Hypotheek afsluiten met BKR-registratie, kan dat?

Een hypotheek afsluiten met BKR-registratie, kan dat wel? Daar kan vaker positief op geantwoord worden dan negatief. Er staan ruim 9 miljoen Nederlanders geregistreerd met één of meer leningen bij het Bureau Krediet Registrate. Een hypotheek afsluiten met een negatieve BKR-registratie kan echter wel lastig of zelfs onmogelijk zijn. Hoe zit dat precies?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Een hypotheek afsluiten met BKR-registratie, kan dat wel? Daar kan vaker positief op geantwoord worden dan negatief. Er staan ruim 9 miljoen Nederlanders geregistreerd met één of meer leningen bij het Bureau Krediet Registrate. Een hypotheek afsluiten met een negatieve BKR-registratie kan echter wel lastig of zelfs onmogelijk zijn. Hoe zit dat precies?

Hypotheek afsluiten met BKR-registratie

Kun je een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie? 

Je kunt een hypotheek afsluiten als je een BKR-registratie hebt. Uiteraard hangt het wel af van de situatie en je kunt mogelijk minder lenen door de hoogte van de geregistreerde leningen. Zorg daarnaast ook dat je altijd je leningen keurig op tijd afbetaalt. Achterstand op een kleine lening, kan grote gevolgen hebben als het op hypotheken aankomt. 

Wat doet het BKR?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel is de organisatie waar bijna alle leningen in Nederland worden geregistreerd. Je moet dan denken aan winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, etc. Leningen die niet geregistreerd worden bij het BKR zijn bijvoorbeeld studieleningen of onderhandse leningen. Een voorbeeld van een onderhandse lening, is een lening die een familielid aan je verstrekt.

Het BKR registreert het aantal leningen dat je hebt, maar ook de aflossingen. Als je te laat op je lening aflost, dan loop je kans dat je een achterstandscodering krijgt. Dit heet ook wel een A-codering. De hoogte van het totale leenbedrag is van invloed op wat je mag lenen voor de hypotheek.

Jouw BKR-status wordt gecheckt

Banken en andere hypotheekverstrekkers zijn aangesloten bij het BKR. Zij checken jouw BKR-status op het moment dat je een hypotheek wilt afsluiten. Als je de aflossing op jouw leningen altijd netjes op tijd hebt betaald, kijkt de bank naar je inkomen en de hoogte van jouw totale leenbedrag. Beide factoren zijn van invloed op het maximale hypotheekbedrag.

Bedenk tijdens het hypotheekadviesgesprek dus goed of je een lening hebt. Dit om teleurstellingen over de hoogte van het maximale hypotheekbedrag te voorkomen. Wanneer dit bedrag niet hoog genoeg is om jouw droomwoning te kunnen betalen, kun je wellicht spaargeld gebruiken om een lening af te lossen, als je dat hebt tenminste. Door de lening af te lossen verhoog je jouw maximale hypotheekbedrag.

Vergeten die ene rekening te betalen

Het wordt lastig - en soms onmogelijk - om een hypotheek af te sluiten als er een achterstandscodering op een lening zit. Het gebeurt vaker dan je denkt dat iemand bij een postorderbedrijf voor een klein bedrag iets heeft gekocht en vergeet de rekening te betalen. Verhuis je vervolgens en vergeet je de adreswijziging door te geven aan het postorderbedrijf, dan heb je de poppen aan het dansen.

De betalingsherinneringen bereiken je niet en zonder dat je het weet, zorgt die vergeten rekening voor een achterstandscodering bij BKR. Zo’n achterstandscodering blijft nog 5 jaar na het aflossen van de lening staan. Je kunt bij de meeste hypotheekverstrekkers in die periode dan geen hypotheek afsluiten.

Verklaring van je codering

Soms heb je een goede verklaring hoe de achterstandscodering is ontstaan en kan je aantonen dat de kans op herhaling gering is. In een enkel geval willen sommige hypotheekverstrekkers dan wel een lening verstrekken, maar die kans is klein.

Stappenplan hypotheek afsluiten

Sta op het punt je hypotheek af te sluiten? Lees je alvast goed in zodat je weet waar je mee te maken krijgt. In dit gratis e-book 'Hypotheek afsluiten' lees je welke stappen je moet doorlopen én welke documenten je aan moet leveren. Handig!Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek