Gezondheidsverklaring hypotheek: wat is het precies?

Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je dan een gezondheidsverklaring nodig? Dat ligt eraan. In feite heb je deze verklaring niet nodig voor de hypotheek zelf, maar voor de overlijdensrisicoverzekering die je bij de hypotheek in veel gevallen moet afsluiten. Wat houdt zo'n verklaring precies in en waar moet je rekening mee houden?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je dan een gezondheidsverklaring nodig? Dat ligt eraan. In feite heb je deze verklaring niet nodig voor de hypotheek zelf, maar voor de overlijdensrisicoverzekering die je bij de hypotheek in veel gevallen moet afsluiten. Wat houdt zo'n verklaring precies in en waar moet je rekening mee houden?

Gezondheidsverklaring-932554-edited.jpg 

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een formulier met daarop een lijst met gezondheidsvragen. Denk hierbij aan vragen over jouw eigen gezondheid en veel voorkomende ziektes in je familie. Je vult dit formulier in als je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Als er aan de hand van jouw antwoorden twijfel is over jouw gezondheid of als er een hoog bedrag wordt verzekerd, kunnen er aanvullende vragen of een medische keuring worden geëist.

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Deze verzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde. Met deze uitbetaling kan de hypotheek van een huis gedeeltelijk of geheel worden afgelost. Zo kan de achtergebleven partner in het huis blijven wonen.

In veel gevallen eist de bank dat je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afsluit om het financieel risico te beperken. Dan wordt de verzekering verpand aan je geldverstrekker.

Kans op vervroegd overlijden?

Voor de verzekeraar is het belangrijk om te weten of jij in goede gezondheid bent wanneer je de overlijdensrisicoverzekering afsluit; vandaar de gezondheidsverklaring. Iedereen zal ook begrijpen dat het op hogere leeftijd moeilijker is om een dergelijke verzekering af te sluiten. De kans op overlijden is immers groter.

Overigens is het ook op latere leeftijd of met een medische achtergrond vaak nog wel mogelijk om de verzekering af te sluiten. Je krijgt alleen te maken met een hogere premie.

De gezondheidsverklaring invullen

Een verklaring bestaat vooral uit vragen over je medische geschiedenis en je levenswijze. Je bent verplicht om alle vragen naar waarheid te beantwoorden. Vervolgens beoordeelt een medisch acceptant de verklaring. Soms krijg je na deze beoordeling een extra vragenformulier toegestuurd.

Ook kan de verzekeraar jouw arts om uitleg vragen over een bepaalde ziekte of over behandelingsresultaten. Dit mag de verzekeraar alleen doen wanneer jij hiertoe een machtiging geeft. De verzekeraar moet altijd kunnen uitleggen waarom hij deze informatie wil hebben.

Medische keuring

Naar aanleiding van de ingevulde gezondheidsverklaring kan de verzekeraar ook een aanvullende medische keuring eisen. Zo'n keuring is over het algemeen verplicht als je je voor een hoog bedrag laat verzekeren. De medische keuring wordt uitgevoerd door een specialistisch bureau; nooit door je huisarts. Houd er wel rekening mee dat deze procedure lang kan lopen.

Protocol

Uiteraard zijn er wel regels over wat er allemaal gevraagd mag worden in zo'n verklaring. Vragen over de ziektevoorgeschiedenis van directe familieleden zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Het verbond van verzekeraars heeft een bindende lijst met vragen opgesteld. Van deze lijst mogen wel vragen geschrapt worden, maar er niet aan worden toegevoegd.

Afgekeurd?

Wordt de overlijdensrisicoverzekering afgewezen? Dan heb je recht om te weten welk advies er is gegeven. Je mag niet zonder reden geweigerd worden. Ook heb je recht op een herkeuring. Uiteraard kun je ook een andere verzekeraar proberen of de hypotheek aanpassen. In veel gevallen word je bij een hoger gezondheidsrisico niet zo snel afgewezen, maar krijg je wel te maken met een hogere premie.

Wanneer regelen?

Zorg dat je de gezondheidsverklaring zo snel mogelijk rond hebt. Probeer de goedkeuring te regelen voordat de hypotheek helemaal afgesloten is. Blijkt dat je op grond van de verklaring en een eventuele medische keuring dat je een extreem hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering moet betalen, dan kun je misschien nog onder de koop uitkomen.

Verzekeringen bij je woning

Wist je dat er, naast de overlijdensrisicoverzekering, nog een aantal andere verzekeringen verstandig of zelfs verplicht zijn bij het afsluiten van je hypotheek? In ons gratis e-book 'Verzekeren' lees je daar alles over. Je ziet direct wat de verzekeringsvoorwaarden zijn en welke dekking de verzekeringen bieden. Handig!



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek