Model huurovereenkomst

Overeenkomst bij tijdelijke verhuur volgens de Leegstandwet

Je hebt jouw perfecte huis gevonden. Twee slaapkamers, een grote woonkamer en badkamer mét bad. Jij ziet jezelf hier al helemaal wonen. En dan wordt je bod ook nog eens geaccepteerd! Er is alleen één probleem: jouw huidige woning staat nog te koop en het ziet er niet naar uit dat ‘ie binnenkort verkocht wordt. En nu? Misschien is tijdelijke verhuur iets voor jou. Daar heb je wel een model huurovereenkomst voor nodig. En die hebben we voor je.

Model-huurovereenkomst

Een model huurovereenkomst, heb je die wel echt nodig? Kun je niet zelf een aantal dingen op papier zetten voor de nieuwe bewoner van je huis? Beter van niet. Als je wilt verhuren volgens de Leegstandwet moet je huurovereenkomst namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Verhuur je niet volgens de Leegstandwet, dan krijgt jouw huurder bepaalde rechten die het lastig maken om hem of haar uit jouw huis te krijgen zodra het wel verkocht wordt.

De leegstandswet

Verhuren via de Leegstandwet dus. Dit betekent dat degene die jouw huis huurt terwijl het nog niet verkocht is, niet de strenge huurderbescherming krijgt als normaal het geval is bij verhuur. Wel moet je bij de gemeente toestemming vragen om jouw huis te mogen verhuren. Krijg je die toestemming, dan geeft de gemeente een vergunning voor vijf jaar. Overigens moet je ook toestemming voor verhuur hebben van de geldverstrekker waarbij je jouw hypotheek hebt afgesloten en moet je verzekeraar op de hoogte zijn.

De nadelen van tijdelijke verhuur

Klinkt ideaal, toch? Jij woont in je nieuwe droomhuis, terwijl je de kosten van je oude woning dekt door te verhuren. Toch is dit niet altijd de voordeligste oplossing. Als je jouw huis tijdelijk verhuurt, loop je namelijk wel belastingvoordeel mis. Je hebt voor die woning namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Het is dan ook verstandig om even met jouw hypotheekadviseur te bespreken of verhuur voor jou uiteindelijk een goede optie is.

Het bezit van een woning heeft effect op o.a. je financiële uitgaven en je verzekeringen. Knab helpt je met inzicht daarin door je persoonlijke tips te geven.

Dit gratis model huurovereenkomst...

  • is een contract voor minimaal zes maanden;
  • geeft de tijdelijke huurder een opzegtermijn van één maand;
  • geldt alleen als de verhuurder een vergunning heeft van de gemeente om te verhuren via de Leegstandwet.

Download model

Downloaden


Er zijn natuurlijk nog meer opties naast het verhuren van je huis. Wil je weten welke precies? Download het gratis e-book Je volgende woning kopen met handige tips voor het verkopen van je huis, wat je kunt doen als je al een nieuwe woning hebt gevonden en hoe het precies zit met die nieuwe hypotheek.

Onafhankelijk hypotheekadvies via Knab

De ervaren adviseurs van onze partner Finzie vergelijken een breed aanbod hypotheekaanbieders op rente en voorwaarden.

De eerste afspraak met een van Finzie's adviseurs is gratis, vrijblijvend en kan bij jou thuis, op locatie of via de webcam gevoerd worden. Zo krijg je eersteklas hulp in je zoektocht naar jouw beste hypotheek.

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek