Bieden op een huis: makelaar Mohamed helpt je op weg

Bieden op een huis is even iets anders dan bieden op een kast via Marktplaats. Het gaat om honderdduizenden euro’s, dus je wilt er zeker van zijn dat je een goed bod uitbrengt. Je kunt het daarom zelf doen of de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Wat de juiste aanpak is? Makelaar Mohamed van MOIB makelaars & taxateurs helpt je op weg.
Gepubliceerd
10 juni 2020
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 10 juni 2020
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten

Bieden op een huis is even iets anders dan bieden op een kast via Marktplaats. Het gaat om honderdduizenden euro’s, dus je wilt er zeker van zijn dat je een goed bod uitbrengt. Je kunt het daarom zelf doen of de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Wat de juiste aanpak is? Makelaar Mohamed van MOIB makelaars & taxateurs helpt je op weg.  

Bieden op een huis met hulp van makelaar Mohamed

Zelf bieden op een huis of niet?

Als je een huis gaat kopen, beslis je zelf of je de hulp van een aankoopmakelaar wilt of niet. Het inhuren van een aankoopmakelaar brengt kosten met zich mee, maar heeft volgens Mohamed beslist z’n voordelen. 

“Ik wil niet preken voor eigen parochie. Maar zeker in de grote steden is een aankoopmakelaar bijna niet meer weg te denken. Een makelaar is onder andere beter op de hoogte van het aanbod en kan je met al zijn of haar opgedane ervaring helpen met het bepalen van het juiste bod.” 

“Uiteraard kun je er ook voor kiezen om geen aankoopmakelaar in te schakelen. Bijvoorbeeld omdat je op de kosten wilt besparen - een huis kopen is al duur zat -, omdat je een huis zoekt in een minder populair gebied of omdat je genoeg vertrouwen hebt in je eigen skills. Daarin ben je natuurlijk helemaal vrij.”

Met of zonder inschrijving?

Bij het bieden op een huis zijn er vaak twee mogelijkheden: bieden met of zonder inschrijving. Als er veel geïnteresseerden zijn, kiest een verkoper vaak voor bieden met inschrijving. Er wordt dan aan alle kijkers gevraagd om een laatste bod uit te brengen voor een bepaalde datum en tijdstip.

Wil je zelf bieden op een huis? Dan is timing volgens Mohamed erg belangrijk. 

“Is er geen inschrijving? Wacht dan met bieden tot het moment dat er geboden dient te worden. Maak uiteraard je interesse kenbaar en houd de vinger goed aan de pols. Als je de juiste vragen stelt, dan zul je een inschatting kunnen maken van de concurrentie en heb jij direct een beter idee van de situatie. Of het bijvoorbeeld storm liep of dat er juist weinig animo was.”

De WOZ-waarde alleen is niet voldoende

Ga je zelf bieden op een huis? Dan zul je ook zelf het bod moeten bepalen. Mohamed raadt in dat geval aan dat je genoeg informatie inwint om de waarde te achterhalen. 

“Ga niet klakkeloos uit van bijvoorbeeld de WOZ-waarde. Deze loopt een jaar achter en kent waarderingsvoorschriften vanuit de wet (overdrachtsfictie en verkrijgingsfictie). Hierbij wordt niet gekeken naar het onderhoud van de woning en of een woning verhuurd is.”

Vergelijkbare woningen opzoeken

“Om een marktconform bod te kunnen doen, is het slim om in het kadaster woningen op te zoeken die vergelijkbaar zijn met het huis dat jij op het oog hebt. Kijk hierbij ook naar het oppervlak van de woning en hoe het onderhouden is, en check vervolgens voor hoeveel dit vergelijkbare huis is verkocht. Dan heb je een idee van de waarde.”

“Neem bij het bepalen van het bod ook mee wat er misschien nog moet gebeuren aan het huis. En wat is de ligging? Een vergelijkbaar huis in een hippe buurt wordt misschien voor een hoger bedrag verkocht dan een huis in een buitenwijk.”

Taxatie laten uitvoeren

Wanneer je  100% zeker wilt zijn van de waarde van de woning en je wil deze aankopen zonder makelaar, dan kun je een taxatie laten uitvoeren. Uiteraard kost dit geld, terwijl een aankoopmakelaar je direct kan aangeven hoeveel de woning waard is.  

“Veel aankopend makelaars zijn ook taxateur, dat ben ik ook. Op die manier ben je als makelaar goed in staat om de waarde van een huis in te schatten. Een aankoopmakelaar informeert je dus ook over de waarde van een woning.”

Bod uitbrengen? Zo pak je het aan 

Je hebt een goed beeld van de waarde en bent klaar om een bod uit te brengen. Zorg ervoor dat dit bod zo volledig mogelijk is. Mohamed heeft daarvoor drie handige tips. 

Tip 1. Wees duidelijk over je bod
“Maak duidelijk wat voor bod jij doet. Is het een openingsbod of direct een eindvoorstel? Dan weet de verkoper of er ruimte is om te reageren of dat er direct besloten moet worden.”

Tip 2. Bepaal je laatste bod en eventuele tussenbiedingen
“Mocht er ruimte zijn om te onderhandelen, bepaal dan voor jezelf op welk bedrag je maximaal wilt eindigen en wat eventueel jouw tussenbiedingen zijn. Uiteraard is dit hypothetisch, maar dan heb je voor jezelf wel alvast duidelijk hoe je reageert als je de verkoper met een tegenbod komt.”

Tip 3. Denk na over de voorwaarden
“Wees heel duidelijk in je voorwaarden. Voorwaarden die je niet noemt, kun je niet zomaar op een later moment alsnog eisen. Je hoeft voor je voorwaarden geen ingewikkelde, juridische taal te gebruiken. Wees gewoon duidelijk.”

Aankoopmakelaar inschakelen

Vind je dat het bieden op een huis iets te ingewikkeld is om zelf mee aan de gang te gaan? Dan kun je natuurlijk altijd een aankoopmakelaar inhuren.

“Als aankoopmakelaar help je niet alleen met het kopen van een huis”, legt Mohamed uit. “Ik ben er ook om mijn cliënten te ontzorgen, hen tegen zichzelf te beschermen en hen te behoeden voor onnodig, hoge biedingen.

“Als makelaar heb je inzicht in allerlei data. Deze data nemen we mee in het waardeoordeel van een woning. Daarnaast onderhandel en bied ik dagelijks, want het is tenslotte mijn werk. Ook mooi meegenomen: een aankoopmakelaar weet soms dat een huis in de verkoop gaat, voordat het überhaupt online komt. Daar kun je als klant mooi van profiteren.”

Zelf het openingsbod bepalen

Wil je weten hoe je zelf het openingsbod kan bepalen als je een huis wilt kopen? Download dan onze gratis checklist 'Openingsbod bepalen'. Hierin lees je:

  • hoe je de juiste koopsom bepaalt;
  • welke ontbindende voorwaarden je kunt opnemen;
  • hoe je de deadline van je bod bepaalt.


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek