Je eerste huis kopen: wat zijn de nadelen ten opzichte van huren?

Als je koopt, bouw je vermogen op door het aflossen van je hypotheek. Dat doe je niet als je huurt. Maar is kopen dan echt altijd beter dan huren? Wij zetten de voor- en nadelen even voor je op een rij, zodat jij kunt beslissen wat het beste is in jouw situatie. Want je eerste huis kopen of huren: dat is een belangrijke keuze.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
5 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 5 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Als je koopt, bouw je vermogen op door het aflossen van je hypotheek. Dat doe je niet als je huurt. Maar is kopen dan echt altijd beter dan huren? Wij zetten de voor- en nadelen even voor je op een rij, zodat jij kunt beslissen wat het beste is in jouw situatie. Want je eerste huis kopen of huren: dat is een belangrijke keuze. 

Je eerste huis kopen

Verhuizen gaat minder makkelijk

Als jij een huis hebt gekocht, ben je huiseigenaar. Dan ben je minder flexibel dan een huurder. Je moet namelijk eerst je huis zien te verkopen. Een huurcontract daarentegen is vaak eenvoudig opgezegd, zodat je snel door kunt naar een nieuw huis. Als huurder ben je een stuk minder afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Maar, in de huidige ‘booming’ woningmarkt kom je vaak redelijk snel van je huis af. Dus hoewel er wel een stuk meer papierwerk bij komt kijken, zit je ook niet voor altijd vast aan je koophuis.

Je moet zelf je huis onderhouden

Er komt alleen maar koud water uit de douche. Hè, bah! Als huurder bel je dan je huisbaas of eigenaar van het pand. Hij of zij is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Als huiseigenaar moet je toch echt zelf een cv-ketel monteur bellen en de reparatie- en/of vervangingskosten betalen. Fijn, die huisbaas! Tenzij je graag dingen zou willen veranderen in je huis. Dit mag namelijk lang niet altijd. In een koophuis ben jij de baas.

De waarde van je huis kan dalen

Het kan zijn dat je huis door de jaren heen minder waard wordt en dat je met een schuld blijft zitten wanneer je de woning wilt verkopen. En dat is ontzettend vervelend. Gelukkig heerst er op de huidige huizenmarkt een goed klimaat voor huizenverkopers. De kans is dus niet erg groot dat jij met je huis blijft zitten. Het is je vast niet ontgaan, veel mensen willen graag een huis kopen.

Je hebt geen recht op huurvoordelen

Dankzij de wettelijke huurbescherming kan jouw huisbaas niet zomaar je huurcontract opzeggen en jou eruit zetten. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag én je betaalt sommige belastingen niet, zoals de opstalverzekering. Lekker hoor. Maar ja, al het geld dat je wél betaalt, ben je kwijt.

Je bent ineens een klap geld kwijt

Als je een huis koopt, heb je te maken met ontzettend veel kosten. Want je mag ook nog allerlei notariële kosten en kosten koper erbij rekenen. Dit loopt vaak op tot 6% van de koopsom. En dat is niet niks. Gelukkig mag je een deel van deze eenmalige kosten wel fiscaal aftrekken. Als huurder heb je hier geen last van, vooral niet als je je vrienden vraagt je te helpen met de verhuizing. Maar je betaalt wel vaak borg. En als huurder heb je ook te maken met wisselende tarieven door huurstijgingen, als koper weet je tijdens je rentevaste periode precies wat je kwijt bent. De maandelijkse hypotheeklasten komen bij een vergelijkbaar huis vaak niet boven een hoge huur uit.

Benieuwd naar de eenmalige kosten waar je als koper mee te maken krijgt? Bekijk dan onze gratis checklist ‘Bijkomende kosten’.

Kopen of huren: allebei een goed idee

Aan allebei de opties kleven zowel voor- als nadelen. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wat voor jou de beste optie is. Je kunt hier zelf al een begin in maken, door jezelf bijvoorbeeld een aantal vragen te stellen:

  • Ben ik van plan om langere tijd op dezelfde plek te wonen? 
  • Vind ik het belangrijk om flexibel te zijn en gauw een nieuw plekje te vinden?
  • Hoe groot is de kans dat mijn financiële plaatje verandert in de komende periode?
  • Heb ik recht op een sociale huurwoning?
  • Heb ik recht op huurtoeslag?

Deze vragen kunnen jou op weg helpen. Want als jij flexibiliteit prefereert boven stabiliteit, is huren bijvoorbeeld vaak een beter idee. Maar, in veel andere gevallen is het toch wijs om eens goed te onderzoeken of jij een huis kunt gaan kopen. Want hoewel je als huurder best kunt profiteren van een aantal maatregelen, blijft het een feit dat je je geld niet investeert als je je huur betaalt. Plus, met de huidige lage hypotheekrente ben je bij een vergelijkbare woning vaak goedkoper uit met maandelijkse hypotheeklasten dan met een hoge huur.

Huren of kopen: en jij?

Benieuwd wat voor jou een goede optie is? Download dan het gratis e-book "Eerste huis kopen" en lees alles over:

  • Hoe je jouw droomhuis vindt
  • Bieden & onderhandelen
  • Hoe je slim aan de slag gaat met de financiering


Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.



Deel via:
Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek