Vierkante meterprijs Amsterdam: een WC met een gouden bril?

Het zal inwoners van de stad niets verbazen: de vierkante meterprijs Amsterdam varieert per stadsdeel, maar ligt in het centrum veelal boven de € 5.000 per ㎡. En dus kunnen we wel zeggen dat dit een duur stukje Nederland is! Maar waarom is die prijs zo hoog? En waar moet jij als huizenkoper rekening mee houden? We gaan er in dit artikel op in.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
9 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Het zal inwoners van de stad niets verbazen: de vierkante meterprijs Amsterdam varieert per stadsdeel, maar ligt in het centrum veelal boven de € 5.000 per ㎡. En dus kunnen we wel zeggen dat dit een duur stukje Nederland is! Maar waarom is die prijs zo hoog? En waar moet jij als huizenkoper rekening mee houden? We gaan er in dit artikel op in.

Vierkante meterprijs Amsterdam

Vierkante meterprijs Amsterdam: waar komen de verschillen vandaan?

Tsja.. het belangrijkste voor de vierkante meterprijs van een woning, en dus ook voor de totale woningwaarde, is de locatie. Niet alleen Johnny vindt het gezellig “Bij ons in de Jordaan” en dat drijft de woningwaarde dus lekker op. De buitenwijken Zuidoost en Noord zijn een stukje verder van het centrum vandaan en dat zie je ook weer terug in de huizenprijzen.

Zo zijn er nog meer factoren van invloed op de woningwaarde. Zoals op welke etage(s) het appartement ligt, of er wel of geen buitenruimte is, parkeerplek, de woning dichtbij uitvalswegen, stations of andere voorzieningen ligt en ga zo nog maar even door. In dit gratis e-book Taxatie lees je alle ins- en outs over het tot stand komen van de woningwaarde.

Zijn woningen overal in Amsterdam zo duur?

Niet overal in de stad is het zo duur om te wonen. Buiten het centrum wordt het iets betaalbaarder, al is wonen op geen enkele plek in onze hoofdstad goedkoop te noemen. Deze kaart toont de verkoopprijzen van woningen in Amsterdam. Houd ‘m in de gaten, want hij is sinds 2016 uitgebreid in de richting van de Houthavens. Daar staat namelijk as we speak het duurste penthouse EVER.

Dit luxueuze stulpje van in totaal 1.440㎡ moet tussen de € 12,5 en € 15 miljoen gaan opleveren, aldus het Parool. Dat komt neer op een prijs per vierkante meter die boven het gemiddelde van de hoofdstad ligt, namelijk € 8.681 per vierkante meter. De WC van 4㎡ alleen al kost dus € 34.722. De gemiddelde Nederlander moet voor dit bedrag een jaar fulltime werken! Dan zou je toch verwachten dat er minstens een gouden bril mét diamanten op die wc-pot zit?!

Hoe weet je de vierkante meterprijs of woningwaarde?

Ben je lekker op huizenjacht? Dan is het altijd goed om van de woningen die jou aanspreken de vierkantemeterprijzen even op een rijtje te zetten. Deel voor een indicatie de vraagprijs door de oppervlakte van de woning. Deze informatie staat gewoon op websites met woningaanbod. Maar realistischer is het om de échte woningwaarde te achterhalen, en die te delen door het aantal échte aantal vierkante meters. Dat kan bijvoorbeeld door een gratis waardebepaling aan te vragen, waarbij de Kadastrale gegevens worden gebruikt. .

Rekenvoorbeeld:

Stel: je ziet een appartement in Bos en Lommer van 100㎡ waarvoor € 275.000 wordt gevraagd. Dan kun je uitgaan van een prijs van € 2.750 per vierkante meter (= 275.000 : 100).

In de Staatsliedenbuurt heb je ook een leuk appartement gezien. Dit is 90㎡ en hiervoor wordt € 460.000 gevraagd. Dan kom je op € 5.111 per vierkante meter (= 460.000 : 90). Veel duurder dus dan in Bos en Lommer, maar in het centrum van Amsterdam op dit moment wel “gangbaar”.

Wat vertelt deze vierkante meterprijs ons?

Maar wat hebben we nou eigenlijk aan deze informatie? Ten eerste zegt het natuurlijk iets over de populariteit van de buurt of wijk waar jij zoekt naar een koopwoning. Maar je kunt er ook op rekenen dat een benedenwoning met een tuin meer kost dan het appartement op de vierde etage in hetzelfde pand. De prijs per ㎡ zal dus beneden hoger zijn dan boven. Heb je een leuke woning op het oog? Check dan zeker even de prijs per vierkante meter van de andere woningen die te koop staan in die straat of buurt. Een lagere prijs kan ook duiden op achterstallig onderhoud of andere problemen in de woning

Ben jij op zoek naar je droomwoning? Wellicht is dat Penthouse in de Houthavens boven je budget, maar heb je wel een andere leuke woning op het oog. Bereken daarom eerst jouw maximale hypotheek. Daarna kan nu de leukste fase van jouw huizenjacht beginnen: het bezichtigen van woningen. Download onze gratis checklist 'Bezichtig jouw droomwoning' en je weet zeker dat je niets over het hoofd ziet! Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek