Belastingaangifte: tips van onze expert om geen geld mis te lopen

Ieder jaar is het weer een heikel punt. Wat moet je invullen? Vul je het wel goed in? Wat als je over drie jaar ineens een naheffing van duizenden euro’s krijgt? Juist, dit gaat over de belastingaangifte. Tips kun je vast wel gebruiken. Goed nieuws! Onze expert Oskar Barendse, Manager Financiële Planner bij Knab, heeft er een aantal voor je.
Gepubliceerd
27 maart 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 27 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 5 minuten

Ieder jaar is het weer een heikel punt. Wat moet je invullen? Vul je het wel goed in? Wat als je over drie jaar ineens een naheffing van duizenden euro’s krijgt? Juist, dit gaat over de belastingaangifte. Tips kun je vast wel gebruiken. Goed nieuws! Onze expert Oskar Barendse, Manager Financiële Planner bij Knab, heeft er een aantal voor je.

 

Belastingaangifte tips die je niet mag missen

Voor 1 mei moet iedereen zijn of haar belastingaangifte hebben ingediend. Om je te helpen het maximale uit je aangifte te halen, geeft onze expert Oskar een online seminar van een uur. Als tipje van de sluier vind je hier alvast wat fijne tips. 

Doe de aangifte op tijd

Misschien wat voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk: zorg dat jouw aangifte op tijd binnen is bij de Belastingdienst. Dat betekent dus voor 1 mei. Ook als je geen brief hebt gehad van de Belastingdienst, is het slim om tijdig aangifte te doen.

Ga je dit om wat voor reden dan ook niet redden? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Deze aanvraag moet dan wel voor 1 mei binnen zijn. Doe je te laat aangifte, dan krijg je te maken met een verzuimboete die kan oplopen tot € 5.278. Zonde van het geld!

Check de vooraf ingevulde aangifte (VIA)

Een hoop gegevens zijn al van tevoren bekend bij de Belastingdienst. Hartstikke handig! Maar let op: deze gegevens kloppen niet altijd. Druk dus niet klakkeloos op akkoord, want dan zou je wel eens flink wat geld mis kunnen lopen. “In de app van de Belastingdienst kun je sowieso niets wijzigen. Vul je belastingteruggaaf dus liever via je pc of laptop in”, vertelt Oskar.

Let op de vraagtekens

“Er staat veel informatie rechtstreeks beschikbaar in de vraagtekens”, vertelt Oskar. Die vraagtekens staan in de gele blokjes naast de vraag. Weet je dus niet zeker wat iets betekent of kom je er niet helemaal uit? Check dan eerst even deze vraagtekens. Scheelt je een hoop onnodig gegoogel.

Vul je aftrekposten in

De vooraf ingevulde gegevens houden geen rekening met aftrekbare kosten. Die moet je dus zelf invullen. Denk bijvoorbeeld aan OV-kosten als je met de bus, trein of metro naar je werk reist. “Als de werkgever deze niet volledig vergoedt, dan kun je een OV-verklaring aanvragen. Deze kosten zijn namelijk aftrekbaar.” Ook goed om te weten: “Als je cryptomunten hebt, geef ze op bij 'Overige bezittingen'.”

Aftrekposten als huiseigenaar

Is er iets veranderd in jouw woonsituatie? Ook dat komt vaak niet goed door in de vooraf ingevulde belastingaangifte. Heb je bijvoorbeeld een huis gekocht en hiervoor een hypotheek afgesloten? Of heb je je hypotheek overgesloten? Dan kun je verschillende gemaakte kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Denk aan het hypotheekadvies of een bouwdepot. In de checklist Belastingaangifte lees je precies wat je aftrekposten zijn voor jou als huiseigenaar.

Je hoeft niet altijd eigenwoningforfait te betalen

Ook goed om te weten is dat je niet altijd eigenwoningforfait (EWF) betaalt wanneer je een koophuis hebt. “Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde, maar dit hoef je alleen te betalen wanneer je ook daadwerkelijk in dat huis woont”, aldus Oskar.

Voor een vakantiehuis geldt het EWF dus niet. Maar ook niet als je een nieuw huis hebt gekocht en hier nog niet in hebt gewoond. Overigens worden deze inkomsten wel belast in box 3. 

Verdeel je gezamenlijke aftrekposten slim

Heb je een fiscaal partner? Ga er dan samen voor zitten en doe de aangifte tegelijkertijd. Als geregistreerd partner of gehuwde kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten, namelijk:

Verdeel je box 3 vermogen

Heb je een vermogen groter dan € 130.360 en heb je een partner? Check dan even of je dit vermogen niet beter kunt verdelen over jullie tweeën. “Omdat er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van schalen betaal je meer belasting naarmate je meer vermogen hebt”, legt Oskar uit.

“Je hebt over 2020 met een fiscaal partner een vrijstelling over de eerste € 61.692. Over het bedrag dat daarna komt, betaal je een percentage belasting. De eerste schijf loopt tot en met € 68.507. Als je meer dan € 130.360 hebt, is het dus voordeliger om dit bedrag tussen jullie te verdelen.”

Partner zonder inkomsten

Heeft jouw partner geen inkomsten? Of heb jij die niet, maar jouw partner wel? Dan hebben jullie vaak recht op een heffingskorting. “Sinds 2014 is deze inkomensafhankelijk, hoe hoog dit bedrag is verschilt dus per persoon. Dit voordeel kan oplopen tot € 2.711. (2020)” Wel de moeite waard om even te checken dus.

Dividendbelasting bij beleggingen

Beleg jij in Nederland? Dan betaal je vaak 15% dividendbelasting. “Omdat je in Nederland ook al belasting betaalt over je box 3-vermogen, is dit dubbelop. Je kunt dividendbelasting daarom vaak terugvorderen. Dit jaar staat dat voor het eerst in de vooraf ingevulde aangifte. Je moet het bedrag dan wel zelf handmatig invullen in je aangifte.”

Groene beleggingen

Ook goed om te weten: er geldt een vrijstelling voor groene beleggingen. Dit zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor de bescherming van het milieu. “Je krijgt in 2020 dan een korting van 0,7% en een vrijstelling van € 59.477 als je alleen bent of € 118.954 als je een partner hebt”, legt Oskar uit.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën