Een pand als belegging: dit moet je weten

Heb je geld over en wil je dat in iets investeren wat ook nog geld kan opleveren? Dan is een pand als belegging mogelijk een goede optie. Maar wat moet je weten als je een beleggingspand gaat kopen en waar moet je op letten als je het wilt verhuren? Wij leggen het je uit in deze blog.
Gepubliceerd
14 juni 2019
Laatst geüpdatet
7 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 juni 2019
- Laatst geüpdate: 7 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Heb je geld over en wil je dat in iets investeren wat ook nog geld kan opleveren? Dan is een pand als belegging mogelijk een goede optie. Maar wat moet je weten als je een beleggingspand gaat kopen en waar moet je op letten als je het wilt verhuren? Wij leggen het je uit in deze blog.

Een pand als belegging-1

Een pand als belegging, wat is dat eigenlijk?

Als je een beleggingspand koopt, koop je een huis, appartement, winkel of kantoorruimte om te verhuren. Zo zit je geld ‘veilig’ in de stenen en levert het ook nog eens geld op. De spaarrentes zijn nu laag en daarom kan een beleggingspand meer opleveren dan wanneer je geld op de bank staat.

Wat moet je doen als je een beleggingspand wilt kopen?

Een beleggingspand kopen is bijna hetzelfde als het kopen van een huis om in te wonen. Je zoekt iets wat aan jouw eisen voldoet en je biedt een bedrag. De regels zijn alleen net iets anders. Zo heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek en ziet de Belastingdienst het pand als vermogen. Dit zie je in box 3 en daar betaal je dus belasting over.

Je kunt wel een hypotheek aanvragen voor een beleggingspand, maar veel mensen kopen er eentje met een groot deel eigen geld. Meestal kopen ze een beleggingspand omdat ze geld over hebben. Maar ook als je geen dikke spaarrekening hebt, kun je dus een beleggingspand kopen.

Hoe financier je een beleggingspand?

Even googelen en je vindt zo allemaal partijen die jou willen helpen met het vinden van een beleggingspand. Het is tenslotte best een lucratieve business. Heb jij al een pand op het oog? Dan kun je net zoals bij een woonhuis een bod uitbrengen.

Belangrijk om te weten is dat er maar een aantal hypotheekaanbieders zijn die beleggingspanden financieren. Daarbij betaal je meestal een hogere rente en heeft de aanbieder strengere acceptatievoorwaarden. Dit komt doordat de risico’s voor de geldverstrekker hoger zijn als jij het pand verhuurt.

Het is wel aan te raden om van tevoren langs te gaan bij een financieel coach. Hij of zij kan met jou meekijken hoeveel jij hieraan kunt besteden en wat jij er netto (dus nadat je belasting hebt afgedragen) aan overhoudt. Daarbij kan een financieel coach jou ook helpen met het regelen van de juiste hypotheek voor jouw beleggingspand.

Heb je eigen geld nodig voor een beleggingspand?

Vaak willen geldverstrekkers wel een deel van jouw beleggingspand meefinancieren. Maar meestal niet alles. Je hebt daarom wel een deel eigen geld nodig. De bank financiert sowieso niet de bijkomende kosten. Denk hierbij aan de kosten voor de taxatie en de notaris. Dit moet je dus wel zelf kunnen betalen.

Wil je het pand nog opknappen of verbouwen, dan kun je dit bij een tweede pand meestal niet meefinancieren.

Kort gezegd willen de meeste geldverstrekkers dus wel een deel betalen, maar niet alles. Je hebt dus wel een beetje een gevulde spaarpot nodig als je een beleggingspand wilt kopen.

De risico’s van een beleggingspand

Uiteraard brengt een pand als belegging ook risico’s met zich mee. Wees je daar bewust van, want als je eenmaal het huis of gebouw in je bezit hebt, kun je eigenlijk niet meer terug.

  1. De huizenmarkt zit nu op z’n top, de markt kan daardoor ook weer dalen. De kans dat de woningwaarde daardoor mee daalt is aanwezig, waardoor je belegging dus ook minder waard is.
  2. Als eigenaar van het pand ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Huurders gaan er anders mee om dan jij, dus dit kan kosten met zich meebrengen.
  3. Je moet er zelf voor zorgen - of iemand inhuren die het voor je regelt - dat je huurders krijgt en een huuradministratie hebt.
  4. Deze bovenstaande drie punten kunnen jou geld kosten, dus zul je dit mee moeten nemen in je rendementsberekeningen.
  5. In het aanbod van geschikte panden kom je waarschijnlijk veel vakantieparken tegen, waarbij rendementen worden getoond. Dit valt buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dus je dient zelf te controleren of het rendement klopt.
  6. Jouw geld zit letterlijk in het pand, dus je kan het niet zomaar opnemen als je het nodig hebt. Houd daarom altijd een financiële buffer achter de hand.

Wil je een beleggingspand kopen? Vraag advies!

Net zoals met de financiering van een woonhuis, is ook de situatie voor een beleggingspand voor iedereen anders. Vraag daarom een financieel coach van Finzie om advies. Zo weet je zeker dat je op een financieel veilige manier investeert in een beleggingspand en dat je het meeste uit jouw geld halt.Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek