Taxatie: waarom kan de taxatiewaarde verschillen?

Als je geld wilt lenen voor een huis, dan vraagt de bank meestal om een taxatierapport. In dit rapport staat hoeveel het huis waard is. Wat weegt bij de taxatie mee in het bepalen van de taxatiewaarde? En waarom kan de taxatiewaarde per taxateur verschillen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als je geld wilt lenen voor een huis, dan vraagt de bank meestal om een taxatierapport. In dit rapport staat hoeveel het huis waard is. Wat weegt bij de taxatie mee in het bepalen van de taxatiewaarde? En waarom kan de taxatiewaarde per taxateur verschillen?

NHG-hypotheek-1

Taxatie: hoe wordt de taxatiewaarde bepaald?

De belangrijkste factor bij het vaststellen van de waarde van een huis is de plek. Als een huis in het centrum van Amsterdam staat is het duurder dan een vergelijkbaar huis in het centrum van Nijmegen of Enschede.

Om een huis te kunnen taxeren, moet je dus eerst weten in welke plaats het staat. Daarna kun je gaan kijken naar bouwjaar, grootte van huis en eventuele tuin, staat van onderhoud en extra's als een luxe keuken. Bij de waarde weegt verder bijvoorbeeld mee of je vrij uitzicht hebt en of je huis aan een drukke weg ligt.

Verschillen tussen taxateurs

Taxeren betekent inschatten van de waarde van een object, bijvoorbeeld een huis. Je kunt de waarde niet precies uitrekenen. Het is daarom niet gek als taxaties in waarde verschillen. Maar je mag verwachten dat het verschil tussen twee taxaties niet meer is dan tien procent.

Als een taxateur een waarde noemt van 195.000 euro en een ander zegt 210.000 euro, dan is dat een normaal verschil. Als de ene 180.000 euro zegt en de andere 230.000 euro, dan weet je dat er iets mis is.

Hoe vind je een goede taxateur?

Veel taxateurs rekenen een percentage van de geschatte waarde. Andere taxateurs rekenen een vast bedrag. Je kunt ervan uitgaan dat je al snel tussen 200 en 300 euro kwijt bent. Vergeleken met de waarde van een huis is dat een klein bedrag.

Toch is het zinvol weloverwogen een keuze te maken. Controleer eerst of een taxateur staat ingeschreven in een register voor makelaars en taxateurs: VastgoedCert of SCVM. Banken accepteren eigen alleen nog taxatierapporten van taxateurs die bij één van beide staan ingeschreven.

Bij Knab kun je nu ook je taxatie regelen. Via onze website kies je eenvoudig en snel voor één van de twee zorgvuldig door ons geselecteerde taxateurs. Zo weet je zeker dat je opdracht goed wordt uitgevoerd. 

Het taxatierapport goedkeuren

Heb je een taxatierapport nodig voor de bank? Vraag dan verder welke eisen de bank stelt. Zo heb je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) altijd een gevalideerd taxatierapport nodig. Dat betekent dat een taxateur moet laten controleren of het voldoet aan de normen. Anders kun je het niet gebruiken om een NHG-hypotheek te krijgen.

Het goedkeuren maakt een taxatierapport wel vijftig tot honderd euro duurder. Maar je weet dan wel dat een objectieve en onafhankelijke derde het rapport heeft beoordeeld. Voor het lenen van een grote som geld is zo'n extra oordeel zo gek nog niet.

Zo werkt het

Wil jij weten hoe dit alles precies in z'n werk gaat, wat je mag verwachten van een taxateur en hoeveel je dit eigenlijk gaat kosten? Je leest er alles over in het e-book Taxatie. Die download je helemaal gratis!


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:
Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek