Overgangsrecht hypotheek: profiteren van hypotheekrenteaftrek

Jaren geleden heb je een hypotheek afgesloten. Zo, daar heb je een tijdje niet naar om hoeven kijken. Maar wat als je rentevaste periode bijna afloopt, of je gaat verhuizen? Hoe zit dat dan met de lening voor je woning? Als je je hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, krijg je te maken met de overgangsregeling. Wat houdt dit precies in? En aan welke voorwaarden moet je voldoen om hier je voordeel uit te halen? Je leest alles over het overgangsrecht hypotheek in dit blog. Overgangsrecht hypotheek: de nieuwe hypotheekregels Om het overgangsrecht goed uit te kunnen leggen, moeten we eerst de huidige wet- en regelgeving onder de loep nemen. Koop je je eerste woning? Dan heb je sinds 1 januari 2013 alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als je maandelijks aflost op je lening. Dit houdt in dat je tegenwoordig kunt kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
Laatst geüpdatet
4 oktober 2017
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
- Leestijd: 2 minuten

Jaren geleden heb je een hypotheek afgesloten. Zo, daar heb je een tijdje niet naar om hoeven kijken. Maar wat als je rentevaste periode bijna afloopt, of je gaat verhuizen? Hoe zit dat dan met de lening voor je woning? Als je je hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, krijg je te maken met de overgangsregeling. Wat houdt dit precies in? En aan welke voorwaarden moet je voldoen om hier je voordeel uit te halen? Je leest alles over het overgangsrecht hypotheek in dit blog.

Actief-of-passief-beleggen-172894-edited.jpg

Overgangsrecht hypotheek: de nieuwe hypotheekregels

Om het overgangsrecht goed uit te kunnen leggen, moeten we eerst de huidige wet- en regelgeving onder de loep nemen. Koop je je eerste woning? Dan heb je sinds 1 januari 2013 alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als je maandelijks aflost op je lening. Dit houdt in dat je tegenwoordig kunt kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Hoe zit dat met je lopende hypotheek?
Maar wat als je een andere hypotheekvorm hebt? Voor de aflossingsverplichting waren vormen als de aflossingsvrije hypotheek en de (bank)spaarhypotheek hartstikke populair. Grote kans dat jij zo’n hypotheekvorm hebt. Betekent dit dat je geen recht meer hebt op renteaftrek? Gelukkig niet! Hier komt het overgangsrecht namelijk om de hoek kijken.

Wat houdt het in?

In de juridische wereld is het overgangsrecht een regeling waarmee wordt bepaald wanneer een nieuwe wet moet worden toegepast, en wanneer de oude. Praten we over hypotheken, dan betekent het dat je niet altijd aan de aflossingsverplichting hoeft te voldoen. Want: liep jouw huidige hypotheek al op 1 januari 2013, en is de woning jouw hoofdverblijf? Dan kun je dankzij deze regeling ook nu nog met een gerust hart blijven profiteren van de renteaftrek. Zelfs al los je niet maandelijks af.

Hypotheek oversluiten
Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Je kunt je huidige hypotheek dan onder dezelfde voorwaarden - maar tegen een nieuwe hypotheekrente - door laten lopen. Daarnaast is het mogelijk om je hypotheekvorm (tussentijds) over te sluiten naar een andere verstrekker. Dankzij de overgangsregeling kun je gewoon blijven profiteren van de renteaftrek. Let wel op dat geldverstrekkers in dit geval hun eigen regels mogen hanteren. Zo kun je vaak maar een gedeelte van je hypotheek aflossingsvrij oversluiten.

Verhuisplannen?

Ga je verhuizen? Dan kun je van het overgangsrecht gebruik maken wanneer je hypotheekschuld nog loopt of pas in het vorige kalenderjaar is afgelost. Bijvoorbeeld: je hebt je spaarhypotheek afgelost op 1 april 2016, waarschijnlijk met de opbrengst van je vorige woning. Wil je opnieuw een spaarhypotheek afsluiten? Dan moet je dit voor 31 december 2017 doen om recht te houden op hypotheekrenteaftrek.

Overige verhuisregels
Heb je een hoger bedrag nodig dan je huidige hypotheek om je nieuwe woning te financieren? Dan zal je de verhoging moeten financieren met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bovendien krijg je bij een verhuizing te maken met de 50% regel. Dit houdt in dat je je nieuwe woning maximaal tot 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag financieren.

Overgangsrecht in de toekomst

Je kunt tot en met 2044 gebruik maken van de overgangsregeling. Opzich prima, want de meeste hypotheken hebben een looptijd van maximaal 30 jaar. Dit omdat er sinds 2001 een regel is ingevoerd die zegt dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar fiscaal mag worden afgetrokken.

Hoewel het overgangsrecht dus nog een tijdje doorloopt, bevinden we ons nu wel in een periode van historisch lage hypotheekrentes. Benieuwd of jij je maandlasten hiermee nog verder kunt verlagen? Doe dan eens onze gratis oversluitcheck en kom erachter wat jouw opties zijn.



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:
Kun jij geld besparen op je hypotheek?  Doe de oversluitcheck

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek