NHG hypotheek na 1 juli 2021? Dit zijn 4 belangrijke wijzigingen

Elk jaar voert Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijzigingen door om zo diensten en producten te verbeteren. Sinds 1 juli 2021 gelden er vier belangrijke tussentijdse wijzigingen in de Voorwaarden en Normen van een hypotheek met NHG. Welke wijzigingen dat zijn, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
3 september 2021
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 31 augustus 2021
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Elk jaar voert Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijzigingen door om zo diensten en producten te verbeteren. Sinds 1 juli 2021 gelden er vier belangrijke tussentijdse wijzigingen in de Voorwaarden en Normen van een hypotheek met NHG. Welke wijzigingen dat zijn, lees je in dit artikel.

Wat zijn de regels van een NHG hypotheek na juli 2021

1. Gebruik brondata toegestaan

Sinds 1 juli 2021 staat NHG het gebruik van brondata door geldverstrekkers en adviseurs toe. Onder brondata verstaan we alle klantgegevens die rechtstreeks worden opgehaald vanaf de plek waar de originele informatie is opgeslagen. Voorbeelden van bronnen zijn mijnoverheid.nl, mijnuwv.nl en mijnpensioenoverzicht.nl.

Jouw hypotheekadviseur kan de informatie die nodig is voor je hypotheekaanvraag gemakkelijk rechtstreeks bij de bron ophalen. Hiervoor moet je wel eerst toestemming geven. Jij merkt als klant waarschijnlijk weinig van deze wijziging, maar het proces van de hypotheekaanvraag kan hierdoor wel eenvoudiger en overzichtelijker verlopen.

2. Acceptatie van desktoptaxaties

Ook worden zogenoemde desktoptaxaties sinds 1 juli 2021 geaccepteerd door NHG als de hypotheek minder bedraagt dan 90% van de marktwaarde. Dit kan je in sommige gevallen heel wat geld besparen, want een desktoptaxatie is een stuk voordeliger dan een reguliere taxatie. Bij een desktoptaxatie stelt een taxateur de waarde van de woning vast in een taxatierapport zonder dat de taxateur de woning bezoekt.

Maar let op, want niet alle geldverstrekkers accepteren een desktoptaxatie. Geldverstrekkers die een dextoptaxatie wél accepteren zijn: ING Bank, Rabobank, ABN AMRO, Argenta a.s.r., Florius, Lloyds Bank, Lot Hypotheken, Moneyou en NIBC. Je kunt hier een dekstoptaxatie aanvragen.

3. Hypotheekrenteaftrek vervalt binnen 10 jaar

Als huizenbezitter heb je sinds 2001 nog maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2031 kunnen huizenbezitters dus te maken krijgen met het vervallen van hypotheekrenteaftrek.

De afschaffing van hypotheekrenteaftrek heeft al sinds 1 januari 2021 impact op een nieuwe hypotheekaanvraag. De betaalbaarheid van de hypotheeklasten - na het vervallen van de hypotheekrenteaftrek (als dit binnen 10 jaar gebeurt) - wordt bij een hypotheekaanvraag namelijk ook getoetst. Het doel hiervan is om de betaalbaarheid te waarborgen vanaf het moment dat de hypotheekrenteaftrek vervalt.

Kun je op een deel van je hypotheek geen rente meer aftrekken? Dan kan de hypotheek alsnog onder NHG worden voortgezet.

4. Beroep op hardheidsclausule

Sinds 1 juli 2021 kan alleen een adviseur of de geldverstrekker een beroep doen op de hardheidsclausule. In uitzonderlijke situaties kan een beroep op de hardheidsclausule nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld als de klant wordt geraakt door de Voorwaarden en Normen van NHG en het verkrijgen van NHG in het belang van de klant is.

De adviseur of geldverstrekker moet vanaf nu gebruikmaken van een vast format om het beroep aan te vragen. Dit heeft als doel om het proces sneller en efficiënter te laten verlopen.

 




Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek