Huis kopen? Tilburg is een goede keuze!

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Denk je aan Tilburg, dan denk je aan Willem II, Roze Maandag en de Tilburgse Kermis. Maar wist je dat je er ook heel prettig kunt wonen? De stad biedt voor elk wat wils: of je nu van kunst en cultuur houdt, graag shopt of een echte natuurliefhebber bent. Wil jij in de ‘gezelligste’ stad van het zuiden een huis kopen? Tilburg kent een aantal bijzonderheden waarvan je vast en zeker op de hoogte wilt zijn als je op huizenjacht gaat.

Tilburg

Huis kopen: Tilburg in cijfers

Als we de cijfers induiken, zien we dat Tilburg qua inwonersaantal de zesde stad van Nederland is. De 212.929 inwoners wonen verspreid over de 9 stadsdelen. Het is niet zo vreemd dat Tilburg zo’n populaire woonplaats is. De Brabantse stad kent levendigheid en vermaak, maar ook mooie natuurgebieden. Daarnaast is wonen in Tilburg niet zo gek duur. Sterker nog, de inwoners hebben met gemiddeld € 555 per jaar de laagste woonlasten van de provincie Noord-Brabant. Toch goed om te weten!

Stijgende vraagprijzen

De woonlasten zijn dus niet zo hoog, maar geldt dat ook voor de woningprijzen? Nou en of. De gemiddelde vraagprijs van een woning in Tilburg is € 290.244. Dat ligt flink onder het Brabantse gemiddelde van € 370.577. Net zoals bij veel andere steden in Nederland, is er wel een stijgende trend te zien. De huizenprijzen in Tilburg zijn in het vierde kwartaal van 2016 met 3,2% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 2016.

Hoeveel huis krijg je voor je geld?

Naast de vraagprijs is het ook handig om de vierkante meterprijs van een woning te achterhalen. Zo krijg je een duidelijk beeld of de vraagprijs van een woning realistisch is. In Tilburg betaal je gemiddeld € 2.141 per vierkante meter. Dat ligt €218 onder het gemiddelde van de provincie Noord-Brabant en €132 onder het gemiddelde van heel Nederland.

Constant in aanbouw

In 2016 telde de Tilburg 95.779 huur- en koopwoningen. Dat aantal groeit snel, er wordt namelijk constant gebouwd in de stad. Momenteel zijn er 615 woningen in 6 projecten in aanbouw. Heb jij je zinnen gezet op een mooie nieuwbouwwoning? Bereken dan vast je maximale hypotheek, zodat je weet wat je aan zo'n woning kunt uitgeven.

Duurzame stad

Als je het belangrijk vindt om in een duurzame stad te wonen, zit je in Tilburg goed. De stad heeft namelijk het doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Om dit te behalen, zetten ze nu al grote stappen door woningen goed te isoleren en zoveel mogelijk zelf energie op te laten wekken. De gemeente Tilburg en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) bieden allerlei subsidies en leningen aan, zodat jij als (toekomstige) Tilburger een bijdragen kunt leveren aan deze duurzame doelstelling.

Subsidies, regelingen en leningen

Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, de Investeringssubsidie Duurzame Energie, de Subsidie Nul-op-de-Meter koopwoningen en de Subsidie Isolatie Koopwoningen. Kom je niet in aanmerking voor zo’n subsidie? Dan kun je gebruikmaken van aanvullende leningen, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening.

Meer lenen met energiebesparende maatregelen

Ook goed om te weten: als je kunt aantonen dat je je nieuwe woning energiezuiniger wilt maken, mag de geldverstrekker jou hiervoor sowieso meer geld uitlenen. Je hypotheek mag dan 106% van de woningwaarde bedragen. In dit artikel lees je meer over de financiering van energiezuinige maatregelen.

Monument kopen

Erfgoed en monumenten dragen bij aan de identiteit en leefbaarheid van de stad, vindt de gemeente Tilburg. Het is daarom heel belangrijk dat deze historische panden in stand gehouden worden. Droom jij ervan om een monumentaal pand te kopen? Dan is het fijn om te weten dat je in veel gevallen ook hiervoor een subsidie aan kan vragen, waarmee je het pand kunt renoveren.

Geen starterslening in Tilburg

Als je je eerste woning gaat kopen, hoop je misschien op een starterslening. Helemaal als je maximale hypotheek net niet hoog genoeg is om jouw droomwoning te betalen. In Tilburg is het niet (meer) mogelijk om je een Starterslening aan te vragen. Het fonds waaruit dit wordt gefinancierd is namelijk leeg en wordt ook niet meer bijgevuld. Helaas!

Tilburgse woning gespot?

Heb jij je Tilburgse droomwoning gespot? Dan kun je gaan bezichtigen. Erg spannend, maar geen nood: met ons e-book Bezichtigen ben je overal op voorbereid en ga je zorgvuldig te werk. Je leest namelijk:

  • Waar je allemaal op moet letten tijdens je ronde door het huis;
  • Do’s en don’ts tijdens een bezichtiging;
  • Hoe je na de bezichtiging te werk kunt gaan.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Lees alle tips & tricks over de bezichtiging  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek