Bankgarantie waarborgsom: wat is het en hoe regel je dit?

Yes! Jouw bod is geaccepteerd! Je kunt haast niet wachten om je spullen in te pakken en jouw toekomstige woning in te trekken. Maar voordat deze echt van jou is, moet je nog wel de hypotheek afsluiten. Dat duurt nog even. Maar de verkoper wil graag een waarborgsom van 10% van de koopsom. Hoe ga je dat betalen? Gelukkig kun je voor het betalen van de waarborgsom een bankgarantie regelen. In dit artikel lees je wat dat is en waar je mee te maken krijgt.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
6 april 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 6 april 2020
- Leestijd: 3 minuten

Yes! Jouw bod is geaccepteerd! Je kunt haast niet wachten om je spullen in te pakken en jouw toekomstige woning in te trekken. Maar voordat deze echt van jou is, moet je nog wel de hypotheek afsluiten. Dat duurt nog even. Maar de verkoper wil graag een waarborgsom van 10% van de koopsom. Hoe ga je dat betalen? Gelukkig kun je voor het betalen van de waarborgsom een bankgarantie regelen. In dit artikel lees je wat dat is en waar je mee te maken krijgt.

Bankgarantie

Waarom heb je een bankgarantie of waarborgsom nodig?

Als jij met de verkoper een prijsovereenkomst hebt bereikt en de koopovereenkomst hebt getekend, wil de verkoper er natuurlijk zeker van zijn dat jij de woning ook echt gaat kopen. Betalen kun je op dat moment alleen nog niet, want je hypotheek is nog niet rond. Het duurt nog een paar weken voordat je je hypotheek hebt afgesloten en pas dan kun je de koopsom betalen aan de verkoper.

Maar de verkopende partij wil natuurlijk wél zeker weten dat jij niet afhaakt in de tussentijd. Daarom vragen de meeste huizenverkopers een aanbetaling. Dat is een waarborgsom, die meestal 10% van de koopsom bedraagt.

Rekenvoorbeeld:
Stel, jij bent met de verkoper een prijs van € 200.000 overeengekomen voor de woning. Dan zal de waarborgsom 10% van € 200.000 zijn = € 20.000.  

Oei! 10% van de koopsom, daar had je even niet op gerekend. Dat geld heb je niet zomaar op je spaarrekening staan. Geen nood aan de man. Met een bankgarantie kun je voldoen aan deze plicht om de waarborgsom te betalen. Maar wat is een bankgarantie dan precies?

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een contract waarin de bank onvoorwaardelijk garandeert dat de verkoper de waarborgsom uitbetaald krijgt. De verkoper heeft dus zekerheid dat hij toch 10% van de koopsom krijgt, ook als de koper ineens afhaakt en niet aan zijn of haar financiële verplichtingen voldoet.

Wat gebeurt er met het geld van de bankgarantie?

Gaat de koop van het huis door? Dan is er niets aan de hand: je hebt je hypotheek inmiddels geregeld en betaalt daarmee de koopsom aan de verkoper. 

Gaat de koop van het huis niet door? Of de bankgarantie in werking treedt of niet - oftewel of de bank de waarborgsom gaat uitbetalen of niet - hangt af van het feit of jij je kunt beroepen op de ontbindende voorwaarden uit het koopcontract of niet. Beroep jij je op een van de ontbindende voorwaarden die je hebt opgenomen in de koopovereenkomst? Dan heeft de verkoper geen recht op de waarborgsom van 10%. De garant staande bank hoeft dus niets uit te betalen aan de verkoper.

Gaat de koop niet door en kun je je niet beroepen op een van de ontbindende voorwaarden? Dan heeft de verkopende partij recht op de waarborgsom van 10%. De garantstaande bank keert dit bedrag aan hem uit, via de notaris. De bank zet het uitgekeerde bedrag om in een lening voor de verkoper. Deze lening moet de koper tenminste annuïtair terugbetalen, of anders lineair.

Hoe regel je bankgarantie?

Heb jij al een hypotheekadviseur benaderd voor de financiering van jouw paleisje? Vraag hem dan om jouw bankgarantie te regelen. Maar... besef goed dat bankgarantie een service is, waar de bank natuurlijk aan wil verdienen. Ook als de koop keurig netjes doorgaat en de bank de waarborgsom niet hoeft uit te keren, moet jij servicekosten betalen voor de bankgarantie. Reken op 1% van de totale garantiekosten.

Rekenvoorbeeld:
Stel, jij regelt een bankgarantie van € 20.000. Dan ben je 1% van € 20.000 = € 200 kwijt aan servicekosten.

Die servicekosten voor de bankgarantie ben je altijd kwijt. Heb je genoeg spaargeld om de waarborgsom te storten op de derdenrekening van de notaris? Dan is dat zeker het overwegen waard! Als de koop gewoon doorgaat, krijg je het geld namelijk weer terug op het moment van  passeren bij de notaris.

Benieuwd welke termen je behalve waarborgsom nog meer in het koopcontract tegen kunt komen? Na het lezen van het gratis e-book 'Voorlopig koopcontract tekenen'  weet je alle ins en outs.Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.Deel via:
Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek