Je woning duurzaam maken. Hoe betaal je dat?

Het is een hot item: het verduurzamen van je woning. Waar je ook aan denkt, een warmtepomp, dak-, vloer- of spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen: het is een aardige investering. Hoe ga jij het betalen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Gepubliceerd
10 oktober 2019
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 7 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Het is een hot item: het verduurzamen van je woning. Waar je ook aan denkt, een warmtepomp, dak-, vloer- of spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen: het is een aardige investering. Hoe ga jij het betalen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Woning verduurzamen

Financieren via je hypotheek

Als je investeert in het verduurzamen van je woning kun je in principe tot maximaal 106% van de waarde van je woning lenen binnen je hypotheek. Het deel boven de 100% moet je besteden aan het verduurzamen van je huis.

Omdat je energierekening lager wordt kun je op basis van je inkomen overigens ook meer lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen (hiervoor moet je inkomen wel hoger zijn dan € 33.000).

Hoe je precies gaat verduurzamen kun je nog bepalen nadat je de hypotheek hebt afgesloten. Je krijgt het geld namelijk niet direct in handen, maar het komt op een bouwdepot te staan.

Dus ben je net bezig met het afsluiten of oversluiten van je hypotheek is dat een handig moment om te overwegen om de financiering van energiebesparende maatregelen mee te nemen in je hypotheek.

Betalen uit je spaargeld

Heb je het geld beschikbaar dan kan verduurzamen van je huis een goede investering zijn. Zeker nu de spaarrente historisch laag ligt. Er zijn energiebesparende maatregelen die de maandelijkse energiekosten flink omlaag kunnen brengen en daardoor aardig wat rendement opleveren.

Natuurlijk is het belangrijk dat je je spaargeld dan niet op korte termijn nodig hebt. En je wilt je investering er op wat langere termijn weer uithalen natuurlijk.

Een lening vanuit de gemeente of overheid

Heb jij geen mogelijkheid vanuit je hypotheek of spaargeld of zoek je een alternatief? Ook gemeenten dragen graag hun steentje bij aan het energiezuiniger maken van woningen. In veel gemeenten is het mogelijk om een duurzaamheidslening af te sluiten tegen hele gunstige voorwaarden. Wil je weten of jouw gemeente hieraan meedoet? Kijk dan op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Een andere mogelijkheid is een lening via het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is specifiek voor de verduurzaming van bestaande woningen, door bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Ook hierbij gelden voorwaarden.

Subsidie

In bepaalde situaties is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het verduurzamen van je woning. Zowel de rijksoverheid, provincie als gemeenten hebben subsidies. Zoals btw teruggave op zonnepanelen of subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Je kunt dan ongeveer 30 procent subsidie krijgen als je je huis isoleert, mits je minstens twee isolatiemaatregelen neemt. De subsidie kun je meerdere keren - voor verschillende maatregelen - aanvragen. 

Zie je door de bomen het bos niet of wil je meer weten? Kijk dan eens op de Energie Subsidiewijzer



Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek