Kun je je reis kosteloos annuleren bij een negatief reisadvies?

Nederland reist wat af. Heerlijk, zo'n vakantie, zeker als je weet dat je bestemming veilig is. Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft hiervoor een handig reisadvies uit. Maar wat als er na het boeken van je reis plotseling (grotere) veiligheidsrisico’s ontstaan? Bijvoorbeeld door een virus zoals COVID-19 of een natuurramp? Check hier wat een negatief reisadvies betekent en of je hierbij eventueel kosteloos je reis kunt annuleren.
Gepubliceerd
2 maart 2020
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 2 maart 2020
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Nederland reist wat af. Heerlijk, zo'n vakantie, zeker als je weet dat je bestemming veilig is. Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft hiervoor een handig reisadvies uit. Maar wat als er na het boeken van je reis plotseling (grotere) veiligheidsrisico’s ontstaan? Bijvoorbeeld door een virus zoals COVID-19 of een natuurramp? Check hier wat een negatief reisadvies betekent en of je hierbij eventueel kosteloos je reis kunt annuleren.

Deze vrouw moet last minute haar reis annuleren vanwege een negatief reisadvies

Het reisadvies van de overheid

Er zijn vier gradaties binnen het reisadvies. Hier zijn kleuren aan gekoppeld, om aan te geven hoe groot het veiligheidsrisico is. Dit is in het kort wat de kleuren betekenen:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
  • Geel: er zijn veiligheidsrisico’s.
  • Oranje: reis alleen als het noodzakelijk is.
  • Rood: zeg je reis af.

Wat is een negatief reisadvies?

De overheid kan het - bijvoorbeeld vanwege een oorlog, natuurramp of virusuitbraak - niet veilig vinden om naar een land te reizen. In zo’n geval geeft zij een advies af waarin Nederlanders wordt afgeraden om er naartoe te reizen.

Een negatief reisadvies is niet bindend. Je mag alsnog besluiten om naar een land met een negatief reisadvies af te reizen. Dat geldt ook voor reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen. De overheid geeft echter natuurlijk niet zomaar een negatief reisadvies.

De annuleringsverzekering voor onverwachte situaties

Met een annuleringsverzekering ben je verzekerd wanneer je onverwacht niet op vakantie kunt of eerder terug moet. Of dat nu om persoonlijke redenen is - zoals ziekte of overlijden - of door bijvoorbeeld een plotseling negatief reisadvies van de overheid. Maar dekt elke annuleringsverzekering dit? Wanneer wel en wanneer niet?

Dekking van je annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies

Het verschilt per verzekeraar of jouw annuleringsverzekering dekking biedt in het geval van een negatief reisadvies. Zo dekt een aantal verzekeraars wel de annulering van een reis naar een land waar - na het boeken van de reis - een oranje of rood reisadvies voor geldt. Andere verzekeraars dekken dit echter niet. Check hiervoor de voorwaarden!

Wat als je je zorgen maakt over de situatie in een land, maar er geen negatief reisadvies geldt? Dan kun je niet zomaar kosteloos je reis annuleren. Je moet namelijk altijd een reden opgeven die volgens de voorwaarden van je verzekering legitiem is.

De annuleringsdekking bij een virusuitbraak

Toen het coronavirus COVID-19 veel in het nieuws was, werd er veel gevraagd naar de dekking bij een virusuitbraak. Enkele aanbieders van de annuleringsverzekering dekken de kosten als je een reis annuleert door een negatief reisadvies vanwege een virusuitbraak. Veel annuleringsverzekeringen dekken dit echter niet. Epidemieën zijn namelijk vaak uitgesloten in de voorwaarden. Goed dus om de voorwaarden van jouw verzekering te checken.

Kosteloos annuleren zonder annuleringsverzekering

Heb je geen annuleringsverzekering afgesloten en wil je je reis annuleren vanwege calamiteiten zoals een natuurramp? Neem dan contact op met de organisatie waarbij je de reis hebt geboekt. Wellicht zijn er mogelijkheden.

Als je reisorganisatie is aangesloten bij brancheorganisatie ANVR, is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanaf drie dagen voor vertrek kosteloos te annuleren. Er moet dan op je bestemming wel sprake zijn van een ‘uitkeringsvatbare situatie’ van het Calamiteitenfonds.

Al op reis tijdens calamiteiten?

Ben je al op reis en gebeurt er onverhoopt iets in het land? Bijvoorbeeld een natuurramp of een aanslag? Dan kan het gebeuren dat je je reis moet wijzigen of afbreken. Je kunt in dit geval terecht bij het Calamiteitenfonds. Dit fonds betaalt de extra kosten die je hierdoor maakt.

Let op: het fonds keert niet uit bij ziektes. Je kunt dus geen claim indienen vanwege bijvoorbeeld het coronavirus.

Annulering door reisorganisatie

Besluit je reisorganisatie de reis te annuleren als gevolg van een negatief reisadvies? Dan kun je meestal in aanmerking komen voor een vergoeding. Het is wel goed om altijd bij het boeken van een reis de voorwaarden te controleren.

Omboeken in plaats van annuleren

In plaats van annuleren, biedt de reisorganisatie misschien aan om je reis om te boeken. Een prima alternatief, maar dat moet je wel maar net willen. Je bent niet verplicht hierop in te gaan. Je kunt de reis dan alsnog laten annuleren en een vergoeding krijgen.

Doorlopende reis- en annuleringsverzekering afsluiten?

Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering kan handig zijn als je regelmatig reist. Er is alleen ontzettend veel keuze in aanbieders. Controleer altijd de voorwaarden om te bekijken welke bij je past.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën