Tweede huis verhuren: waar moet je op letten?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
9 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Heb je een nieuw huis gekocht, maar staat je oude woning al geruime tijd te koop? Dan heb je er vast genoeg van om met dubbele woonlasten opgescheept te zitten. Hoewel de overheid je op verschillende manieren tegemoet komt, zoals met de dubbele hypotheekrenteaftrek, blijft het een dure situatie. Om de kosten zoveel mogelijk te drukken, kan je ervoor kiezen om deze woning te verhuren. En daar komt behoorlijk wat bij kijken. Waar moet je op letten bij het verhuren van je te koop staande woning?
Tweede huis verhuren: de fiscale gevolgen
Overweeg eerst goed wat de fiscale gevolgen zijn. Door te verhuren verlies je bijvoorbeeld het recht op dubbele hypotheekrenteaftrek. Weeg de kosten/lasten en de opbrengst tegen elkaar af.
Verhuren toegestaan door geldverstrekker?
Ga na bij je hypotheekverstrekker of verhuren wel is toegestaan. Het verhuren van je (nog) niet verkochte huis gebeurt op basis van de Leegstandwet, waardoor de uitgebreide huurbescherming niet van toepassing is. Dit betekent dat je de huur meteen kunt opzeggen als je huis verkocht is.
Voor normale verhuur wordt meestal geen toestemming gegeven, vanwege de huurbescherming. Vermeld dus dat je op basis van de Leegstandwet wilt verhuren. Dan komt de woning gegarandeerd weer vrij en voorkom je gedwongen verkoop doordat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen.
Vergunning van de gemeente voor verhuren
Je moet bij de gemeente een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur op basis van die Leegstandswet. Hieraan zit wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo kan een woning voor maximaal twee jaar worden verhuurd. Daarna kan dit drie keer met een termijn van een jaar worden verlengd. Soms wordt er afgeweken van de wettelijke regeling. Vraag dus altijd na wat de regels zijn in jouw gemeente en welke kosten je kunt verwachten.
Liever korter dan twee jaar je huis verhuren? Bekijk dan eens de optie voor vakantieverhuur.
Gevolgen voor je verzekering
Check bij je verzekeringsmaatschappij of je tweede huis verhuren gevolgen heeft voor je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekeraar kan namelijk besluiten om de premie te verhogen. Ook kan de dekking beperkt worden. Dit betekent dat jij niet (meer) voor alle schade verzekerd bent. Let hier goed op.
Huurder zoeken voor je tweede huis
Bepaal of je zelf een huurder zoekt of dat je het aan professionals overlaat. Je kunt bijvoorbeeld je makelaar vragen een huurder voor je te vinden. Een handige oplossing want zo kun je veel geregel uit handen geven, zoals de bezichtiging en het papierwerk.
Huurprijs bepalen voor woning
Als je zelf de verhuur regelt, moet je bepalen hoeveel huur je gaat vragen. De maximale huurprijs die je mag vragen wordt vastgesteld door de gemeente en staat in de vergunning die je hebt aangevraagd. Vergeet ook niet borg te vragen aan je huurder. Dit is een garantie waarmee het eventuele beschadigingen aan de woning na oplevering kunnen worden betaald of als buffer wanneer er sprake is van een huurachterstand. Het bedrag wat je vraagt mag maximaal gelijk zijn aan twee maanden huur.
Tweede huis verhuren aan je kind
Kan je kind maar geen huis vinden, en wil je daarom jouw oude huis tijdelijk aan hem of haar verhuren? Dan kun je je tweede huis verhuren aan je kind. In de Wet op de huurtoeslag staan in principe geen beperkingen of uitzonderingen als er een familierelatie is tussen verhuurder en huurder. Alles werkt dus hetzelfde.
Er geldt voor families ook geen uitzondering op de minimale en maximale huurprijs. Het is belangrijk dat je een redelijke huur aan je kind vraagt, anders wordt het gezien als een schenking en moet je schenkbelasting betalen. Check goed welke regels er gelden voor een schenking in 2020.
Maak goede afspraken
Je tweede huis verhuren brengt ook een aantal risico’s mee. Zo weet je nooit hoe de huurder met jouw huis en eventueel achtergebleven spullen omgaat. Een huurder kan jouw huis verre van netjes achtergelaten. Let dus goed op bij de oplevering aan het einde van de verhuurperiode. Je kunt (een gedeelte van) de borg inhouden en van dat geld je huis weer in orde maken.
Gemeubileerd of leeg je tweede huis verhuren
Als je je huis gemeubileerd of gestoffeerd verhuurt, kun je meer huur vragen. Bovendien spreek je hiermee ook een andere doelgroep aan, zoals expats. Zij werken en wonen vaak tijdelijk in Nederland en hebben een vast en goed inkomen. Een huis waar ze meteen in kunnen trekken is voor hen aantrekkelijk om te huren.
Brengt de huurder eigen meubels mee? Dat kan ook, maar besef dan wel dat je niet weet of je huis wel representatief is voor als er potentiële kopers komen kijken. Overigens is het sowieso goed om afspraken te maken met de huurder voor als er kijkers komen. Het is op zo’n moment natuurlijk wel belangrijk dat je huis er tiptop uit ziet!
Tweede huis verhuren: verstandig of niet?
Verhuren is een goede manier om de dubbele lasten geheel of gedeeltelijk op te vangen. Zeker als je je huis niet binnen afzienbare tijd verkocht ziet worden. Ondanks dat er veel bij komt kijken, neemt het met de juiste afspraken en een beetje vertrouwen heel wat (geld)zorgen bij je weg. Wat ons betreft een fijne manier om, al is het maar tijdelijk, de financiële druk op je schouders te verlichten.
Wil je je woning verkopen in plaats van verhuren?
Wil je niet langer verhuren en je huis gewoon lekker snel verkopen? Onze gratis checklist 'Huidige woning verkopen' staat vol met tips om je huis snel en voor een goede prijs te verkopen. Er staat bijvoorbeeld in:
- hoe je het huis verkoopklaar maakt;
- hoe je ervoor zorgt dat je huis aantrekkelijk is voor potentiële kopers;
- welke vragen je kunt verwachten tijdens de bezichtiging.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.