Verkoop bij inschrijving: hoe werkt dat?

Je hebt je zinnen gezet op een mooie woning en je kan niet wachten om je nieuwe huissleutel als een Oscar in ontvangst te nemen. Maar helaas: je bent niet de enige met een droom. In de huidige huizenmarkt is een grote belangstelling eerder regel dan uitzondering. Verkopers kunnen dan besluiten om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Maar hoe werkt dit precies en hoe zorg je dat je niet te laag en niet te hoog biedt?
Gepubliceerd
27 april 2018
Laatst geüpdatet
31 januari 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 25 april 2018
- Laatst geüpdate: 31 januari 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt je zinnen gezet op een mooie woning en je kan niet wachten om je nieuwe huissleutel als een Oscar in ontvangst te nemen. Maar helaas: je bent niet de enige met een droom. In de huidige huizenmarkt is een grote belangstelling eerder regel dan uitzondering. Verkopers kunnen dan besluiten om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Maar hoe werkt dit precies en hoe zorg je dat je niet te laag en niet te hoog biedt?

Succesvolle verkoop bij inschrijving

Verkoop bij inschrijving: wat is het eigenlijk?

Wanneer er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in één woning, kan de eigenaar besluiten om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Hierbij worden lopende onderhandelingen stopgezet en kunnen alle kandidaten via een inschrijving hun beste bod uitbrengen. Vaak mogen de geïnteresseerden het huis daarvoor nog een laatste keer bezichtigen tijdens een Open Dag.

24 uur na het sluiten van de inschrijving wordt tijdens een (openbare) bijeenkomst door een notaris of een makelaar bekend gemaakt welk bod het hoogste was. De verkoper heeft vervolgens nog één werkdag de tijd om te beslissen of hij of zij het huis aan de hoogste bieder gunt. Heb jij alle anderen buiten spel gezet? Dan teken je de koopovereenkomst. Er komen verder geen onderhandelingen meer aan te pas.

Een truc om jou meer te laten betalen?

Omdat je bij een inschrijving niet weet wat anderen gaan bieden, breng je misschien eerder een hoger bod uit om meer kans te maken op de woning. Veel mensen denken daarom dat het een goedkope verkooptruc is om de prijs op te drijven, maar dit is niet waar. Een verkoop bij inschrijving schrikt namelijk af. De verkoper zou dit niet doen als er niet echt meerdere mensen geïnteresseerd waren.

Tegen elkaar op bieden

Een verkoper mag geïnteresseerden niet tegen elkaar op laten bieden. De hoogte van de biedingen wordt dus nooit gecommuniceerd. Dat is enerzijds fijn: je weet zeker dat het proces eerlijk verloopt. Maar anderzijds loop je het risico dat je met je bod ver onder of misschien wel honderden euro’s boven het bod van de andere gegadigden zit.

Het juiste bod

Breng je een bod uit op een huis dat wordt verkocht bij inschrijving, dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk is het belangrijk dat je met een goed bod op de proppen komt. Je hebt immers geen kans meer om te onderhandelen. In onze gratis checklist ‘Zo bepaal je een openingsbod’ lees je hoe je dit bepaalt.

Denk ook aan de ontbindende voorwaarden

Een goed bod bevat echter meer dan alleen een prijs; ontbindende voorwaarden mogen ook niet ontbreken. Een bekende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Hiermee kun je nog onder de koop uit als het niet lukt om jouw hypotheek binnen een vastgesteld termijn rond te krijgen. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld voorbehoud van een bouwtechnische keuring en voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De ontbindende voorwaarden die je in je bod meeneemt zorgen ervoor dat jij minder risico loopt bij de aankoop van de woning. Maar let op dat ze ook gunstig zijn voor de verkoper. Als jij gunstige voorwaarden biedt, kan het namelijk zijn dat hij of zij liever met jou de deal sluit dan met iemand met een hoger bod.

De gunfactor

Heb jij een goed bod en gunstige voorwaarden? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk kans maakt op het huis. De verkoper heeft namelijk altijd ‘het recht van gunning’. Dit houdt in dat hij of zij niet verplicht is om het huis aan de hoogste bieder of degene met de beste voorwaarden te verkopen. Alhoewel dit in de praktijk maar weinig voorkomt, kan er achteraf zelfs altijd nog besloten worden om de woning helemaal niet te verkopen.

Bieden als een pro

Of het huis van je dromen wordt verkocht op de ‘normale’ manier of per inschrijving: je wilt een serieus bod doen, maar ook niet te veel betalen. Daarom hebben we in het e-book ‘Bieden op een huis’ de belangrijkste tips en tricks voor je op een rij gezet. Ook zie je wat de vervolgstappen zijn nadat je bod is geaccepteerd. Downloaden is gratis!


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book