Woonhuisverzekeringen afsluiten: waar moet je op letten

Als je een huis gaat kopen, kom je er eigenlijk niet onderuit: woonhuisverzekeringen afsluiten. De hypotheekverstrekker eist waarschijnlijk van je dat je een opstalverzekering afsluit en een inboedelverzekering is ook geen slecht idee. Maar je wilt natuurlijk wel verzekeringen afsluiten die goed passen bij wat jij nodig hebt. In deze blog lees je daarom waar je op moet letten als je op zoek gaat naar geschikte woonhuisverzekeringen.
Gepubliceerd
21 mei 2019
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 mei 2019
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Als je een huis gaat kopen, kom je er eigenlijk niet onderuit: woonhuisverzekeringen afsluiten. De hypotheekverstrekker eist waarschijnlijk van je dat je een opstalverzekering afsluit en een inboedelverzekering is ook geen slecht idee. Maar je wilt natuurlijk wel verzekeringen afsluiten die goed passen bij wat jij nodig hebt. In deze blog lees je daarom waar je op moet letten als je op zoek gaat naar geschikte woonhuisverzekeringen.

Woonhuisverzekeringen afsluiten

Woonhuisverzekeringen afsluiten: welke eisen heb je?

Voordat je überhaupt op zoek gaat naar een passende verzekering: sta eerst eens stil bij wat jij wil dat een verzekeraar jou biedt. Er zijn verschrikkelijk veel aanbieders op de markt. Dan is het zonde om - zonder onderzoek - je verzekeringen af te sluiten bij de eerste de beste verzekeraar. Bedenk voor jezelf:

  • hoe wil jij de verzekeraar kunnen bereiken? Simpelweg door te bellen of liever via Whatsapp?
  • op welke tijden moet de verzekeraar bereikbaar zijn?
  • hoe wil je dat de verzekeraar omgaat met schadeafhandeling?
  • wil je de mogelijkheid om tussendoor makkelijk je verzekering te wijzigen?
  • wat moet er minstens onder de dekking van de verzekering vallen?

Op deze manier wordt het makkelijker om een geschikte verzekeraar uit te kiezen en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als je een keer contact opneemt.

Verschillen opstal- en inboedelverzekering

Onder de woonhuisverzekeringen - ook wel woonverzekeringen genoemd - vallen in principe de inboedel- en opstalverzekering. Soms wordt de aansprakelijkheidsverzekering ook genoemd in dit rijtje, maar dat is een verzekering voor jou persoonlijk en niet voor je huis of je spullen. Daarom behandelen we deze niet in dit artikel.

Goed, de verschillen tussen de opstal- en inboedelverzekering:  

  • opstalverzekering: verzekert je woning zelf en alles wat eraan vastzit, bijvoorbeeld de keuken en de garage;
  • inboedelverzekering: verzekert je huisraad, zoals je kleding en het meubilair.

Een handig ezelsbruggetje: alles wat je mee kan nemen zonder moeite ervoor te doen valt onder je inboedel. Alles wat dus echt vastzit aan je huis valt onder je opstal. Laminaat wat je vastplakt aan de vloer valt daarom onder je opstal, maar als je het los op de grond legt valt het weer onder je inboedel.

De waarde bepalen

De woonhuisverzekeringen zorgen ervoor dat je financiële of materiële compensatie krijgt wanneer er schade optreedt. Dus als bij brand zowel je meubilair als keuken zwaar beschadigd raken, krijg je hier een vergoeding voor. Het is daarom belangrijk dat je voor zowel de opstal- als de inboedelverzekering de juiste waarde verzekerd, om er zeker van te zijn dat je bij eventuele schade een fatsoenlijke schadevergoeding ontvangt.

De waarde van je opstal

Met de waarde van je opstal (dus je woning) bedoelen we de herbouwwaarde. Dus het bedrag dat nodig zal zijn om jouw woning opnieuw op te bouwen, in dezelfde staat en op dezelfde plek. De herbouwwaarde valt altijd lager uit dan de verkoop- of WOZ-waarde van je huis. In die laatste twee zit namelijk ook een bedrag meegerekend voor bijvoorbeeld de locatie of de grond.

Als je een heel bijzondere woning hebt, kan de verzekeraar een expert langs sturen om de waarde te bepalen. Bij veel verzekeraars kun je een garantie tegen onderverzekering meenemen, zodat je zeker weet dat je nooit te weinig betaalt voor je verzekering.

De waarde van je inboedel

Om de waarde van je inboedel te bepalen, kun je bij de verzekeraar de inboedelwaardemeter invullen. Als je deze waardemeter gebruikt, geven veel verzekeraars je een garantie tegen onderverzekering.

Voor kostbare spullen kun je ook een expert laten langskomen of een aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Korting op je premie

Er zijn een paar manieren om korting te krijgen op je woonhuisverzekeringen. Toch mooi meegenomen!

  1. Sluit je inboedel- en opstalverzekering in één pakket af. Dit is ook handig als je daadwerkelijk schade moet melden. Dan ontstaat er geen discussie over wie wat afhandelt.  
  2. Sluit de verzekeringen af bij een verzekeraar waar je al verzekeringen hebt lopen.
  3. Neem preventieve maatregelen die bijvoorbeeld de kans op brand of inbraak verkleinen, bijvoorbeeld goed hang- en sluitwerk of een brandblusser.
  4. Regel het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
  5. Een hoger eigen risico kan ervoor zorgen dat je premie minder hoog is. Je betaalt dan wel zelf iets meer bij schade. 

Eventueel aanvullende verzekeringen

Bij zowel de inboedel- als opstalverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Hiermee breid je eigenlijk de dekking van de woonhuisverzekeringen uit. Zo heb je voor de inboedelverzekering bijvoorbeeld de kostbaarhedenverzekering, het eigenaarsbelang en de buitenhuisdekking. Bij de opstalverzekering kun je onder andere een extra glasverzekering afsluiten.

Wat kun je zelf dragen?

Het kan best verleidelijk zijn om de woonhuisverzekeringen zo uitgebreid mogelijk af te sluiten. Dus met zoveel mogelijk aanvullende verzekeringen en een Allrisk-dekking. Bij schade hoef je dan mooi niet zelf op te draaien voor de reparatiekosten!

Het punt is dat je dan misschien meer geld kwijt bent dan nodig is. Want die aanvullende dekkingen heb je mogelijk niet eens nodig, maar daar betaal je dan wel voor. Vraag jezelf daarom eerst af wat je zelf financieel kan dragen. De meest uitgebreide dekking is tenslotte ook het duurst en misschien ben je wel voordeliger uit als je zelf af en toe reparatiekosten betaalt.

Meer weten over woonhuisverzekeringen?

In ons gratis e-book ‘Verzekeringen’ vind je meer informatie over de woonhuisverzekeringen. Je leest hierin onder andere:

  • welke verzekeringen verplicht zijn om af te sluiten bij een hypotheek;
  • wat de verzekeringsvoorwaarden zijn;
  • welke dekkingen deze verzekeringen bieden.


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

 

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën