Notariskosten? Nieuwbouw kopers betalen ze ook

Yes! Het duurde even, maar eindelijk krijg je positief bericht van de aannemer. De bouw van jouw nieuwe paleisje gaat beginnen! Nu kun je ook het regelen van de hypotheek helemaal afronden. De laatste stap in dit proces vindt plaats bij de notaris. Hier zet je je krabbel onder de leveringsakte en de hypotheekakte. Wat staat je daar te wachten? En hoeveel geld moet je reserveren voor de notariskosten nieuwbouw? Je leest het hier.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Yes! Het duurde even, maar eindelijk krijg je positief bericht van de aannemer. De bouw van jouw nieuwe paleisje gaat beginnen! Nu kun je ook het regelen van de hypotheek helemaal afronden. De laatste stap in dit proces vindt plaats bij de notaris. Hier zet je je krabbel onder de leveringsakte en de hypotheekakte. Wat staat je daar te wachten? En hoeveel geld moet je reserveren voor de notariskosten nieuwbouw? Je leest het hier.

Notariskosten

Notariskosten nieuwbouw: waarvoor?

Bij veel nieuwbouwprojecten is er een vaste projectnotaris die de eigendomsoverdracht regelt. Deze kosten hoef jij als koper niet te betalen, want die zijn al verwerkt in de koopsom vrij op naam (v.o.n.). Sluit jij een hypotheek af? Dan ben je verplicht om door hetzelfde notariskantoor ook de hypotheekakte te laten opstellen. Alleen betaal jij deze kosten wel zelf. Reken op € 500 tot € 1.000 voor de hypotheekakte. Maar wat zijn die hypotheekakte en eigendomsakte eigenlijk? Daar gaan we hieronder verder op in.

Eigendomsakte

Het eerste document dat je tekent is de leveringsakte. Hiermee word jij officieel eigenaar van de grond en de nog (af) te bouwen woning. Hoera! Het bouwbedrijf is tot aan de oplevering nog wel verantwoordelijk voor de woning en de verzekeringen. Je opstalverzekering hoef je nu dus nog niet in orde te hebben, maar pas bij de oplevering.

De hypotheekakte

Het tekenen van de hypotheekakte is de volgende grote stap naar jouw droomwoning. Je hebt met je hypotheekadviseur al een lening uitgezocht, maar pas bij het passeren ga je de financiële verplichting echt aan. Met deze krabbel geef je namelijk jouw nieuwbouwhuis als onderpand aan de hypotheekverstrekker, in ruil voor de lening. Omdat het om een contract gaat tussen jou en de bank, moeten jullie deze allebei ondertekenen. Iemand van het notariskantoor vertegenwoordigt de hypotheekverstrekker. Vanaf deze datum moet ook je overlijdensrisicoverzekering ingaan, als die verplicht is voor je hypotheek.

Een kantoor kiezen

Zoals je net al las, is bij de meeste nieuwbouwprojecten een vaste projectnotaris aangetrokken. Jij bent in dat geval dus niet vrij in je keuze voor een kantoor. Als je geluk hebt, is dat bij jouw nieuwbouwproject niet het geval en kun je zelf kiezen. Vraag het altijd nog even goed na bij de projectontwikkelaar! Het is de moeite waard om er even voor te gaan zitten om de beste deal te vinden, bijvoorbeeld op degoedkoopstenotaris.nl of notaristarieven.nl. Wellicht moet je er een stukje voor omrijden, maar dan kun je zomaar honderd euro goedkoper uit zijn. 

Wil je nog iets anders officeel laten vastleggen, bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een update van je testament of jullie huwelijkse voorwaarden? Dat is jouw eigen keuze en kan dus ook bij een ander kantoor. Zorg alleen wel dat je dit voor het passeren geregeld hebt. 

Wat doet die notaris nou precies?

Je komt er waarschijnlijk snel achter dat de diensten van de notaris niet bepaald gratis zijn. Ahum... Maar waarom is die notariële nota zo hoog? Dit krijg je ervoor:

Voorbereiding 

  • Het opstellen van de hypotheekakte.
  • Controle of er beperkingen zijn waardoor jij geen hypotheek kunt afsluiten (onder curatele staan, dwangsommen op je naam staan).

Tijdens het tekenmoment 

  • Het voorlezen van de hypotheekakte en controle of alle partijen de inhoud van de akte kennen.
  • Het begeleiden van het proces van tekenen van de hypotheekakte.
  • Het optreden als vertegenwoordiger van de hypotheekverstrekker.

Na afloop

  • Het inschrijven van jouw hypotheek bij het Kadaster.

Bereken jouw hypotheek

Ziezo. Je weet nu precies hoeveel je aan notariskosten betaalt bij een nieuwbouwwoning. Heb jij nog geen hypotheek, maar wil je er wel een afsluiten? Met onze gratis tool bereken je snel en eenvoudig je maximale hypotheek. Zo weet je direct wat je maximaal kan lenen. 



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek