op voorbereid is, is dat er ook veel kosten zijn die je maakt als je eenmaal op je vakantiebestemming bent. En dan hebben we het niet over de gezellige dinertjes in het restaurant of een drankje op het strand, maar de ‘verstopte’ kosten die je hoe dan ook maakt zodra je in het buitenland bent.

Roamen in het buitenland

Sinds juni 2017 hoef je niet meer extra te betalen voor roamingkosten in het buitenland. Dat betekent: lekker WhatsAppen en streamen over de grens! Heel fijn, maar niet zonder beperkingen.

  • Het zonder extra kosten internetten over de grens geldt alleen in de lidstaten van de Europese Unie. In Zwitserland betaal je dus bijvoorbeeld gewoon extra voor je WhatsAppjes, net zoals in de landen buiten Europa. En welke landen buiten Europa vallen? Ook dat verschilt per provider. 
  • Langer dan vier maanden achter elkaar goedkoop dataroamen in het buitenland kan niet: dan word je gezien als ‘bewoner’ en moet je bijbetalen. Goed opletten dus!
  • Check bij je provider hoe ‘onbeperkt’ jouw onbeperkte databundel in het buitenland precies is. Vaak zit hier namelijk alsnog een limiet aan, dit verschilt per provider.

Geld opnemen in het buitenland

Binnen de eurolanden kunnen buitenlandse banken extra kosten rekenen voor het pinnen. En ook buiten de eurolanden betaal je - naast de koersopslag van je eigen bank - extra om geld op te nemen.

Hoeveel je aan extra kosten betaalt, verschilt per bank. Het is daarom goed om dit van tevoren uit te zoeken. Zo betaal je bij de Rabobank €3,50 per geldopname en bij ING €2,25. Bij Knab is dit gratis!

Ook voor betalen in een winkel moet je rekening houden met extra kosten. Deze kosten verschillen ook weer per bank. Sommige banken, waaronder ABN Amro, Knab en ING, hanteren een koersopslag. Dit is een percentage van 0,5% (bij Knab) tot 1,2% (bij de meeste andere banken) dat bovenop de wisselkoers komt. Ook zijn er banken die geen koersopslag rekenen, maar €0,15 per betaling vragen. Goed om even te checken dus.

Toeristenbelasting in de stad

Als jij een hotel of appartement geboekt hebt, is de kans groot dat op jouw factuur ‘toeristenbelasting’ staat. Dit is een (kleine) vergoeding die gemeenten gebruiken om voorzieningen voor toeristen mee te financieren.

Steden mogen zelf bepalen hoeveel toeristenbelasting ze willen heffen. Sommige steden vragen je een percentage van de kosten van je hotelovernachting te betalen, waar je in andere steden gewoon een vast bedrag betaalt bovenop je overnachting. De bedragen lopen nogal uiteen, het is dus slim om daar even goed op te letten als je je tripje boekt!

Voordelig betalen in het buitenland

Bij Knab bespaar je op je bankkosten in het buitenland, maar ook gewoon in Nederland. Zo krijg je rente op je betaalrekening en open je kosteloos zoveel betaal- en spaarekeningen als je wilt. Ook fijn: tijdelijk krijg je € 50 cadeau als je overstapt! Wel zo voordelig dus, bankieren bij KnabKun je dat weer uitgeven op vakantie. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.


Xandra Boersma
Xandra werkt bij Knab, het platform waar je al je financiële zaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Bij welke bank ben jij het voordeligst uit?  Vergelijk banken

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën