Wat is partneralimentatie en wat verandert er in 2020?

Gaan je partner en jij uit elkaar? Dan kan het zijn dat je partneralimentatie ontvangt of juist betaalt aan je ex-partner. Wat dat precies inhoudt en wat er in 2020 verandert rondom deze financiële bijdrage, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
11 november 2019
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 november 2019
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Gaan je partner en jij uit elkaar? Dan kan het zijn dat je partneralimentatie ontvangt of juist betaalt aan je ex-partner. Wat dat precies inhoudt en wat er in 2020 verandert rondom deze financiële bijdrage, lees je in dit artikel.

Stel in scheiding-1

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een bijdrage die iemand moet betalen aan zijn of haar ex-partner, wanneer deze niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Deze alimentatie kan alleen worden aangevraagd na een echtscheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

Je kunt samen met je ex-partner afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Hierbij wordt vaak hulp ingeschakeld van een advocaat, notaris of mediator. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan bepaalt de rechter het alimentatiebedrag.

Partneralimentatie vs. kinderalimentatie

Zijn er kinderen in het spel, dan werkt het net even anders. Jullie moeten dan samen een financiële regeling treffen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook hiervoor geldt: komen jullie er samen niet uit, dan bepaalt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie.

Alimentatie en belasting

Wanneer je partneralimentatie ontvangt, betaal je belasting over dit bedrag. Dat doe je door de alimentatie als inkomen aan te geven tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Ben jij juist degene die de partneralimentatie betaalt? Dan kun je een percentage van dit bedrag aftrekken van de belasting.

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven tijdens de inkomstenbelasting. Wanneer je kinderalimentatie betaalt, levert je dit helaas ook geen fiscaal voordeel op.

Partneralimentatie in 2019

Hoe lang je recht hebt op partneralimentatie, hangt momenteel af van het jaar waarin de scheiding plaatsvond. Is dat voor 1 juli 1994, dan geldt er geen wettelijk termijn. Is dat na deze periode, dan betaal je maximaal twaalf jaar partneralimentatie. Ben je minder dan vijf jaar getrouwd? Dan is de alimentatieplicht gelijk aan de duur van het huwelijk, mits er geen jonge kinderen in het spel zijn.

Indexering van alimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt elk jaar aangepast, naar aanleiding van de stijging of daling van de lonen. Dit heet indexering van alimentatie. In 2019 werden de alimentatiebedragen met 2% verhoogd. Per 1 januari 2020 zal dit percentage hoogstwaarschijnlijk 2,5% zijn.

Wat gebeurt er met de partneralimentatie in 2020?

Het kabinet heeft besloten de duur van de alimentatieplicht te verkorten. Je betaalt in 1 januari 2020 geen twaalf, maar maximaal vijf jaar partneralimentatie. Er zijn hierbij een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor huwelijken met jonge kinderen.

Daarnaast kun je in 2020 minder partneralimentatie aftrekken van de inkomstenbelasting. Op dit moment is maximaal 51,75% aftrekbaar. Het kabinet heeft besloten dit aftrektarief tot 2023 stapsgewijs te verlagen. In Tabel 1. vind je een overzicht van de nieuwe tarieven.

Tabel 1. Aftrektarief partneralimentatie tot 2023

Jaar Aftrektarief
2019 51,75%
2020 46%
2021 43%
2022 40%
2023 37,05%


Ga jij binnenkort scheiden? Dan is het verstandig om rekening te houden met deze nieuwe tarieven. Als betaler krijg je de aankomende jaren namelijk steeds minder geld terug van de belasting.

Rekenvoorbeeld aftrek partneralimentatie

Dit jaar is 51,75% aftrekbaar van de belasting. Stel dat je in 2018 € 3.500 aan alimentatie hebt betaald, dan kreeg je dit jaar € 1.811,25 terug van de inkomstenbelasting (€ 3.500 x 51,75% = € 1.811,25). De netto alimentatie bedraagt dan voor dit jaar € 1.688,75. De netto lasten stijgen - voor dit voorbeeld - de komende jaren tot € 2.203,25 in 2023.Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën