Betalen met creditcard: hoe werkt dat precies?
Gepubliceerd
28 februari 2018
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 februari 2018
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten
Tegenwoordig hebben veel mensen een creditcard. Omdat het handig is voor de online shoppers onder ons en voor reisfreaks die vaak in het buitenland zijn, of gewoon om achter de hand te hebben. Maar is betalen met creditcard nou echt zo handig? Hoe zit het met terugbetalen en een potentiële BKR-registratie? Wij leggen het je haarfijn uit.
Aankopen betalen met creditcard
We beginnen voor het gemak even bij het begin: hoe betaal je met een creditcard? Eigenlijk is het vrij simpel. Wanneer je betaalt met een creditcard, sluit je een lening af bij de verstrekker van jouw creditcard. Tijdelijk, want rond het eind van de maand wordt het bedrag dat je leent - meestal met een automatische incasso - van jouw rekening afgeschreven. De precieze data waarop dit gebeurt, verschilt per creditcard.Hoe werkt een creditcard?
Een creditcard is dus eigenlijk een soort kortlopende lening. Het gevaar daarvan is dat leningen geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je maximale hypotheek.
Wat creditcards betreft, krijg je alleen een registratie als je de kaart in termijnen terugbetaalt. Moet het bedrag op jouw creditcard binnen 30 dagen terugbetaald worden? Dan is er niks aan de hand. Het BKR registreert dan niks.
Rente op je creditcard
Maar over een lening betaal je toch rente? Dat is een fijne aan een creditcard: zolang jij het bedrag maandelijks terugbetaalt, betaal je geen rente. Pas als je te laat betaalt of als je een betalingsregeling hebt, betaal je rente over het geleende bedrag. De hoogte van de rente, verschilt per creditcard. Check dit dus goed voor je eentje afsluit.Kosten creditcard
Dit geldt ook voor de totale kosten die je hebt van je creditcard. Naast de rente, betaal je namelijk ook een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar voor het gebruik van de creditcard aan je bank. De hoogte van dit bedrag verschilt enorm per bank.Pinnen met je creditcard
Goed, je kunt dus je (online) aankopen betalen met je creditcard. Je kunt er daarnaast ook geld mee pinnen bij een geldautomaat. Toch handig als je aan het einde van je salaris een stukje maand over hebt, bijvoorbeeld. Dit is echter niet gratis. Je betaalt een paar procent opslag en vaak ook een vast bedrag extra.Aankoopverzekering
Vrijwel alle creditcards in Nederland hebben een aankoopverzekering. Hier betaal je niets extra’s voor en je aankopen zijn 180 dagen tot een jaar verzekerd.
De lengte van de verzekering en de voorwaarden verschillen per creditcard. Wel moet je bij diefstal of verlies aangifte doen bij de politie voor je aanspraak kunt maken op die aankoopverzekering. Ook zijn sieraden en horloges standaard uitgesloten en geldt vaak een eigen risico.
Vraag een creditcard aan
Bij Knab betaal je een vast bedrag per maand voor een compleet bankpakket. Inclusief tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wil. Daarnaast kan je voor € 24 per jaar de Knab Creditcard (Mastercard) aanvragen. Wel zo handig!
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer weten? Neem dan even contact met ons op.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.