Voorlopig koopcontract: wat is het en wie stelt het op?
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten
Best gek dat we zo’n belangrijk document als de koopovereenkomst een “voorlopig koopcontract” noemen. Het woord voorlopig laat je denken dat je er makkelijk van af kunt zien. Maar zo is het niet. In het koopcontract leg je alle afspraken vast die de koper en verkoper hebben gemaakt rondom de koop van een woning. Denk aan de koopprijs en de datum van de overdracht van de woning.
Voorlopig koopcontract: Drie dagen bedenktijd
Wat is er dan zo voorlopig aan? Het voorlopige karakter van het koopcontract zit ‘m in twee dingen. Je krijgt als koper drie dagen bedenktijd vanaf het moment dat je het document, dat jij en de verkoper hebben ondertekend, in handen hebt. Als je tijdens die drie dagen besluit dat je dit huis niet wilt kopen, dan kun je, zonder opgaaf van redenen, van de koop afzien. Bevestig dit altijd schriftelijk, dan kunnen er nooit misverstanden ontstaan. Dat mag overigens ook gewoon per e-mail.
Ontbindende voorwaarden
Je kunt het koopcontract ook ontbinden door gebruik te maken van de ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van het koopcontract. Hierin worden de redenen beschreven op basis waarvan de koper de koop kan ontbinden.
De twee belangrijkste en meest gebruikte ontbindende voorwaarden zijn de financiering en de bouwkundige staat van de woning. In het eerste geval krijg je geen of niet genoeg hypotheek om het huis te kopen. In het tweede geval is er iets bouwkundig niet in orde en/of stijgen de verbouwingskosten uit boven het bedrag dat koper en verkoper hebben vastgesteld in de ontbindende voorwaarden. Dat zijn redenen om het koopcontract te ontbinden. Belangrijk is wel dat dit voor de gestelde datum in het koopcontract gebeurt. Doe je dat daarna, dan zit je aan de koop vast. Neem je dan het huis niet af, dan moet je een boete van 10% van de koopsom betalen.
Wie stelt het koopcontract op?
Koper en verkoper kunnen het koopcontract samen opstellen, maar meestal ligt het initiatief bij de verkopende partij. Wil je het zelf doen? Dan hebben wij een model koopcontract, die je gratis kunt downloaden. Gebruik hiervoor wel de koopcontracten van professionele organisaties zoals de NVM, Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond. In de praktijk is het echter heel gebruikelijk dat de verkopend makelaar het voorlopig koopcontract opstelt.
Definitief koopcontract
Als jij en de verkoper het eens zijn over de in houd van het contract, tekenen jullie allebei het koopcontract. Hierna gaat dus de wettelijke drie dagen bedenktijd in, waarna de termijn voor de ontbindende voorwaarden gaat lopen. Als beide periodes zijn afgelopen, is er niets voorlopigs meer aan het koopcontract.
Tekenen voor je droomwoning
Zit je midden in de bied- en onderhandelfase? Grote kans dat je binnenkort het koopcontract tekent. Bereid je goed voor met ons gratis e-book 'Voorlopig Koopcontract', waarin je de belangrijkste informatie over het koopcontract vindt.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.