Model Koopovereenkomst
De basis voor jouw voorlopig koopcontract
Bezichtiging na bezichtiging heb je achter de rug, maar uiteindelijk heb je hem gevonden: jouw droomhuis. Sterker nog, je bod is al geaccepteerd en het is slechts een kwestie van tijd voor je kunt verhuizen. Maar wacht even, eerst moet het voorlopig koopcontract getekend worden. Spannend, want je hebt eigenlijk geen idee hoe zoiets gaat. Laat staan hoe het eruit ziet. No worries, pak gewoon even deze model koopovereenkomst erbij.
In het koopcontract staan alle details omtrent jouw nieuwe huis. Alle details, dus niet alleen de koopsom en de datum waarop de overdracht plaatsvindt, maar ook de ontbindende voorwaarden, betalingsafspraken en bijvoorbeeld de roerende zaken die je overkoopt van de verkoper. Denk bijvoorbeeld aan de laminaatvloer of die perfect passende kledingkast.
Drie dagen bedenktijd
Wat vaak voor verwarring zorgt, is het woordje ‘voorlopig’ in het voorlopig koopcontract. Zo’n koopovereenkomst is namelijk wel degelijk bindend. Je hebt slechts drie dagen bedenktijd waarin je zonder dat je een reden hoeft op te geven van de koop kunt afzien. Houd hier dus goed rekening mee. Het is bijvoorbeeld een goed idee om binnen die drie dagen een bouwkundige keuring te doen, zodat je na de koop niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Ontbindende voorwaarden
Voor je het weet zijn die drie dagen voorbij, kun je dan helemaal niet meer van de koop afzien? Nee hoor, dit kan alsnog. Wel betaal je dan een boete van ongeveer 10% van de koopsom, een behoorlijk bedrag dus. Het is daarom slim om bepaalde voorwaarden op te laten nemen in de voorlopige koopovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan een voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie of voorbehoud van financiering. Stel, je krijgt de hypotheek toch niet rond, dan kun je op basis daarvan van de koop afzien.
Waarborgsom
Ook belangrijk om te weten: de kans is groot dat er een waarborgsom wordt opgenomen in de voorlopige koopovereenkomst. Dit betekent dat de verkopende partij wil dat jij een soort aanbetaling voor de woning doet. Meestal is dit ook ongeveer 10% van de koopsom, maar je kunt hier over onderhandelen. Kun je de waarborgsom niet betalen? Dan kun je dit bedrag ook lenen bij je geldverstrekker, een bankgarantie heet dat. Bespreek dit van te voren wel goed met je hypotheekadviseur, want ook hier zitten weer voorwaarden aan.
Het bezit van een woning heeft effect op o.a. je financiële uitgaven en je verzekeringen. Knab helpt je met inzicht daarin door je persoonlijke tips te geven.
Met dit gratis model koopovereenkomst...
- heb je een basis voor jouw koopcontract;
- bereid je je goed voor op het tekenen;
- weet je precies wat je waar moet invullen.
Goed, nu weet je hoe een voorlopig koopcontract eruit ziet. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Hoeveel bedenktijd heb je? En hoe kan het contract ontbonden worden? Je leest het allemaal in dit gratis
e-book Voorlopig Koopcontract
Onafhankelijk hypotheekadvies via Knab
De ervaren adviseurs van onze partner Finzie vergelijken een breed aanbod hypotheekaanbieders op rente en voorwaarden.
De eerste afspraak met een van Finzie's adviseurs is gratis, vrijblijvend en kan bij jou thuis, op locatie of via de webcam gevoerd worden. Zo krijg je eersteklas hulp in je zoektocht naar jouw beste hypotheek.