Verhuur via Airbnb of toch ‘gewoon’?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
11 juli 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 11 juli 2019
- Leestijd: 2 minuten
Je hebt er vast weleens van gehoord: Airbnb. Een in populariteit toenemend platform voor mensen die hun huis voor korte periode willen verhuren aan toeristen en zo een extra centje kunnen verdienen. Bijvoorbeeld wanneer je huis te koop staat maar nog niet verkocht is of als je (voor langere tijd) gaat reizen. Slim? Of toch liever een wat meer permanente huurder via de Leegstandwet? Wij zetten de voor- en nadelen van verhuur via het verhuurplatform voor je onder elkaar.
Verhuur via Airbnb?
Airbnb is een platform waar mensen hun woningen verhuren aan toeristen. In plaats van in een ‘afstandelijk’ hotel, overnacht je dan in een huis van een local. Het platform is enorm populair. De huurders vinden het leuk om in een persoonlijk huis te slapen en verhuurders verdienen er flink aan. Maar, er zitten ook keerzijden aan het succesverhaal.
Overlast en hoge huizenprijzen
In veel grote steden over de hele wereld ondervinden lokale bewoners last van het toenemende aantal toeristen in woonwijken dankzij de overdonderende opkomst van het verhuurplatform. Niet iedereen gebruikt het namelijk om er zo af en toe een extra zakcentje mee te verdienen, er ontstaat zelfs illegale hotelvorming. Dit is een probleem, want mede hierdoor wordt de (toch al hoge) gemiddelde woningprijs in grote steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam nog meer opgedreven.
Misbruik van Airbnb
Daarom zijn er in sommige steden bepaalde regels opgesteld om misbruik van het platform tegen te gaan. Ook in Amsterdam zijn er bepaalde regels waar je je als verhuurder aan moet houden. Zo mag je je huis niet langer dan 60 dagen per jaar via de verhuurwebsite verhuren. Doe je dit wel? Dan krijg je een boete. Deze kan oplopen tot meer dan €20.000. Ook mag je je huis maar aan maximaal 4 personen tegelijkertijd verhuren en geldt er vanaf 1 oktober 2017 een registratieplicht voor iedereen die zijn woning verhuurt.
Strenge regels? Misschien, maar erg nauwkeurig worden ze volgens een recent onderzoek door Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland niet nageleefd. Het onderzoek toont aan dat zo’n 40% van de Nederlanders die hun huis verhuurt via de website, de maximale jaarlijkse verhuurperiode van 60 dagen overschrijdt. Bijna 20% van deze verhuurde woningen is van professionele eigenaars die willen cashen. Want met een gemiddelde overnachtingsprijs van €171 in Amsterdam is het een lucratief handeltje. Maar dat is dus niet helemaal de bedoeling.
De voordelen en nadelen van Airbnb
Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die zich wel gewoon aan de regels houden. Voor die mensen is het interessant om te onderzoeken of verhuur via dit platform iets voor hen is. Twijfel jij? Wij zetten de voor- en nadelen even voor je op een rij.Voordelen
- Als verhuurder kun je een (flink) zakcentje verdienen
- Het is een stuk duurzamer dan hotelbouw
- Toerisme neemt toe in gebieden die een economische impuls goed kunnen gebruiken
- Vakantiegangers verkiezen deze gezellige vorm van overnachten veelal boven de anonieme hotelkamer
Nadelen
- Je krijgt in steeds meer steden te maken met een flink aantal regels waar je je aan dient te houden. Naar verwachting worden deze regels alleen maar strenger
- Je weet nooit goed wie je in je huis laat. En… Hoe je huurders jouw huis achterlaten als ze weer vertrekken
- Straten waar Airbnb populair is, lijken te veranderen in vakantieparken
- Huizenprijzen (vooral in de grote steden) worden immens opgedreven
Je huis verhuren: en nu?
Zo, nu heb je de voor- en nadelen van verhuren via Airbnb op een rij. Kies jij toch liever voor een tijdelijke huurder via de Leegstandwet? Download dan nu gratis onze model huurovereenkomst. Dan ben jij alvast goed voorbereid!
Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.