Wat betekent vrij op naam een huis kopen?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 24 mei 2019
  • 3 minuten

Als je op huizenjacht bent, ontdek je al snel dat vraagprijzen soms 'k.k.' zijn en soms 'v.o.n.' zijn. Deze afkortingen staan voor 'kosten koper' en 'vrij op naam'. Die laatste kom je minder vaak tegen bij bestaande woningen, maar juist wel weer bij nieuwbouwprojecten. Wat betekent vrij op naam kopen eigenlijk?

Vrij op naam een huis kopen

Wat betekent vrij op naam?

Als je een huis koopt, moet je altijd meer betalen dan alleen de koopsom zelf. De vraagprijs voor een woning kan zijn op basis van k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam). V.o.n. betekent dat de koper geen extra kosten voor het overdragen van de woning hoeft te betalen, bovenop de koopsom. De volgende bijkomende kosten betaal je in dat geval niet:

  1. Overdrachtsbelasting
  2. Notariskosten voor de leveringsakte
  3. Notariskosten voor jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster

Waarom hoef je deze kosten niet te betalen?

De reden waarom je de bovengenoemde kosten niet zelf moet betalen, heeft te maken met het verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande bouw.

Nieuwbouw v.o.n.
De meeste woningen die v.o.n. te koop worden aangeboden, zijn nieuwbouwwoningen. Omdat jij de eerste eigenaar bent, hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. In plaats daarvan moet over de koop van een nieuwbouwwoning wel 21% btw worden betaald. Dit bedrag is verrekend in de koopprijs, net als alle andere kosten die de projectontwikkelaar maakt. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten voor de eigendomsoverdracht en jouw inschrijving bij het kadaster, bouwkosten, kosten voor de aankoop van de grond en de aansluitkosten voor gas, water en licht.

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Vraag de aannemer dan een duidelijk overzicht van de kosten die wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen en onverwachte kosten te staan. Download ook deze handige checklist 'Nieuwbouw kopen' als je overweegt hiervoor te gaan.

Bestaande bouw v.o.n.
Bestaande woningen kunnen soms ook v.o.n. te koop gezet worden. In dat geval neemt de verkopende partij de kosten voor de overdracht én de overdrachtsbelasting voor zijn rekening, om zijn woning aantrekkelijker te maken voor verkoop. Nadeel is wel dat bij bestaande woningen die v.o.n. worden verkocht vaak minder ruimte is om te onderhandelen over de vraagprijs.

Welke bijkomende kosten betaal je wel?

Op bijkomende kosten voor overdrachtsbelasting en de notaris hoef je dus niet te rekenen als je vrij op naam koopt. Maar reken je niet rijk: als je een woning v.o.n. koopt, betekent dat niet dat jij helemaal geen bijkomende kosten meer voor jouw rekening krijgt. Houd rekening met 2 tot 3% aan bijkomende kosten bovenop de koopsom.

Koop jij deze woning met een hypotheek? Dan betaal je niet alleen de hypotheekadviseur om je hypotheek te regelen, maar ook de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte. Vergeet niet dat aan de diensten van een makelaar, taxateur en verhuisservice natuurlijk ook een prijskaartje hangt. Sluit jij je hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Hiervoor betaal je ook afsluitkosten.

Koop je een nieuwbouwwoning v.o.n.? Als je kiest om af te wijken van het standaard bouwplan, worden er kosten gerekend voor meerwerk en kun je ook nog te maken krijgen met bouwrente. Ook kun je nog normale verbouwingskosten verwachten, bijvoorbeeld voor schilder- of stucwerk.

Dit jaar kun je binnen je hypotheek nog 3% extra kosten meefinancieren. Vanaf 2018 kun je nog maar 100% extra lenen, dus wordt het steeds belangrijker dat je eigen geld kunt inbrengen als je een huis koopt. Koop je bestaande bouw v.o.n.? Dan wordt voor de berekening van je hypotheek 97% van de koopsom vrij op naam genomen. 

Benieuwd welke bijkomende kosten er nog meer komen kijken bij het kopen van een woning? Lees het in de gratis checklist 'Bijkomende kosten'.Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek