Legitimatiebewijs aanleveren: de top 5 aandachtspunten

Je identiteitsbewijs hoef je niet alleen op het vliegveld of in de slijterij te laten zien. Ook tijdens je hypotheekaanvraag heb je hem nodig. En er zitten behoorlijk wat eisen aan de manier waarop je jouw legitimatiebewijs moet aanleveren. Daarom hebben wij de top 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je identiteitsbewijs hoef je niet alleen op het vliegveld of in de slijterij te laten zien. Ook tijdens je hypotheekaanvraag heb je hem nodig. En er zitten behoorlijk wat eisen aan de manier waarop je jouw legitimatiebewijs moet aanleveren. Daarom hebben wij de top 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1:12
 
0:34
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Legitimatiebewijs voor hypotheek

Een hypotheek is niet zomaar iets. Om die van jou te kunnen regelen, moet jouw hypotheekadviseur natuurlijk zeker weten dat jij echt bent wie je zegt dat je bent. En niet alleen je adviseur, ook de geldverstrekker wil die zekerheid. De verstrekker stelt daarom een hoop eisen aan de manier waarop het legitimatiebewijs aangeleverd moet worden. En dat gaat nogal eens mis. Stel jezelf daarom deze vragen voor je het bewijs aanlevert:

1. Is het legitimatiebewijs nog geldig?

Voordat jouw hypotheekaanvraag wordt behandeld, wil de geldverstrekker een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart ontvangen. Een rijbewijs of ander legitimatiebewijs is dus niet toegestaan.

2. Is alles zichtbaar?

Als je een scan of foto van je identiteitsbewijs maakt, zorg dan dat alle randen zichtbaar zijn en er geen vingers in beeld zijn. Er mag helemaal niks bedekt of weggestreept worden, dus let daar goed op.

3. Is het document in kleur?

De scan of foto van je legitimatiebewijs moet in kleur worden aangeleverd. Zwart-wit-documenten worden door de geldverstrekker niet goedgekeurd.

4. Is de achterkant nodig?

Bij zowel een paspoort als een id-kaart die na 2014 is uitgegeven, staat het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant. Dit is belangrijke informatie voor de geldverstrekker, dus zorg dat je zowel een scan of foto van de voor- als achterkant van je identiteitsbewijs maakt. Je vindt je BSN op de achterkant van de harde kaart in je paspoortboekje. Is jouw paspoort of id-kaart van voor 2014? Dan is alleen een scan of foto van de voorkant voldoende. Vanaf augustus 2021 wordt het BSN op de legitimatiebewijzen vervangen door een QR-code. 

5. Is alles leesbaar?

Alle tekst op je legitimatiebewijs moet goed leesbaar zijn. Maak dus een duidelijke scan of foto. Check, nadat je hem geüpload hebt, nog even of je alles goed kunt zien.

Werkgeversverklaring aanleveren

Hopelijk is het je nu duidelijk hoe jij jouw legitimatie dient aan te leveren. Dat helpt je met het sneller laten goedkeuren van je documenten. En daardoor is je hypotheek uiteindelijk ook sneller geregeld. Wist je trouwens dat er ook veel fouten gemaakt worden bij het inleveren van een werkgeversverklaring? Ook daar hebben we een handige video over gemaakt, die je kunt bekijken door op de afbeelding hieronder te klikken.

Liever direct aan de slag met de verklaring? Download dan de gratis Checklist Werkgeversverklaring, zodat je zeker weet dat je de juiste voor je hebt. 



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek