Huis bezichtigen: 4 tips van de makelaar

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Zorg dan dat je een goede indruk krijgt van het huis. Want wie weet, misschien wordt dat wel jouw nieuwe stulpje. Belangrijk dus dat jij na de bezichtiging een concrete mening over het huis kan vormen. Om ervoor te zorgen dat je alles goed in je opneemt, geeft Mohamed van MOIB makelaars & taxateurs je 4 tips.
Gepubliceerd
22 juni 2020
Laatst geüpdatet
22 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 juni 2020
- Laatst geüpdate: 22 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Zorg dan dat je een goede indruk krijgt van het huis. Want wie weet, misschien wordt dat wel jouw nieuwe stulpje. Belangrijk dus dat jij na de bezichtiging een concrete mening over het huis kan vormen. Om ervoor te zorgen dat je alles goed in je opneemt, geeft Mohamed van MOIB makelaars & taxateurs je 4 tips. 

Tips van makelaar Mohamed voor huis bezichtigen

Tip 1. Huis bezichtigen? Neem de vragenlijst door

Schakel je geen makelaar in? Of wil je zelf de controle houden en niet het hele traject aan de makelaar overdragen? In dat geval raadt Mohamed aan om een vragenlijst door te nemen die je gratis(?) voor elk huis op kan vragen.”

“Vaak zit er een vragenlijst in de brochure van de verkopend makelaar of kun je een vragenlijst downloaden op de website van jouw makelaar” zegt hij. “En anders kun je hem altijd opvragen bij de verkopende makelaar.”

“De vragenlijst wordt ingevuld door de verkoper in het kader van zijn mededelingsplicht. Het bevat dus veel belangrijke informatie over de woning. Met deze lijst krijg je direct een eerste indruk van het huis en kun je voor jezelf vaststellen waar je extra informatie over wilt tijdens de bezichtiging.”

Tip 2. Probeer het huis ‘te voelen’

“Het klinkt misschien wat zweverig”, zegt Mohamed. “Maar het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij een huis. Ik zie vaak mensen een huis bezichtigen met een ‘notitieblok’. Vervolgens zijn ze zo druk bezig met voornamelijk technische vragen stellen dat ze niet de tijd nemen om in een kamer te gaan staan en zich voor te stellen hoe het is om er te wonen.”

“Natuurlijk, om een huis te leren kennen, stel je vragen. Je ‘gut feeling’ is echter net zo belangrijk. Leg je notitieblok daarom weg, ga in de woonkamer staan en stel je voor hoe je je bank en de televisie neer zou zetten. Dit helpt je om te bepalen of jij er inderdaad fijn kan wonen.”

Vragen stellen is niet verboden

“Natuurlijk is het niet verboden om vragen te stellen,” benadrukt Mohamed. “Maar stel dan vragen die voor jou echt nuttig zijn. Wanneer de verkoper ongeveer het huis wil kunnen opleveren bijvoorbeeld, en of er een inschrijving wordt georganiseerd of niet.”

“Als je weet dat er een inschrijving is - of juist geen inschrijving -, weet je ook dat je een deadline hebt voor het indienen van het bod. Anders moet je zelf bepalen wanneer je biedt op het huis, mocht je dat willen. En als je weet wanneer de verkoper het huis wil opleveren, kun je voor jezelf nagaan hoeveel tijd je hebt om je eigen huis te verkopen.”

Overdracht als je huurt

Een ‘waarschuwing’ voor kopers die huren: “Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je niet zo flexibel bent als je denkt. Ja, je hebt misschien een maand opzegtermijn, dus je kan wel even wachten. Maar om de koop rond te krijgen, moet je een hypotheek aanvragen. En de hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur.”

“De bedoeling is dat jij de hypotheekakte tekent vóór het aflopen van deze termijn. Als je de offerte wilt verlengen, moet je in veel gevallen de geldverstrekker bereidstellingsprovisie betalen. Ga er dus niet vanuit dat je nog wel een jaar kan wachten met de sleuteloverdracht.”

Tip 3. Huur een professional in

“Natuurlijk”, geeft Mohamed aan, “makkelijk praten als makelaar. Maar zeker in de grote steden en de omliggende gebieden kom je er amper tussen zonder aankoopmakelaar. Makelaars zijn eerder op de hoogte van huizen die binnenkort in de verkoop gaan, waardoor je al een voet tussen de deur hebt.”

“Daarnaast gaat het kopen van een huis natuurlijk om heel veel geld, dus bespaar niet op expertise. Jij kan tijdens het bezichtigen allemaal vragen stellen over de bouwkundige staat van het huis, maar begrijp je echt wat je vraagt? En wat doe je er verder mee? Als je met een aankoopmakelaar bezichtigt, kan die alle ingewikkelde zaken overnemen, terwijl jij rustig rondkijkt.”

Tip 4. Ga een tweede keer kijken als het kan

Als je er de kans voor hebt, raadt Mohamed aan om zeker een tweede keer te gaan kijken in een huis. “Soms is het mogelijk om een tweede keer te bezichtigen. De eerste keer is het misschien toch wat overweldigend. Of bedenk je je dat bepaalde vragen voor jou nog onbeantwoord zijn.”

“Daarnaast keek je de eerste keer nog iets te veel met een roze bril en kun je de tweede keer een stuk nuchterder rondlopen. Zo voorkom je dat je overhaast een huis koopt waar je achteraf toch een minder goed gevoel bij hebt dan gedacht.” 

Neem de Knab checklist mee

Natuurlijk wil je tijdens de bezichtiging niets over het hoofd zien. Download daarom de gratis Knab checklist Huis bezichtigen’. Met deze lijst bij de hand, loop je veel doelgerichter door het huis. Heb je een makelaar ingehuurd? Geef daar dan desnoods je lijst aan af. Kun jij ondertussen bepalen of je de keuken mooi vindt of niet. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek