Hypotheek met NHG in 2021: 7 wijzigingen op een rij

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voert elk jaar een aantal wijzigingen door om diensten en producten verder te optimaliseren. Wil je in 2021 een hypotheek afsluiten met NHG? Lees dan eerst de zeven belangrijkste wijzigingen die gelden voor 2021. Dit artikel gaat over de wijzigingen die in 2021 bekend zijn gemaakt over NHG. Wil je weten wat er in 2023 verandert? Check dan het artikel over de NHG-kostengrens in 2023.
Gepubliceerd
8 februari 2021
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 februari 2021
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voert elk jaar een aantal wijzigingen door om diensten en producten verder te optimaliseren. Wil je in 2021 een hypotheek afsluiten met NHG? Lees dan eerst de zeven belangrijkste wijzigingen die gelden voor 2021.

Dit artikel gaat over de wijzigingen die in 2021 bekend zijn gemaakt over NHG. Wil je weten wat er in 2023 verandert? Check dan het artikel over de NHG-kostengrens in 2023.

Open Huizen Dag 2019

1. Tijdelijk Tekort regeling senioren

Als je 57 jaar of ouder bent, kun je in 2021 mogelijk gebruikmaken van de Tijdelijke Tekort regeling. Deze regeling is door NHG in het leven geroepen om senioren met een tijdelijk financieringstekort te helpen. Een financieringstekort ontstaat onder andere als jij of je partner de AOW-leeftijd bereikt en de ander nog niet.

2. Financieringsdoelen combineren

Dit jaar (2021) kun je financieringsdoelen met elkaar combineren in één aanvraag, zodat een financieringsdoel in een aanvraag gerealiseerd kan worden. Zo kun je dit jaar bijvoorbeeld een verbouwing en het oversluiten van een Starterslening in één aanvraag financieren. We hebben de financieringsdoelen die gecombineerd kunnen worden op een rijtje gezet:
- Kwaliteitsverbetering 
- Echtscheiding
- Afkoop erfpacht
- SVn Starterslening

3. Oversluiten niet-NHG naar NHG hypotheek

Wil je dit jaar je niet-NHG hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek? Dan kan dit alleen als hiermee de mogelijkheid van woningbehoud wordt vergroot of wanneer de aflossingsvrije hypotheek deels wordt omgezet naar een hypotheek met aflosvorm. Daarnaast is het oversluiten van je niet-NHG hypotheek naar een NHG hypotheek mogelijk als het doel hiervan je woning verbeteren of verduurzamen is.

4. Oversluiten Nationale Hypotheek Garantie

Dit jaar zijn de mogelijkheden voor het oversluiten van je NHG hypotheek gelijk getrokken. Voorheen had je bij het oversluiten van je NHG hypotheek naar een andere geldverstrekker meer mogelijkheden dan bij het oversluiten van je NHG hypotheek bij dezelfde geldverstrekker.

5. Stijging NHG-grens 2021

Dit jaar kun je voor een woning met een aankoopprijs tot en met € 325.000 een hypotheek afsluiten met NHG. In 2020 lag deze kostengrens op € 310.000. Wil je je woning verduurzamen en de energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek? Dan ligt de kostengrens 6% hoger, namelijk op € 344.500. Dit was vorig jaar € 328.600.

6. Maximum hypothecaire inschrijvingen vervalt

Het maximum aantal hypothecaire inschrijving is dit jaar komen te vervallen. Je kunt dit jaar dus meer dan twee hypotheken met NHG inschrijven in het hypotheekregister.

7. Aanpassingen in de werkgeversverklaring

Voor je hypotheekaanvraag heb je een werkgeversverklaring nodig. Dit model is per 1 januari 2021 gewijzigd door NHG. Dankzij de wijzigingen hebben geldverstrekkers een beter beeld van jouw situatie.

 


Lees ook deze artikelenMaura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek