Voorlopig koopcontract huis: wat houdt het in?

  • Gepubliceerd: 21 augustus 2017
  • Laatst geüpdate: 11 juni 2019
  • 2 minuten

Na de eerste bezichtiging wist je het al zeker: dit huis wordt jouw thuis. Het was liefde op het eerste gezicht. Gelukkig ben je het al snel met de verkopende partij eens over de verkoopprijs. Nu kunnen jullie het voorlopig koopcontract huis opstellen en ondertekenen. Wat staat daar eigenlijk in? En waar moet je allemaal op letten?

voorlopigkoopcontract.jpg

Wat is het voorlopig koopcontract huis? 

Een voorlopig koopcontract, ook wel een koopakte of koopovereenkomst, is een overeenkomst tussen de koper en verkoper. Hierin staan alle afspraken die zijn gemaakt rondom de verkoop van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de koopsom, opleverdatum en de ontbindende voorwaarden.

Voorlopig, maar niet vrijblijvend

Een koopcontract is niet zo voorlopig als de naam doet vermoeden. Het contract is namelijk bindend, voor zowel jou als voor de verkoper. Wel heb je een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarvan minimaal twee werkdagen. In deze periode kan je, zonder opgave van reden, de koop ongedaan maken. Besluit je na die drie dagen om het huis niet te kopen? Dan riskeer je een boete van 10% van de koopsom van de woning. Bij een woning van € 200.000 komt dat neer op € 20.000. Een fors bedrag dus!

Ontbindende voorwaarden

Het is verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in je koopakte. Dankzij deze voorwaarden kun je namelijk onder de koop uit als het je op de één of andere reden niet lukt om het huis te kopen. Dat heeft dan geen financiële gevolgen voor jou. Overleg wel altijd eerst met de verkoper: ontbindende voorwaarden kunnen alleen worden opgenomen als jullie het er beiden mee eens zijn.

Redenen voor het ontbinden

De meest bekende ontbindende voorwaarde is de financieringsvoorwaarde. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat het contract wordt ontbonden als jij de financiering niet binnen een bepaalde tijd rond krijgt. Andere ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld onder voorbehoud van verkoop eigen woning, onder voorbehoud van een bouwkundige keuring of onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Addertje onder het gras

Erg fijn, die ontbindende voorwaarden. Toch kun je er niet zomaar een beroep op doen. Een telefoontje om de koop af te zeggen is niet genoeg. Je moet kunnen aantonen dat je moeite hebt gedaan om de koop toch door te laten gaan. Heb je de financieringsvoorwaarde opgenomen in je contract en krijg je geen hypotheek? Dan moet je één en soms zelfs twee schriftelijke afwijzingen van erkende hypotheekverstrekkers overhandigen, om te bewijzen dat je je financiering écht niet rond kan krijgen.

Check, dubbel check

Check vooraf altijd of de afspraken op de overeenkomst kloppen. Alles moet correct en volledig ingevuld zijn: van de kadastrale gegevens tot aan de datum van oplevering. Het is slim om het contract na te laten kijken door een notaris. Misschien heb je toevallig zo iemand in je kennissenkring zitten. Is dat niet het geval? Dan kun je ook lid worden van Vereniging Eigen Huis (VEH) en het via hen laten controleren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen - of beter gezegd: teleurstellingen - te staan.

Je hypotheek afsluiten doe je zo

Er komt dus nogal wat op je af wanneer je het voorlopig koopcontract gaat tekenen. Het wordt immers dan écht tijd om je hypotheek af te sluiten. Wil je meer weten over wat er op je pad komt als je jouw eerste hypotheek gaat afsluiten? Download dan ons gratis e-book 'Eerste hypotheek afsluiten'Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek