Wat is partneralimentatie en hoeveel betaal of ontvang ik?

Gaan je partner en jij uit elkaar? Dan kan het zijn dat je partneralimentatie ontvangt of juist betaalt aan je ex-partner. Wat dat precies inhoudt en wat er sinds 2020 is veranderd rondom deze financiële regeling, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
11 november 2019
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 november 2019
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Gaan je partner en jij uit elkaar? Dan kan het zijn dat je partneralimentatie ontvangt of juist betaalt aan je ex-partner. Wat dat precies inhoudt en wat er sinds 2020 is veranderd rondom deze financiële regeling, lees je in dit artikel.

Stel in scheiding-1

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een bijdrage die iemand moet betalen aan zijn of haar ex-partner, wanneer deze niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Deze alimentatie kan alleen worden aangevraagd na een echtscheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

Je kunt samen met je ex-partner afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Hierbij wordt vaak hulp ingeschakeld van een advocaat, notaris of mediator. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan bepaalt de rechter het alimentatiebedrag.

Partneralimentatie vs. kinderalimentatie

Zijn er kinderen in het spel, dan werkt het net even anders. Jullie moeten dan samen een financiële regeling treffen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook hiervoor geldt: komen jullie er samen niet uit, dan bepaalt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie.

Alimentatie en belasting

Wanneer je partneralimentatie ontvangt, betaal je belasting over dit bedrag. Dat doe je door de alimentatie als inkomen aan te geven tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Ben jij juist degene die de partneralimentatie betaalt? Dan kun je een percentage van dit bedrag aftrekken van de belasting.

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven tijdens de inkomstenbelasting. Wanneer je kinderalimentatie betaalt, levert je dit helaas ook geen fiscaal voordeel op.

Partneralimentatie bepaald of afgesproken vóór 2020

Hoe lang je recht hebt op partneralimentatie, hangt momenteel af van het jaar waarin de scheiding plaatsvond. Is dat vóór 1 juli 1994, dan geldt er geen wettelijk termijn. Is dat ná deze periode en vóór 1 januari 2020? Dan betaal je maximaal twaalf jaar partneralimentatie. Ben je minder dan vijf jaar getrouwd? Dan is de alimentatieplicht gelijk aan de duur van het huwelijk, mits er geen jonge kinderen in het spel zijn.

Indexering van alimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt elk jaar aangepast, naar aanleiding van de stijging of daling van de lonen. Dit heet indexering van alimentatie. Per 1 januari 2024 ging de alimentatie met 6,2% omhoog.

Partneralimentatie bepaald of afgesproken vanaf 2020

Het kabinet heeft besloten de duur van de alimentatieplicht te verkorten. Is je partneralimentatie ná 1 januari 2020 bepaald of afgesproken? Dan ontvang of betaal je geen twaalf, maar maximaal vijf jaar partneralimentatie. Er is hierbij een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor gehuwden met jonge kinderen.

Daarnaast kun je sinds 2020 minder partneralimentatie aftrekken van de inkomstenbelasting. In 2024 is maximaal 36,97% aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld aftrek partneralimentatie

In 2024 is 36,97% aftrekbaar van de belasting. Stel dat je in 2024 € 3.500 aan alimentatie hebt betaald, dan mag je je belastbaar inkomen verlagen met € 1.257 ( € 3.500 * 0,3697) bij de inkomstenbelasting.Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën