Zorg dat je deze 7 dingen geregeld hebt als je een huis gaat kopen

Een huis kopen is een groot moment in je leven. Maar als je jezelf niet goed voorbereidt en de verkeerde keuzes maakt, kan het hebben van een hypotheek ook tot grote problemen leiden. Zorg daarom dat je je zaakjes op orde hebt en verdiep je in de gevolgen van het kopen van een huis. Want wat moet je precies geregeld hebben als je een huis wilt kopen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
8 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 8 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Een huis kopen is een groot moment in je leven. Maar als je jezelf niet goed voorbereidt en de verkeerde keuzes maakt, kan het hebben van een hypotheek ook tot grote problemen leiden. Zorg daarom dat je je zaakjes op orde hebt en verdiep je in de gevolgen van het kopen van een huis. Want wat moet je precies geregeld hebben als je een huis wilt kopen?  

Huis kopen

1. Geen huis kopen met je maximale hypotheek

Je wilt natuurlijk een huis dat groot genoeg is, het liefst een beetje ‘op de groei’. Het is dan misschien verleidelijk om meteen te kijken naar wat jij maximaal kunt lenen. Reken jezelf echter niet rijk: de hypotheeklasten zijn niet de enige lasten die je voor een eigen huis moet betalen. En je wilt toch ook nog een beetje een leven kunnen leiden? Een maximale hypotheek nemen is daarom niet altijd verstandig. 

2. Zorg voor een (vast) inkomen

Eigenlijk is het heel simpel: zonder inkomen, geen hypotheek. Een inkomen is noodzakelijk om een hypotheek te kunnen krijgen, omdat de geldverstrekker daarmee de zekerheid heeft dat je de lening kunt terugbetalen. Met een vast contract heb je de meeste kans, met een tijdelijk contract is het moeilijker.

Je moet dan bijvoorbeeld in ieder geval een intentieverklaring via je werkgever regelen. Voor freelancers en zzp’ers ligt het nog iets ingewikkelder. Maar ook dan is het niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

3. Los je leningen af

Als je nog schulden hebt, is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Niet alleen een ‘officiële’ lening of studieschuld werkt in je nadeel. Ook het hebben van een creditcard en zelfs rood kunnen staan op je betaalrekening kunnen een obstakel vormen voor het krijgen van een hypotheek en de hoogte daarvan. Zorg dus dat je je leningen hebt afgelost en rood staan op je betaalrekening stop zet.

4. Zorg voor een stevige buffer

Met een eigen huis krijg je niet alleen te maken met de rente en aflossing van je hypotheek, er komen meer kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van gas, water en elektriciteit. Om over alle gemeentelijke heffingen en belastingen nog maar niet te spreken. Houd dus wat spaargeld apart om deze rekeningen te kunnen betalen. Zo komen die niet jaarlijks als verrassing.

5. Regel de juiste verzekeringen

Het houdt niet op bij het regelen van de hypotheek. Denk ook na over wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt, werkloos raakt of komt te overlijden. Je kunt je hiervoor goed verzekeren. Overleg met je hypotheekadviseur welke verzekeringen jij nodig hebt. Verzeker ook je inboedel en opstal goed.

6. Huis kopen? Wees zeker van de plek

Besef wel dat een koophuis ook betekent dat je niet zomaar even kunt verhuizen. Je zit er wel een tijdje aan vast. Verdiep je eerst goed in je huidige wensen en jouw toekomstbeeld. En dan gaat het er niet alleen om of het huis voldoende kamers en een mooi zonnig balkon heeft, je moet ook weten of er plannen zijn om de omgeving te veranderen. Met de aanleg van een snelweg of een hogesnelheidslijn bijvoorbeeld. 

7. Wees op de hoogte van de juiste prijzen

Heb je een leuke wijk of specifiek woningtype op het oog? Bekijk dan eerst de prijzen van woningen in een gelijksoortige buurt en/of vergelijkbare huizen. Het gaat erom dat je weet welke prijs realistisch is voor je woning. Je kunt de waardes van omliggende huizen opvragen bij het kadaster. Zo heb je ook meteen een sterkere onderhandelpositie. 

Nu je goed op de hoogte bent van de gevolgen, kun je bepalen of je een huis wilt kopen. In ons gratis e-book 'eerste huis kopen' loodsen we je in vijf hoofdstukken door de stappen voor het vinden van jouw droomwoning. Je leest onder andere over:

  • hoe je een woning vindt;
  • hoe het bieden & onderhandelen in z'n werk gaat;
  • hoe je slim aan de slag gaat met je hypotheek.



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:
Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek